Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volba prezidenta aneb doktor Rath, demokrat...

Tak se nám pan doktor Rath zase projevil. Nebyl by to snad ani on, kdyby nevystartoval se zdrcující kritikou ODS, té ODS, které byl kdysi členem a ve které se neúspěšně pokoušel probít se na vyšší příčky. A co jiného by mohlo pana doktora Ratha zajímat než volba prezidenta republiky, nejdůležitější akt, který členy našeho parlamentu v nejbližší době čeká. Ačkoliv bylo vždy běžné, že volba prezidenta probíhala tajnou volbou, poslanec Rath urputně zastává názor, že tentokrát by se mělo volit veřejně. Oficiální důvod - snaha zabránit té zločinecké ODS v korupci. Skutečný důvod - mít své ovce, rozumějte poslance ČSSD, pod absolutní kontrolou. Co kdyby někdo z těch lidí měl mozek, používal jej a volil Klause?

Kontrolovat hlasovací lístky, zastrašovat případné poslance s jiným názorem a na ty, kteří se zastrašování nelekli a konali dle svého vědomí a svědomí, rozjet agresivní štvanici s cílem zdiskreditovat je - takto si někteří pánové ve vedení ČSSD představují demokracii a svobodu názoru. Chvála bohu, že již není možné jedince s nevhodným názorem upalovat. To by se totiž poslanci Melčák a Pohanka dávno škvařili v pekelném ohni, přičemž by možná měli sekundanta v poslanci Wolfovi, který si se dopustil neskutečného - místo účasti na předem prohraném demonstrativním hlasování o vyjádření nedůvěry vládě si dovolil projevit snahu o získání nejvyššího vědecko-pedagogického titulu, titulu profesora. A právě v atmosféře strachu mají socialističtí papaláši, zejména kápo Paroubek a nohsled Rath jistotu, že poslanci nebudou blbnout a že budou svorně a jednotně hlasovat, jak velí ta pravá, nefalšovaná sociálně demokratická morálka.

No jo, jenže tajná volba prezidenta kápovi Paroubkovi a především nohsledovi Rathovi docela silně ztěžuje jejich práci. Zejména nohsled Rath je nešťastný. Tady není zastrašování nic platné, tady nepomůže demagogie, tady nepůsobí jinak všudypřítomný socdemácký strach. V tajné volbě zkrátka každý může volit toho z kandidátů, který jej více oslovuje. A nemusí se bát toho, že v případě volby jiné než té určené v "sídle rozumu" (Lidový dům) bude prohlášen za kacíře a "politicky upálen". To je pro nohsleda Ratha nepřijatelné a tak přišel s návrhem, aby se hlasovalo veřejně, aby každý musel všem sdělit, kdo má podle něj být prezidentem. Opět by byla možná ta krásná kultura špiclování, zastrašování a případně honů na příznivce moci pekelné, tedy na ty, kteří by moudra ze "sídla rozumu" ignorovali a kteří by volili, jak jim velí vlastní, zakázaný rozum.

Václav Klaus je osobnost. Vzdělaný, inteligentní člověk s výborným vystupováním, který se ctí zastupuje naši vlast, Českou republiku, který se nebojí jít proti proudu a říkat to, co jiní slyšet nechtějí. Má však jednu vadu, která jeho odpůrcům vadí natolik, že využijí čehokoliv, jen aby jej dostali z hradu. Není ochoten býti servilním papouškem, který jen opakuje to, co mu jiní řeknou. To na svou kůži poznal jak Jiří Paroubek, kterému díky Václavu Klausovi nevyšla propagace České republiky jako země plné eurořiťolezců, kteří budou poslušně plnit jakkoliv nevýhodná nařízení EU. Poznal to také Martin Bursík, který se zase musel rozloučít s vizí České republiky jako země bezvýhradně uctívající boha Globála otepleného. Zkrátka a dobře, Václav Klaus je prezident, který není jen loutkou a kladečem věnců, jak by někteří rádobystátníci chtěli, ale že je skutečným státníkem spoluzodpovědným za vývoj v České republice. Václav Klaus je osobností, která své politické rivaly ve schopnosti argumentace, ve vzdělanosti, v kultuře vystupování. A je logické, že samozvaný kohout a kouhoutek na českém politickém dvoře, tedy pan Paroubek a pan Rath, tohle těžce nesou. Chtějí hrát prim, chtějí určovat směřování politiky. Pan prezident Klaus jim to však notně kazí a znepříjemňuje. A tak se nejprve začali chovat jako malé děti na pískovišti, aby jejich žalosté békání nahradila ostrá kampaň proti Václavu Klausovi spojená s hledáním antiklause. Ano, snaha najít kandidáta nebyla vedena jako snaha najít dobrého prezidenta, ale jako snaha vystrnadit nepohodlného Klause. I s oněmi pověstnými Marťany by se Klausovi odpůrci spojili. Zajímavé je i složení odpůrců - veskze jsou to ti, kterým Klaus pije krev svými názory, tedy zejména pak pánové Bursík a Paroubek, druhý následovaný nohsledem Rathem. A tak začalo tahání králíků z klobouku - jako prezidentští kandidáti se vytahovaly takové komické figurky jako Dientsbier a podobní, aby se nakonec antiklausovci dohodli na profesoru ekonomie Janu Švejnarovi, toho času žijícím a přednášejícím v Michiganu. O zoufalství antiklausovců svědčí to, že navrhli člověka s názory, které jim jistě nemohou být blízké. Nebo že by snad Zelení najednou začali podporovat jádro, které podporuje Jan Švejnar? Nebo že by snad socialisté začali podporovat reformy, které více či méně vítá Jan Švejnar?

Tak se milí socialisté se zelenými dohodli, navrhli Jana Švejnara a svým poslancům nařídili, aby jej volili. Jenže ouha, volba je tajná a začíná se proslýchat, že by se mohlo najít několik socialistických poslanců, kteří se vzepřou a kteří budou volit ne to, co je výhodné pro Paroubka a Ratha, ale to, co je výhodné pro Českou republiku. Tedy Václava Klause jako prezidenta, který vždy a za všech okolností hájí zájmy České republiky, prezidenta, který je státníkem. Rath se natolik bojí výprasku, kterým by pro něj znovuzvolení Václava Klause bylo, že zapomíná na principy demokracie a svobodné volby. Řešení je pro něj snadné - využít strachu v ČSSD. On si jistě každý rozmyslí říci veřejně "volím Klause", když bude vědět, co jej čeká. Snaha o veřejnou volbu prezidenta republiky byl natolik bláznivý, že ani v ČSSD se nesetkal s kladným ohlasem. Kdo by taky stál o neustálé špiclování, buzeraci a nemožnost projevit vlastní názor? Socialisté, respektive jejich špičky, si parádně zavařily. Jejich snaha najít ne vhodného a pro socialisty přijatelného kandidáta, ale antiklause, totiž vede k tomu, že neprobíhá volební klání mezi Klausem a Švejnarem, ale mezi Klausem a antiklausem. Sociální demokrat nemá jediný důvod volit Švejnara proto, že je Švejnar (stejně tak člen Strany zelených). Názory Švejnara totiž nejsou v souladu ze socialistickou (či zelenou) doktrínou. Jediným důvodem, který má přesvědčit socialistické volitele, aby volili Švejnara, je ten, že Švejnar není Klaus. A je logické, že pro mnoho volitelů je tohle zatraceně málo, nehledě na to, že pro mnohé je státník Klaus přijatelný.

Nu což, milí socialisté, rozehráli jste trapnou a v mnohém až úchylnou hru. Nyní vám nezbývá než tu trapnou a v mnohém úchylnou hru dohrát až do konce. Víte, pokud Švejnar neuspěje, v klidu se vrátí na Michiganskou univerzitu, bude dále přednášet a bude dále žít svým životem úspěšného a vzdělaného člověka. A vy tady zůstanete, opět poražení a navíc zesměšnění. A my se budeme vaší porážkou a vaším zesměšněním bavit a budeme oslavovat znovuzvolení Václava Klause prezidentem České republiky...

Autor: Josef Myslín | pondělí 14.1.2008 7:30 | karma článku: 29,06 | přečteno: 2305x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...