Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průběžný důchodový systém - cynická loterie bez možnosti výhry

Kdyby vám někdo nabídl los za pětistovku s možností výhry dvě stovky, asi byste ho poslali do jisté části lidského těla, kterou ze slušnosti nezmíním (však všichni víme). Přesto všichni podobnou hru hrajeme, losy kupujeme každý měsíc - a přitom ani nemáme možnost z této hry vystoupit a se slovy "díky, nemám zájem" prostě losy přestat kupovat. Touto nechutnou a nevýhodnou loterií je náš "slavný" průběžně financovaný důchodový systém, který tak vehementně obhajují různí sociální inženýři. Pro ně má tato loterie nemalé výhody, pro její nedobrovolné hráče znamená v drtivé většině garantovanou prohru a garantovanou ztrátu.

V čem tedy spočívá tato loterie? Jak jistě víte, každému z nás, kdo pracuje, stát nařizuje platit tzv. sociální pojištění - no abyste nevěděli, když vám každý měsíc mizí peníze do černé díry... Nejedná se o nic jiného než o obyčejnou daň, jejíž výše je závislá jen a pouze na výši příjmu - čím více vydělám, tím více po mě stát chce. Za to mi stát dopřeje, až dosáhnu jím stanoveného věku, důchod. Nicméně mé sociální pojištění není něco jako spoření, pomocí kterého si šetřím na svůj důchod - mé sociální pojištění je obratem rozděleno pro současné důchodce. Já se musím spoléhat na to, že v době, kdy budu důchodcem, bude další generace schopna vyprodukovat dosti peněz, aby stát měl můj důchod vůbec z čeho vyplatit. To je první aspekt loterie - průběžný důchodový systém je vlastně sázka na to, že v době, kdy dosáhnu důchodového věku, bude stát schopen pro mě sehnat peníze. A ono to vůbec není jisté - důchodců je stále více a produktivních stále méně. Tedy jediná možnost, jak zajistit odpovídající objem prostředků, je zvýšovat a zvyšovat sazbu sociálního pojištění. A nelze si myslet, že další generace bude ochotná vzdát se třeba poloviny mzdy jen proto, že já chci svůj důchod. Takže se může stát, že stát jednoho krásného dne pošle na mou adresu dopis, ve kterém mi slavnostně oznamuje, že dostanu houby a ne důchod, zkrátka proto, že na něj není. Neargumentujte mi prosím tím, že důchod je garantován - kde nic není, ani smrt nebere.

A teď si představte, že platíte jako mourovatí, ale nikdy nemůžete říci - hele Franto, tak já už mám za těch 20 let práce naspořenej milionek, to bude na stáří super život. Ne, nemáte naspořenu ani jedinou korunu. Ať platíte sebevíce, jste odkázáni na milosrdenství státu, který vám poté, co poníženě vyplníte žádost o starobní důchod, nějaký ten důchod přizná. Jenže se taky může stát, že se žádného důchodu nedožijete - bohužel se tato nemilá věc stane celkem značnému procentu našich občanů. Pak ale zapomeňte, že vaše děti či jiné, vámi určené osoby, budou dědit vaše poctivě placené peníze. Stát prostě vaše peníze utratí a vy z nich nemáte vůbec nic. Druhý aspekt loterie - průběžný důchodový systém je vlastně sázka na to, že se důchodu vůbec dožijete a pokud ano, že jej budete taky nějaký čas pobírat. Kdo se nedožije, má smůlu, celý život platil jiným. Stát dokonce cynicky počítá s tím, že existuje jisté procento lidí, kterým může sebrat jejich peníze a nic jim za to nemusí nabídnout. Pro stát je ideální občan, který zemře na prahu správy sociálního zabezpečení, kde před chvílí podal žádost o důchod. Źivot není fér a stát určitě není viníkem něčí předčasné smrti - stát ale této předčasné smrti nechutným způsobem využívá.

V úvodu článku jsem uvedl, že tato loterie vlastně nemá vítěze, že její účastník nemůže být výhercem. Bohužel tomu tak je. I když budete mít štěstí, důchodu se dožijete a dokonce stát bude schopen vybrat dostatek peněz, budete nemile překvapeni výší důchodu. Váš důchod bude zcela jistě neadekvátní tomu, co jste státu za léta práce odvedli. A čím více vám stát bral, tím horší bude takzvaný náhradový poměr - tedy poměr důchodu k vaší někdejší mzdě. Zkrátka být důchodcem v průběžném systému není žádná výhra. Když si koupím los nebo vsadím sportku, tak to dělám proto, že existuje naděje na vysokou výhru. Stát mě však nutí do loterie, která je absolutně nevýhodná a téměř stoprocentně ztrátová. A pak se objeví nějaký chytrák a bude tvrdit, že komu se státní důchod zdá malý, ať si spoří navíc. Jenže lidem už poté, co jim stát vezme půlku mzdy, na rozhazování peněz nezbývá. Pro stát je tato situace velice výhodná - lidé jsou na státu existenčně závislí a navíc stát mnohé přesvědčí o své dobrotě - ten, kdo mi garantuje důchod, přeci musí být dobrý... jenže když si to člověk propočítá, iluze o dobráckém státu jsou rázem pryč...

A proč to vlastně píšu? Je to jednoduché - nechci se účastnit cynické a nechutné loterie, ve které vlastně nelze vyhrát a kde rizika jsou příliš značná. Chci spořit sám sobě a v případě, že mi nebude dopřán dlouhý život, chci, aby mnou naspořené peníze dostal ten, koho si sám určím. Chci, aby výše mého důchodu byla v souladu s tím, jak schopný jsem v průběhu mého života byl. Chci, abych nebyl závislý na státu a jeho libovůli. A také chci, aby zmizel systém, ve kterém se stát chlubí, že mi zajistí důchod, ale přitom pro něj bylo výhodné, že se ho vůbec nedožiju a on bude moci mé peníze shrábnout. Zkrátka chci, aby zajištěné mého klidného stáří bylo mým osobním právem a mou osobní povinností.

Samožřejmostí pak musí být to, že stát zajistí prostředky pro ty z nás, kterým zdravotní problémy či handicap brání v tom, aby si svou vlastní pílí tyto prostředky zajistili sami. Na tyto účely rád ze svého příjmu přispěji, protože tohle vnímám jako skutečnou solidaritu. Jinak ale odmítám přispívat do systému, který není ničím jiným než loterií a černou dírou státního přerozdělovacího aparátu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | pondělí 17.9.2007 8:00 | karma článku: 25,46 | přečteno: 1334x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...