Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pokřivené myšlení lidí... největší zločin komunistů

Zákon o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu říká, že komunistický režim byl zločinný, nelegitimní a zavrženíhodný. Myslím, že s tímto tvrzením může každý slušný člověk do slova a do písmene souhlasit. Bilance komunistického režimu hovoří jasně - stovky mrtvých, tisíce pronásledovaných, perzekuovaných a zavřených. Již tato čísla by stačila k tomu, abychom udělali vše pro to, aby se komunistická rudá hydra již nikdy nedostala k pozicím, které v této zemi měla do roku 1989. Komunisté však mají na svědomí ještě další zločin, možná daleko nejzávažnější. Komunisté za těch 40 let vlády zcela změnili myšlení několika generací občanů. Komunistické vymytí mozků a pokřivený pohled lidí na realitu budeme napravovat ještě další desítky let. A nebude to ani levné, ani příjemné... mnoho z nás přijde o veškeré iluze...

Rok 1989 přinesl do naší vlasti zpět to, o čem mohli občané desítky let jen snít - svobodu. Jenže ono to není tak jednoduché - svobodně musí člověk umět žít. Svoboda, to nejsou jen práva, možnosti a příležitosti, jak si mnozí mylně mysleli a jak si mnozí mylně myslí dodnes. Svoboda, to jsou také povinnosti a zodpovědnost za svá rozhodnutí a za svůj život. Jenže tady jsme narazili, a to dosti tvrdě. Komunistický režim, vychovávající nikoliv samostatné, sebevědomé občany, ale poslušné stádo nemyslících ovcí, prostě lidi odnaučil umění převzít zodpovědnost. Byl to všemocný stát, který člověku určil, kde bude bydlet, kde bude pracovat, kde budou jeho děti chodit do školy, kdo bude jeho ošetřujícím lékařem, jak bude zabezpečen pro případ nemoci či stáří, kde bude nakupovat a jaký sortiment mu bude dovoleno koupit a mnoho dalšího. Člověk, tvor schopný tak velkých činů jako výroba počítače či kontaktních čoček, byl degradován na takřka nesvéprávného pasivního konzumenta tzv. socialistických požitků. Nikdo se občana neptal, zda mu předhazované požitky a vymoženosti vyhovují, zda je spokojen. Ba co více, případné projevy nespokojenosti byly přísně trestány, protože podrývaly autoritu velkých vůdců, kteří přeci občanům nabízí jen to nejlepší.

Lidé si zvykli. Co jiného jim také zbývalo? Jen málo lidí má odvahu být hrdinou, jen málo lidí je ochotno projevit otevřený odpor proti tyranovi a riskovat tak celoživotní problémy. Nelze lidem vyčítat, že žili, jak žili. Nakonec - ten, kdo, jak se lidově říká, držel hubu a krok, mohl prožít život relativně v klidu. Hlady se neumíralo, zimou se netrpělo, a pokud se člověk smířil s životem v šedi průměru, mohl "užívat" toho, po čem i dnes komunisté volají - jistot. Jistoty byly sice nevalné kvality a často byly i nechtěné, ale přežít se dalo. Další generace již byla od raného mládí vychovávaná v rámci teorií, které člověka, jeho individualitu, jeho osobní přání a priority zcela ignorovaly a které individum, lidskou bytost, považovaly pouze za součást velké socialistické rodiny, usilující o celosvětový komunismus. Člověk nebyl vyučován a vychováván jako kriticky myslící, samostatně uvažující bytost, která sama nejlépe ví, co je pro ni nejlepší. Vše směřovalo k tomu, aby se z člověka stal poslušný pěšák mlčky přijímající rozhodnutí neomylných rudých bohů. Lidé se odnaučili či nenaučili se rozhodovat se o svých vlastních životech, odnaučili či nenaučili zodpovědnosti.

Náhle, ze dne na den, se vše změnilo. Sedmnáctý listopad, cinkání klíčů, sametová revoluce, svoboda. A svoboda přinesla mnoho nových možností, které byly dříve nemyslitelné. Jenže s klady přišly i zápory. Najednou nikdo lidem neříkal, kde budou pracovat, kde budou děti chodit do školy, který lékař je ošetří, kde nakupovat. Najednou byly tyto otázky osobními problémy každého z nás. A je logické, že lidé, naprosto nezvyklí rozhodovat sami za sebe, měli občas problémy, že jim občas chyběla ta velká máma stát, která za ně vše důležité rozhodla a která pro ně vše důležité zajistila. Mnozí lidé dodnes volají po tom, aby stát zajistil téměř vše - bezplatné školství, bezplatné zdravotnictví, dotovanou dopravu, regulované nájmy a mnoho dalšího. Jenže ono to častokrát nejde. Nelze chtít kapitalistická práva a socialistické povinnosti. Jestliže chceme svobodu, musíme ji přijmout se vším všudy, tedy i s povinností postarat se sám o sebe a se zodpovědností za každé své rozhodnutí.

Chápu, je to těžké. Žít ve svobodné zemi není snadné ani pro nás mladé, kteří jsme již komunistickou nalejvárnu, navíc velká část lidí prožila své mládí v době komunistického režimu a nedostalo se jim výchovy k životě ve svobodě. Považuji to za nejhorší zločin, který na tomto národu komunisté spáchali. Oni tento národ odnaučili žít svobodně, odnaučili nás pravdě, že je normální starat se o sebe a nespoléhat na velkou mámu zvanou stát, odnaučili nás zodpovědnosti. Bude trvat ještě mnoho let, než se s touto komunistickou deformací myšlení zvládneme vyrovnat a než se staneme skutečnou svobodnou společností. Jsem však přesvědčen, že svoboda je natolik velká hodnota, že stojí za to jí ledacos obětovat... a především musíme zabránit tomu, aby tento národ musel znovu prožít režim, který za sebou zanechá stovky mrtvých, tisíce perzekuovaných a miliony oblbnutých...

Autor: Josef Myslín | pondělí 17.12.2007 3:31 | karma článku: 23,72 | přečteno: 1782x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...