Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Sýkora

18. 12. 2007 15:38
Otázka

Když se mluví o pokřivení... je otázka kdo je pokřiven více. Tehdejší mladí šli na stavby mládeže /já ne já byl ještě předškolák/ pomoc republice. Co uděláte pro republiku vy ? /kromě jistě užitečných rad/

0 0
možnosti

strelak

18. 12. 2007 22:11
Re: Otázka na autora článku.

Proč  překládáte  čtenářům  výše uvedené  bláboly ,když pokud jste  sám  tu dobu zažil tak musíte vědět, že to co uvádíte ve skutečnosti byla pravda tak z 20 %. Čím můžete dolořit své tvrzení např. povinnost pracovat  kde je vám určeno, chodit k určenému lékaři, chodit do určených škol atd. Já jsem do svého prvého zaměstnání nastupoval sice  na tzv. umístěnku  v roce 1961 ale do místa které jsem si ze  seznamu  nabízených míst sám vybral , když jsem se vrátil ze ZVS tak jsem si  našel jiné místo a opět bez jakěhokoli zásahu strany a vlády. Téměř všechny noviny té doby uváděly poměrně velkou nabídku volných pracovních míst  pro  všechny možné profese - toto mé tvrzení je snadno ověřitelné v archivu vydání  novin Situace byla dokonce taková , že  podniky nabízely  i okamžité  získání bytů nebo  dočasně ubytování na podnikových  ubytovnách než bude byt k disposici Bohužel  i tenkrát  se musel člověk být ochoten za prací přestěhovat ,ale to je  dnes přece považováno za  samozřejmé.

0 0
možnosti

Karolina

18. 12. 2007 11:51
Myslín a jeho generace

je také postižena, i když o tom neví. Je postižena syndromem 90let - dnešní studenti nejsou zvyklí pracovat poctivě. Opisují, kde se dá a za podvody se vůbec nestydí.Je to jejich pracovní styl. Také se nestydí za svoji hloupost - dnešní student, když nechápe učivo,vyvodí z toho, že je chyba v materiálech, ze kterých se učí. Nepochybují o svých kvalitách.Konzum a peníze jsou nade vše a nic jim není dost dobré. Sami se momentálně vezou na vlně ekonomické prosperity, která přišla částečně díky dějinám a částečně zásluhou jejich rodičů, a myslí si, že to je zásluha jejich. Skutečné zážitky si pletou se náhražkami zážitků, koupenými za peníze, bojí se chudoby a odříkání - i za cenu toho, že nebudou mít vlastní děti. Materiální nedostatek je pro ně největší strašák, větší než samota nebo nemoc. Celkově jsou mimo realitu.

0 0
možnosti

van

18. 12. 2007 12:57
Re: Myslín a jeho generace

Vim o jakych lidech mluvis, je mi 19 a opravdu sem se s podobnymi setkal. Ve tride na stredni jsme meli takove 2.....nemuzes ale takhle mluvit o cele generaciX

0 0
možnosti

mp

18. 12. 2007 4:49
zločin komunistů?

No ono je otázkou, co vlastně komunismus pokřivil. Já tvrdím, že ani předtím tu přes veškerou dnešní nostalgii nefungoval normální svobodný ekonomický systém. Zkuste si zjistit, jak fungovaly masové politické strany, které svým voličům výměnou za členství garantovaly sociální servis a tím nahrazovaly funkce sociálních systémů. Komunismu lze vytknout, že v tomto trendu pokračoval, zatímco celý svět se po WW2 vydal jinudy. A za toleranci sebe sama možná některé sociální služby rozšířil. Ano, česká varianta komunismu byla hodně rigidní a příliš svobodného podnikání nedovolovala (oproti třeba Polsku nebo Maďarsku).

Bohužel český národ nikdy moc nebyl tím, který by bral věci do svých rukou a bojoval za ně sám (až na nějakou aktivní menšinu). Spíše vždy vyčkával, co kdo nabídne, případně ve znamení nesouhlasu bojoval tichým rozkládáním (a rozkrádáním :-) zevnitř. Je to pozůstatek komunismu, nebo spíš určitá historická tradice už z dob R-U, možná ještě dřívějších?

0 0
možnosti

ABCD

18. 12. 2007 10:33
Re: zločin komunistů?

No, přinejmenším je asi zločin držet lidi násilím za plotem a střílet je do zad, když už je ten plot přestal bavit Rv. Ale těch zhovadilostí proti slušnosti a svobodě či demokracii napáchali bolševici mnohem více. Rv A neprospěli v téhle zemi ničemu dobrému.

0 0
možnosti
NB

j@ck

17. 12. 2007 19:55
-

"Komunistické vymytí mozků a pokřivený pohled lidí na realitu"

Jen takova pripominka: odkud berete jistotu, ze vas soucasny pohled na realitu neni pokriveny, ale je spravny?

0 0
možnosti

Kenny

17. 12. 2007 20:27
Re: -

Protože pan Myslín se absolutně nikdy nemýlí, to jste si ještě nevšiml ?

0 0
možnosti

Robin

17. 12. 2007 19:52
Tisíckrát omílané bláboly

Na vojně jsme měli politruka. Všichni jsme museli jeho výplody alespoň jakoby  poslouchat, na vojně se poslouchat jednoduše musí. Každý svůj monolog začínal tím, jak bylo ve společnosti "vykořisťování člověka člověkem" špatně a že kdyby nebylo Sovětského svazu a komunistické strany...a blablabla.Když to slyšíte popáté, obrací se vám kudla v kapse a toho demagoga začnete proklínat bez ohledu na to, jestli mluví pravdu nebo ne.

Nezlobte se, ale Vy mi připadáte úplně stejný jako on. To co sem píšete jsou tisíckrát omleté bláboly, které dnes vzbudí úsměv či spíše soucit s autorem;-)

0 0
možnosti

Josef Myslín

17. 12. 2007 19:59
Re: Tisíckrát omílané bláboly

Ty bláboly popisují stav, ve kterém jsme. Bohužel v něm jsme.

0 0
možnosti

petr stursa

17. 12. 2007 18:03
Skvele

Naprosto souhlasim s kazdym slovem.

0 0
možnosti
ŠB

sbinko

17. 12. 2007 14:10
Diskuze zde morální devastaci dokládá každým coulem

Já se té devastaci nedivím. V polovině století to byl učitel ve škole, kdo dětem vysvětloval, že krást se nemá, farář to říkal dospělým v kostele a sedlák s největším gruntem dovedl v hospodě bouchnout do stolu a srovnat někoho kdo ve vesnici zkoušel levou. No a bolševik všechny tyhle přirozené autority zlikvidoval a důsledky známe.

0 0
možnosti
ŠB

sbinko

17. 12. 2007 14:12
Re: Diskuze zde morální devastaci dokládá každým coulem

Pokračování:

Lidé teď volají po silném státu, který je před vším ochrání, vše jim zadotuje a který může za všechny jejich problémy. Úplně ztratili pojem státu v jeho významu. Stát jsme my, my všichni a žádná umělá entita co sama pracuje, vydělává, platí daně a rozhoduje. Stát je tu od toho aby efektivně spravoval věci veřejné, nic víc. Nic méně.

Rozhoduje šeď průměru, masa těch kteří by radši staré pořádky a z toho jde hrůza. Co naplat, že lidé věří, že něčemu pomůžou zpolitizované odbory. Odbory mají své nepopiratelné místo, ale ne takové, o které se snaží. Jim jde o moc a peníze, nic víc. Podle všech statistik jsou ve firmách se silnými odbory platy nejnižší a v praxi se ukazuje, že přehnané ochranářství je naopak vysoce kontraproduktivní.

0 0
možnosti

Martin Jirousek

17. 12. 2007 10:24
Daleko horší

Je skutečnost, že popisovaný model socialismu s KSČ v čele převzalo do posledního puntíku spousta "podnikatelů" a obalili jej směsí toho nejhoršího z kapitalismu. Obzvláště malé a střední podniky bez odborů - pro jejich vedení a majitelé jsou jejich zaměstnanci pouzí otroci. Nutí lidi dělat přesčas, porušují vědomě zákoník práce, je používáno vydírání stylu "venku stojí zástupy jiných". Tak se autore nedivte, že spousta lidí, majících půjčky nebo hypotéky a jsou zaměstnáni u takovýchto "kapitalistů" chtějí alespoň základní jistoty.Že příští den nepřijdou do práce a bude jim sděleno, že se s nimi nadále nepočítá, protože jsou buďto už trochu starší, nebo naopak moc mladí bez praxe nebo jsou to ženy ve věku, kdy zakládají rodinu, popřípadě onemocněli nějakou chorobou dlouhodobějšího charakteru. Sice jim tyto skutečné důvody nikdo do očí neřekne, budou se vymlouvat a lhát a udávat tuny jiných důvodů. Proto chtějí lidé alespoň základní jistoty.

0 0
možnosti

Josef Myslín

17. 12. 2007 14:16
Re: Daleko horší

A nenapadlo vás, že mnoho těch kapitalistů se jen brání tomu, co na ně různí vládní odboráři vymysleli? Velké daně, odvody, nemožnost propuštění, antidiskriminační zákony, byrokracie, šikana. Spousta zaměstnanců má problémy PRÁVĚ PROTO, že dle zákona má jistoty a výhody...

0 0
možnosti

Kenny

17. 12. 2007 10:21
O co je to nyní lepší ?

Podle Vašeho článku vidím, že bohužel i dnes produkuje soustavné vymývání mozků ze strany médií poslušné a nemyslící ovce. Jen doufám, že jich není většina.

0 0
možnosti

Míla

17. 12. 2007 10:11
Pravicové vlády s krví na rukou

Komunismus byl špatný, ale ani leckteré pravicové vlády by nevyšly z hodnocení dobře. Co Pinochet, Fujimori a jiný pravicový systémy v Jižní Americe. Na rukou mají úplně stejně krve jako náš komunismus. Ba i leckdy víc...

0 0
možnosti

juvel

17. 12. 2007 10:36
Re: Pravicové vlády s krví na rukou

Chtěl bych připomenout, že v 50-tých letech, kdy zde byl totalitní systém nejtvrdší a bylo popraveno asi 180 lidí, probíhala v Alžíru osvobozenecká válka proti francouzskému kolonialismu. Bylo usmrceno na 1000 000 lidí a několik milionů jich emigrovalo. To neomlouvá zločiny komunismu, ale pro objektivitu v posuzování světa je vhodné to vědět.

0 0
možnosti