Co se to děje v Národním divadle Moravskoslezském?

Jistě ne jednou si v hospodě pracovník popíjející svou sklenicí zlatavého moku zanadával na svého šéfa a ten který nenadával, to musel alespoň vyslechnout. Že se tyto nářky nevyhýbají žádné profesi asi není nutné zdůrazňovat Pokud ale začínají hanlivé výrazy zaznívat na veřejnosti také z úst umělecké obce, nutně si musím položit otázku co se za nimi skrývá.

Jak se zdá, vše začalo před 11 lety změnami na postu ředitele. Do čela dosedl do té doby ne příliš známý muž. V nové funkci se mu podle všeho výborně dařilo, kvalita divadla pomalu stoupala jak v očích odborné tak neodborné veřejnosti a nutno dodat, že ani umělci si neměli nač stěžovat. Nové zajímavé role, lepší finanční ohodnocení, zahraniční hosté i stoupající prestiž divadla, to vše jim naznačovalo, že se divadlo ubírá správným směrem.


Pro některé pak bylo velkým překvapením, když se kdosi, zjevně úspěšného ředitele, pokusil odvolat z funkce. Hlavní uváděné důvody byly dva. Nevhodné chování k některým zaměstnancům a podezřelé rozdělování zakázek.


Že by na těchto obviněních mohlo být alespoň trochu pravdy si tehdy dokázal představit málokdo, zřizovatele nevyjímaje. Ředitel si tedy tehdy odnesl výstrahu, aby opatrněji hospodařil se svěřenými prostředky a život divadla se vrátil do normálních kolejí.


Jak ale naznačuje vývoj v posledních dnech, na oněch pomluvách bylo zdá se přece jen zrnko pravdy. Již několik měsíců si zaměstnanci stěžují na podivná obsazování režií, uměleckých rolí ale i civilních funkcí. Opět zaznívají stížnosti na nevhodné chování hraničící s obtěžováním, mluví se o psychickém týrání, hrubém slovníku, neúctě a ponižování při zkouškách nových představení, které musejí umělci dennodenně snášet..


Celá situace jak se zdá, se vyhrotila natolik, že již i samotným umělcům, kteří se při prvním pokusu o odvolání povětšinou postavili na stranu svého ředitele, jak sami uvádějí z důvodů jeho manažerských úspěchů, došla trpělivost. Formou petice, kterou sepsali vzkazují svému šéfovi, aby přestal zneužívat divadlo k vlastnímu prospěchu, přestal s režiemi a s útoky na jednotlivé umělce a aby se začal věnoval tomu co dobře umí, tedy dodal divadlu prestiž a finance.


Jistě bude velice zajímavé sledovat jak celá kauza dopadne. To zda ředitel přežije i druhý útok na svůj post je nyní těžké hodnotit. Umělci by jej pravděpodobně viděli nejraději na pozici finančního náměstka bez možnosti ovlivňovat skladbu i obsah jednotlivých představení. Sám ředitel by jistě nejraději setrval na svých pozicích. Jak se rozhodne zřizovatel je v současnosti záhadou nicméně v rozhodování by mu měl napomoci právě probíhající nezávislý audit, který má posoudit zda je situace v divadle kritická či nikoliv.


Ať již tato kauza dopadne jakkoliv, profesionální výkony je možné očekávat především na pracovištích kde panuje profesionální atmosféra. Do té rozhodně osobní útoky, hrubé nadávky a obtěžování nepatří. Nezbývá tedy nic jiného než doufat, že se takovéto atmosféry po měsících ústrků dočkají také umělci NDM.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Mydlář | čtvrtek 28.5.2009 17:18 | karma článku: 7,76 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Martin Mydlář

Označ si svého Kremlebota

10.5.2014 v 3:10 | Karma: 13,50

Martin Mydlář

Několik vět o Šumavě

26.7.2011 v 0:12 | Karma: 21,37

Martin Mydlář

mých nejmilejších 9mm

20.7.2011 v 0:15 | Karma: 7,19

Martin Mydlář

Temně zelené duny

19.10.2009 v 0:10 | Karma: 4,97