Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Znaveni válčením

„O budoucnosti Ameriky nerozhodne to, co se dnes nebo za pět let stane v Afghánistánu. Podstatné je to, co se stane s dluhem, který nás nyní drtí“. Názor jednoho z amerických stratégů vyjadřuje náladu země, která ještě před několika lety věřila, že má dostatek síly určovat chod světa.

Neříkám to ani s jízlivou radostí, že bych to Americe přál, ani se smutkem, jako kdyby mě velká země za Atlantikem zklamala. Pouze konstatuji, že se nevyšla jedna alternativa, kterou si Američané vybrali, když nechali, byť jen velice těsně, vítězství v prezidentských volbách před 11 lety Bushovi junioru. Nemyslím si, že by Bush toužil po válčení, ale okolnosti silovému řešení nahrály.

Nehodlám diskutovat se zastánci teorie komplotů o tom, kdo vítal anebo kdo měl největší zájem na situaci vzniklé po 11. září 2001. Jednalo se bez diskuse o tragédie zrežírovanou šílenci. Amerika byla potupena a nemohla nereagovat. Vojenská operace v Afghánistánu, vyvolaná neochotou vládnoucího hnutí Tálibán vydat Američanům autora pekelného scénáře inscenovaného na Manhattanu, byla oprávněná. Spojila na Západ  a dostalo se jí mezinárodní podpory.

Invaze do Iráku o dva roky později vyvolala spíše rozpaky než velké mezinárodní nadšení. Souvisela nepochybně s nástupem islamismu, který byl na všech stranách muslimského světa povzbuzen šokem, který Západu připravili „Alláhovi mučedníci“. Kladla si však ještě další cíl. Přivodit pád režimu Saddáma Husajna, pomoci irácké opozici demokratizovat zemi a skrze irácký vzor nakazit demokracii další arabské země Blízkého a Středního východu.

Má Západ právo vnucovat Arabům demokracii silou? Nikoliv, odpovídali rozhodně mnozí experti i veřejnost ve světě. Nenabízeli ovšem jinou alternativu než nedělat nic. Kdo nic nedělá, nic nemůže zkazit. A po bitvě každý generál. I stojící hodiny ukazují dvakrát za 24 hodin čas správně. Dnes by se jistě našli mudrcové, kteří budou tvrdit, že se mohlo s demokratizací arabských zemí počkat deset let a odložit ho. Pohleďte přece, i „arabské jaro“ dorazilo samo!

Deset let poté je Amerika unavena válkou. Vojensky, morálně, finančně. Je nucena hledat cestu, jak vyjít se ctí z afghánské a irácké šlamastyky. Obama hodlá stáhnout do září příštího roku 33 tisíc vojáků z Afghánistánu a do konce roku 2014 by zemi mělo opustit zbývajících 68 tisíc. Republikánský senátor Walter Jones tvrdí“ „Nemůžeme nadále dělat světu policajta“. A demokratický senátor Joe Mandrin soudí, že existují jen dvě možná řešení: „Buď zrekonstruhujeme Ameriku nebo Afghánistán, musíme si vybrat“.

Západní aktivismus se v muslimském světě neosvědčil. Chybí jasné a nezpochybnitelné vítězství. Irák, kde moc drží šíitská většina, je stále zmítán atentáty a plíživou, nenápadnou, leč každodenní občanskou válkou. V Afghánistánu zvažuje Washington docela vážně jednat o budoucnosti země s těmi samými táliby, kteří odtud byli před deseti lety vyhnáni. Zkrátka řečeno: Ani v Bagdádu, ani v Kábulu to nevypadá na jasný vojenský či politický úspěch, který má ráz happy endu – ničema na kolenou a spravedlivý u moci.

Na papíře to bylo hezké a jasné. Irák se stane první velkou demokracií na Blízkém východě. V Afghánistánu rozvráceném třemi desítkami let válečných tragédií se ustaví silná centrální vláda a stabilní demokracie. Nebude, pravda, zadarmo, ale daňové poplatníky to valně nezatíží. Sliby chyby. Oněch 1300 miliard dolarů, na kolik se dnes odhadují výdaje vynaložená na vedení obou válečných konfliktů, je slušné sousto.  Afghánistán měl vyjít lacino a irácká anabáze se měla zaplatit místní ropou.

Před osmi lety napsal americký politolog Robert Kagan, že „Američané pocházejí z Marta, zatímco Evropané z Venuše“. Chtěl tím říci, že Američané jsou válečníci a Evropané „pacifisté“. Kagan věřil, že Amerika je „odsouzena“ k trvalé nadvládě. Proto bude utvářet světové dějin, z nichž Starý kontinent naopak odchází, protože se zcela oddal vlastním starostem. Dnes to vypadá, že karta se obrátila. Evropané bombardují Libyi a Američané, „znaveni válčením“, se obracejí do sebe.    

 

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 4.7.2011 11:20 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1984x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Co s Goebbelsovou chátrající vilou? Nikdo ji nechce, vláda ji nabízí jako dar

4. května 2024  8:59

Někdejší honosné panství a „hnízdečko lásky“, ale dnes jen chátrající stavení opředené temnou...

Prokremelští Noční vlci projedou Českem, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik