Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Výchova bez iluzí

Masovost sama o sobě nedělá demokracii. Otevřenost školského systému a možnost pro všechny děti projít školní docházkou od nejútlejšího věku k maturitě nevytváří nutně stejnou šanci pro všechny. Takový dojem si lze odnést z knihy „Škola – utopie hodná přestavby“, která pojednává o slabinách veřejné školy v Francii.

Poslední bašta stmelování společnosti a výchovy k občanské rovnosti - veřejná škola - selhává. Jak ve snaze stírat sociální rozdíly žáků, tak v úsilí vyrovnávat negativní dopady kulturně-civilizačních rozdílů. Místo toho třídí, povzbuzuje nerovnost a dává stále větší prostor tendenci „starej se sám o sebe“. Chmurný závěr úvah francouzských historiků, sociologů a pedagogů o současné škole v porovnání s vytčenými ideály.

V této neslavné bilanci hrají překvapivě nemalou roli vzdělanci a samotní učitelé. Ač názorově idealisté, chovají se většinou pragmaticky. Ve svých rodinách sice pěstují ideje o lidské rovnosti, spravedlivě rovné šance pro všechny, kritiku povýšenosti a nezdravého elitářství. Leč chovají se nezřídka jinak. Své děti neváhají posílat do privární škol, když zjistí, že veřejná škola hapruje a doplácí na problémové děti. Zhusta obcházejí závaznou mapu školní docházky podle místa bydliště a vyhledávají privátní doučování.  Není divu, že se to odráží ve statistikách. V roce 2009 obsadily místa na výběrových vysokých školách děti těchto favorizovaných rodin z 90%  a jen z 30% dětí od rodičů jen se základním vzděláním.

Francouzská veřejná škola, kdysi pilíř republikánské výchovy, ztrácí pevnost a lesk. Dnes se to projevuje ve stále zjevnějším úprku od veřejné školy k neveřejné. Nepochybně je za tím rodičovská obava, že rozvrat autority školy způsobený nárůstem nezvladatelných žáků oslabí šance jejich potomků do budoucího života.

Je však poněkud laciné a patrně i krátkozraké takto chystat pohřeb veřejné školy. Kdysi byla její síla v tom, že se vytrhla z vlivu náboženské a církevní výchovy. Dnešní obrat k soukromé škole může doprovázet i snaha otevřít šance náboženství, které ve veřejné škole ztratilo půdu pod nohama. Nemusí to být tendence zlá, leč každý ji nutně nechápe ve smyslu posilování náboženské tolerance. Muslimským Francouzům, zejména pak těm, kteří se uchylují k ostentativní zbožnosti, dává soukromá škola možnost nechat své děti mimo vliv výchovy ve veřejné škole odbývající se ve smyslu tradice francouzského republikánství, kterou je nenáboženskost veřejného života.

Nedávný soudní výrok dávající právo na stranu učitelky ze soukromé mateřské školy, která přijala islám, ukazuje, že i soukromé škole může její „tolerance“ k náboženskosti přivodit těžkou hlavu. Zatímco nenáboženskost veřejné školu chrání ve Francii zákon o ostentativních náboženských symbolech, od privátní školy se očekává, že se podřídí individuálním náboženským potřebám jak dětí, tak učitelů ve smyslu individuálních práv. V tomto smyslu alespoň vyzněl výrok francouzského soudu, kterým se dotyčné mateřské škole bere právo vyloučit učitelku za islámský závoj. Je nyní na vedení školy, co udělá s tím, že části rodičů přítomnost ošátkované muslimky ve škole vadí.

Ve srovnání s daleko závažnějšími společenskými souvislostmi dnešního stavu francouzské školy vyznívá záležitost kolem náboženské tolerance a neutrality jako marginální věc. Více vrásek musí dělat kvantum žáků, kteří opouštějí školu předčasně a vstupují do života bez dokončeného vzdělání a kvalifikace. Ročně se jedná o 140 tisíc dětí, které z větší části zůstávají do dalšího života závažím pro ostatní společnost. V tomto směru škola tápe a sotva je schopna nahradit selhávající rodinu.

Kritika školy se soustřeďuje na nedostatečný individuální přístupu učitelů k žákům a na systém známkování. Odtud se pak odvíjejí reformní návrhy. Učitelstvo zpravidla reaguje podrážděně, protože má pocit, že se mu nakládá jen další nová práce. Nemáme čas a na nové učitele školám chybí peníze!, volají.  Výzvy ke zrušení známkování zase dělají dojem hry na schovávanou. A rodičovstvo? Chce změny, školu přece tak či onak poznal každý, leč je schopno nebo ochotno hledat spolu se školou kompromis sloužící dětem i společnosti?

Výchova a škola bez iluzí spočívá na realismu, který chce vidět současný stav kriticky, ale nikoliv bez vůle a odvahy něco obecně platného vylepšit na individuální i občanské úrovni. Osobní odpovědnost je ctnostná vlastnost, neméně jako „nespoléhat na druhé“.  Leč obojí může svádět k pohodlné lhostejnosti k veřejnému. Realista musí zůstat skeptický k jakékoliv módní ideologii, aniž by přitom pozbyl chuti vylepšovat život zákonem a dobrou organizací čili pořádkem. Viděna skrze zkušenosti veřejného vzdělávání v jedné velké evropské zemi by zřejmě ani škola u nás nebyla sto dát jiné ponaučení.        

Autor: Zdeněk Müller | čtvrtek 4.4.2013 14:35 | karma článku: 28,99 | přečteno: 5932x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

Arabské jaro v zimníku

Jaro arabských národů začíná zábst. Naděje zrozená před dvěma lety v Túnisku přivádí na svět syrskou tragédii.

21.5.2013 v 13:23 | Karma: 14,48 | Přečteno: 454x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Sex a „arabské jaro“

Víte, co odlišuje sex a fotbal u Arabů? O fotbale hovoří vášnivě, ale málokterý z nich ho opravdu hraje. Naproti tomu o sexu veřejně nepadne slovo, i když ho má každý Arab plnou hlavu. Přineslo nebo alespoň naznačilo „arabské jaro“ v tomto ohledu nějakou změnu?

18.4.2013 v 17:15 | Karma: 34,93 | Přečteno: 7529x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Individuum nebo kolektivum

„Sám nejsi nic“ hlásal kdysi básník S. K. Neumann na znamení oslavy kolektiva, které mělo světu přinést spravedlnost. Po celé minulé století bylo kolektivum národní a později třídní bráno za rozhodujícího dějinného hybatele, k němuž se individuum lidské mělo obracet a před ním se klanět. Dnes se karta obrátila. Individuum v převleku mediální celebrity stojí v centru dění za obdivného či jen pasivního přihlížení zmateného kolektiva, jímž je pohrdáno.

19.3.2013 v 13:39 | Karma: 13,02 | Přečteno: 626x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Co by dnes dělal Masaryk

Navzdory času zůstává T.G. Masaryk v našem národním povědomí jako vzor, odkaz či symbol. Před více než dvaceti lety ve dnech převratného listopadu jsme ho chtěli mít „ na stovce“ – jak známo, skončil nakonec na bankovce pětitisícové – a v letos v lednu bychom ho bývali chtěli nejraději mít znovu „na Hradě“. Leč návraty k naší národní ikoně vyjadřují spíše touhy po autoritě výrazné osobnosti v esteticko-morálním rouše než zájem o Masaryka jako metodu myšlení a konání.

26.2.2013 v 14:30 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Írán a protijaderná fatwa

Íránský náboženský vůdce ájatolláh Alí Chameneí vydal fatwu zakazující jaderné zbraně. Stalo se v polovině letošního ledna a okamžitě se vyrojily otázky o smyslu tohoto právního výroku a jeho významu v souvislosti s obavami Západu ohledně íránského jaderného nebezpečí.

12.2.2013 v 12:55 | Karma: 13,25 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik