Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soukromý džihád

Na internet by možná mohlo platit to, co se říká o ohni. Dobrý sluha, leč zlý pán.  Může se proměnit v nezkrotný živel, případně ve zlovolný nástroj indoktrinace. Je to svobodné pole, leč nemělo by se ponechat k užívání bez jisté kázně a pravidel. Jinak hrozí, že začne omezovat svobodu jiných, ba dokonce pomáhat vraždění.  

Počátkem října byla zatčena mladá Francouzka, podezřelá ze spojení s terorismem. Prostřednictvím internetu kontaktovala odbočku al-Káidy na Arabském poloostrově, jednu ze známých centrál džihádismu. Doufala, že odtud získá pomoc k vedení své soukromé „svaté války“.

Mladá Pařížanka tentokrát usnadnila vyšetřovatelům práci. Sama na sebe svého času prozradila skutečnosti, které dnes mluví proti ní. V únoru  byla vyšetřována v souvislosti s případem islamistického propojení Francie a Indonésie. Ukázalo se, že je mimo hru a byla propuštěna. Leč během vyšetřování se svěřila, že se pokoušela navázat styky s al-Káidou Arabského poloostrova přes internet.

Původem z muslimské rodiny, údajně jen vlažně náboženské, jakési citové zklamání mělo prý odstartovat její soukromou radikalizaci. Zprvu jen tak surfovala po webových stránkách, jak to bývá, než ji přemohla chuť zapojit se do internetových islamistických diskusí. Zřejmě při návštěvě Egypta v roce 2012 narazila na anglickou verzi revue „Inspire“, oficiální tribunu  al-Káidy Arabského poloostrova šířenou po internetu od roku 2010. Každé číslo této virtuální tiskoviny nabízí informace a doporučení, jak se stát správný a dokonalým džihádistou. Krátce řečeno, jedná se směs pouček technického a ideologického rázu.

V paměti počítače používaném džihádistickou novickou se nalézalo jedno číslo „Inspiru“. Z řady tamních autorů vyčnívá jistý Samír Chán, Američan pakistánského původu.  Lze tu nalézt podrobný popis a instruktivní obrázky, jak si vyrobit bombu a stát se „vrahem ve městě“. Pléduje se pro „soukromý džihád“, muslimům prý doporučeníhodná cesta k následování „plejády mučedníků“. Jak se mimo jiné píše „mudžáhid pracuje na vlastní pěst, jak při shromažďování informací, tak při přípravách operace, přičemž navazuje spojení s naším vojenským výborem, který následně poradí s výběrem cíle operace“.

Internet, byť nepřehledná houšť informací a dezinformací, je konec konců pro poskytovatele služby v jednotlivých sítí průhledným světem. A tak se podvratná „svatá válka“ přece jen neobejde bez nějaké formy utajení. Ostatně, i konspirace může být pro někoho zdrojem vzrušení. Ke kontaktování některé z filiálek al-Káidy se tudíž  nabízí šifrovací jazyk nesoucí název „tajný mudžáhid“. Jedná se o počítačový program, k němuž organizace poskytne zájemci přístup a následně pak individuální kódovací klíč, kterým lze vstupovat do přímého kontaktu s džihádistickou strukturou. Policisté nalezli u zatčené Francouzky nějaký takový tajný numerický klíč. Dokazuje, že mladá radikálka, se pokoušela navázat spojení s filiálkou al-Káidy na Arabském poloostrově.

Mladá žena se přiznala, že se v roce 2012 několikrát snažila o kontakt s al-Káidou Arabského poloostrova. Nabízela přitom provést atentáty buď proti parku Disneyland u Paříže, podle ní symbolu amerických zájmů, nebo proti bance Société Générale. Organizace zprvu nějaký čas mlčela, aby nakonec odpověděla záporně s tím, že nemá o ženy zájem. Co tedy s ní? Uvidíme. Policejní dohled nad podezřelou pokračuje.

Podle policistů se zmíňovaná revue „Inspire“ objevuje v mnoha případech tzv. muslimské autoradikalizace. Na tento zdroj se narazilo kupříkladu loni ve Štrasburku při prohlídce bytu jednoho z mladých islamistických radikálů. Při zásahu policie byl tehdy zastřelen Jérémy Louis-Sidney, vůdce skupiny. Otisky jeho prstů se objevily rovněž na odjišťovací páčce granátu vrženého krátce předtím do židovského obchodu s potravinami na pařížském předměstí Sarcelles.

„Inspire“  inspiroval také  Romaina Leteliera, vystupujícího pod jménem Abú Sajjid an-Normandí. Byl zatčen letos v září kvůli „oslavování terorismu“ a „podněcování k terorismu“. „Autoradikalizující se“ džihádista nadto překládal revue „Inspire“ do francouzštiny a dále materiály šířil po internetu.

Revue „Inspire“ se objevila na tapetě i ve Velké Británii. Tamní antiteroristický zákon dokonce pokládá už pouhé konsultování revue Inspire za trestné, nemluvě o samotném navazování kontaktů s autory publikace. Podle britských zdrojů figurovala na seznamu lidí konzultujících „Inspire“ na internetu  jména dvou pachatelů zrůdné vraždy vojáka v civilu, k níž došlo letos v květnu v Londýně.

Džihád bez hranic, provozovaný skrze internet, je záležitostí posledního desetiletí. S tímto nápadem přišel jako první na přelomu let 2005-2006 Egypťan Ajman az-Zawáhirí, tehdy ještě jen číslo dvě v původní al-Káidě. Doporučil používat internet – nový sdělovací a komunikační prostředek – k organizování a provádění globálního džihádu. 

Na přednosti a výhody „virtuálního prostoru“ , kterou vytváří internetová sféra, upozorňoval i Jordánec az-Zarkáwí, vůdce al-Káidy v Iráku, který přišel o život při jednom z bombardování v červnu 2006.  Soudil, že trvat na místním džihádu je sice zásadní, leč ti, kteří povzbuzují a podporují džihádové poslání na internetu nejsou o nic méně vojáky „svaté války“ než jsou ti, kteří ho provádějí se zbraní v rukách.

Učedníci a učednice soukromého džihádu. Případ mladé francouzské skorodžihádistky ukazuje jeden z motivů. Citové zklamání. Leč může za tím být také nějaký jiný módní typ „frustrace“, často vycházející z neúspěchů ve škole, anebo prostě lenost, nuda, nechuť dělat něco rozumného. Přiznejme si to!  K internetu se přece uchylujeme často nejen kvůli práci a sebevzdělávání. Je to přece také svůdné zabíjení času. Kdysi na takové stavy platilo jednoduché pravidlo. Mládí je třeba zaměstnat, aby nemělo čas myslet na hlouposti.           

    

Autor: Zdeněk Müller | úterý 15.10.2013 14:21 | karma článku: 18,74 | přečteno: 1214x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

Sex a „arabské jaro“

Víte, co odlišuje sex a fotbal u Arabů? O fotbale hovoří vášnivě, ale málokterý z nich ho opravdu hraje. Naproti tomu o sexu veřejně nepadne slovo, i když ho má každý Arab plnou hlavu. Přineslo nebo alespoň naznačilo „arabské jaro“ v tomto ohledu nějakou změnu?

18.4.2013 v 17:15 | Karma: 34,93 | Přečteno: 7529x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Výchova bez iluzí

Masovost sama o sobě nedělá demokracii. Otevřenost školského systému a možnost pro všechny děti projít školní docházkou od nejútlejšího věku k maturitě nevytváří nutně stejnou šanci pro všechny. Takový dojem si lze odnést z knihy „Škola – utopie hodná přestavby“, která pojednává o slabinách veřejné školy v Francii.

4.4.2013 v 14:35 | Karma: 28,99 | Přečteno: 5932x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Individuum nebo kolektivum

„Sám nejsi nic“ hlásal kdysi básník S. K. Neumann na znamení oslavy kolektiva, které mělo světu přinést spravedlnost. Po celé minulé století bylo kolektivum národní a později třídní bráno za rozhodujícího dějinného hybatele, k němuž se individuum lidské mělo obracet a před ním se klanět. Dnes se karta obrátila. Individuum v převleku mediální celebrity stojí v centru dění za obdivného či jen pasivního přihlížení zmateného kolektiva, jímž je pohrdáno.

19.3.2013 v 13:39 | Karma: 13,02 | Přečteno: 626x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Co by dnes dělal Masaryk

Navzdory času zůstává T.G. Masaryk v našem národním povědomí jako vzor, odkaz či symbol. Před více než dvaceti lety ve dnech převratného listopadu jsme ho chtěli mít „ na stovce“ – jak známo, skončil nakonec na bankovce pětitisícové – a v letos v lednu bychom ho bývali chtěli nejraději mít znovu „na Hradě“. Leč návraty k naší národní ikoně vyjadřují spíše touhy po autoritě výrazné osobnosti v esteticko-morálním rouše než zájem o Masaryka jako metodu myšlení a konání.

26.2.2013 v 14:30 | Karma: 23,45 | Přečteno: 1184x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Írán a protijaderná fatwa

Íránský náboženský vůdce ájatolláh Alí Chameneí vydal fatwu zakazující jaderné zbraně. Stalo se v polovině letošního ledna a okamžitě se vyrojily otázky o smyslu tohoto právního výroku a jeho významu v souvislosti s obavami Západu ohledně íránského jaderného nebezpečí.

12.2.2013 v 12:55 | Karma: 13,25 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik