Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč běloši běhají pomaleji?

Otázka navozující citlivé téma. Je sport rasistický? Při pohledu na současný sport a zejména na některé jeho disciplíny přichází na mysl mnohým. Leč ptát se veřejně? Raději nikoliv.

Ve Francii se s námětem rasové nerovnosti ve sportu vytasil při příležitosti olympijských her v Aténách v roce 1996 politicky přidrzlý vůdce krajní pravice Jean-Marie Le Pen, který si neomaleností dělal pověst a firmu. „Na Olympijských hrách se jasně ukazuje nerovnost černé a bílé rasy. Nic si nevymýšlím, jen konstatuji skutečnost, že rasy nejsou co do schopností stejné“.

Dá se s téměř jistotou tvrdit, že tento výroku nevyjadřoval obdiv k černé rase. Spíše z něho trčel docela srozumitelný podtext. Černé svaly, bílý mozek. Anebo na líci mince poklona a na jejím rubu ironie provázená pohrdlivým úsměškem.

Jak tomu tedy je ve skutečnosti? Kde je pravda? Když se díváme na finálové stovky na olympiádách posledních desetiletí a na velkých světových soutěžích v bězích vůbec, zrnko nejistoty se zaseje a klíčí... dobře, nelze to tak přímo říci, ale stejně, opravdu ne?

Na tento kluzký a zrádný terén se vydal sportovní novinář Jean-Philippe Leclaire. V knize s názvem „Proč běloši běhají pomaleji?“. Autor dobře ví, jak citlivé téma si vybral. Leč nedal se zvyklat. „Pokud svou knihou vyvolám debatu a kritické hlasy, nebo dokonce pohoršení, nebudu předstírat, že jsem nic podobného předem netušil“, přiznává v literární příloze jednoho deníku. Asi to není špatný přístup. Pokud je nějaká otázka přítomna v atmosféře doby, byť i jen neveřejně,  proč neříznout do vředu?

Historie „rasové otázky“ ve sportu, zejména atletice je dobře známá. Tento sport kdysi určený spíše vyvoleným byl po dlouhou dobu výsadní záležitostí bělochů. Leč černoši, zprvu zejména američtí, bílou hegemonii již více jak 75 lety porušili. Výkony Jesseho Owense, který získal čtyři zlaté na olympiádě v Berlíně v roce 1936 a po řasu let pak držel světový rekord ve skoku dalekém, jasně odmítly Hitlera a jeho teorii nadřazené rasy.

Tommie Smith a John Carlos téma rasové rozdílnosti zpolitizovali. Na podiu vítězů při mexické olympiádě v roce 1968  přišli oba s černou rukavicí na pravicích. Při americké hymně je pozvedli. Protestovali tak proti rasové segregaci ve své vlasti. Lucien Sainte-Rose, sprintér z francouzských Antil a člen vítězné štafety na ME v roce 1974 poukázal na rozdílné odměňování a financování bílých a černých atletů Francie. Černí dostávali třikrát méně než bílí.

Nová hvězda francouzského sprintu, Christophe Lemaitre, skromný klučina ze Savojska, dnes prohání černé soupeře. Je již ověnčen medailemi z loňského světového šampionátu a představuje vážného uchazeče o nové pocty na letošní olympiádě v Londýně. Ve francouzském tisku je zpravidla označován jako „nejrychlejší běloch v dějinách“. Za výkony v minulém roce mu blahopřála Marine Le Penová, současná vůdkyně krajně pravicové Front national, stejně jako mu holdovali nositelé idejí amerického rasismu z Ku Klux Klanu.

Z čeho vychází a o co se opírá představa nadřazenosti černochů ve sportu? Autor knihy „Proč běloši běhají pomaleji“ porovnává řadu hypotéz z oblasti anatomie, fyziologie, hormonálního vybavení a genetiky. Takovou orientací se logicky dostává na stranu pojetí, která rozdíly spojují především s biologickými a fyzickými předpoklady. I když tyto souvislosti neplatí vždy a po všech stránkách, což Leclaire sám uznává, přesto se přirozené dispozice jeví v jeho výkladu jako věc zásadní a určující. Následkem toho se z odpovědi  na otázku, proč jsou běloši pomalejší, zcela vytrácejí příčiny společensko-historické, byť jsou zřejmé.

Černoši, po staletí drženi v chudobě a otroctví kolonizací, diskriminováni jako společenský celek, se masově vydávají hledat štěstí ve sportu. Je to pro ně oblast méně uzavřená, méně nepřístupná, než ty ostatní. Zejména atletika a její technicky méně náročné disciplíny, především běhy, to nevyžaduje velké náklady a složitou průpravu. Ponecháme-li stranou nutnost trenérského „knowhow“ pro špičkové výsledky v bězích, k samotnému běhání netřeba nijak mimořádného vybavení a prostředků, na rozdíl kupříkladu od tenisu, veslování nebo jezdectví. To jsou disciplíny dosud s přívlastkem „aristokratické“, neboť přístup k nim a jejich provozování jsou podstatně složitější a dražší.

Je pravdou, že se společenské skutečnosti vysvětlují často biologicky. Leč vede to jen k míchání přirozenosti a dějin a k jejich zaměňování.

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 18.6.2012 16:45 | karma článku: 16,26 | přečteno: 3014x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik