Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomáhat blízkým, bližnímu nikoliv!

„Lidem vadí, že Romney je bohatý“. Výrok paní, která nám pronajala na noc pokoj v Cedar Rapids v americkém státě Iowa, vyprovokovala ironická poznámka. Pronesli jsme ji na adresu včerejšího předvolebního mítinku republikánů v Tampě na Floridě, který jsme sledovali v televizním přenosu.

"Fakta nelžou, demokraté ano!" Leták vylepený na jedné autodílně v městečku Hannibal v Missouri.

Sedíme u snídaně v příjemném, upraveném pokoji, který se nachází v domě pamatujícím 19. století, a rozhovor s paní domu se nezadržitelně stáčí na domácí americkou politiku. „Obama se obklopuje socialisty a komunisty. Nás malé podnikatele sužují daně, s nimiž se nakládá špatně. Dávat někomu peníze, aby o nich za vás rozhodoval, to je nesmysl. Nedávno tady zkrachoval majitel benzínové pumpy. Zničily ho daně“. Takové a podobné nářky slyšíme z úst na pohled sympatické dámy tak kolem padesátky. Zdá se, že jsme bezděčně narazili na klíčový pojem letošních prezidentských voleb v USA. Slovo „redistribuce“ probouzí u řady Američanů hněv.

Otázka je jasná. Má stát hrát nějakou roli v přerozdělování společného bohatství z daní? „Ne“, říkají rozhodně američtí konzervativci, kteří odsuzují „socialistu“ Baracka Obamu. Pomáhat? Ano, ale jen těm blízkým a důvěrně známým jako jsou sousedé, souvěrci nebo lidé stejného původu, nikoliv nějakému anonymnímu blížnímu. A chudoba? To není starost pro stát, to je záležitost pro církve a dobročinné spolky.

Americkým konzervativcům zní slovo „redistribuce“ jako „usurpace“. Podle jejich představy se jedná o zcizování cenného bohatství vytvářeného „makers“, tj. těmi, kteří pracují, vyrábějí a vytvářejí pracovní místa, ve prospěch „moochers“, tj. flákačů, lidem na podpoře a dalších „parazitů“. Myšlenka redistribuování je „zcela neamerická a přichází odjinud“, jinými slovy, je to myšlenka „evropská“. V takovém tónu se nese, souzeno podle výroků, uvažování republikánského kandidáta Mitta Romneye.

Z čeho plyne takový rozdíl v názoru na přerozdělování mezi Spojenými státy a Evropou? Dva ekonomové, Alberto Alesina a Edward L. Glaeser hledají odpověď v knize Zápas s nerovnostmi a chodobou. Spojené státy proti Evropě. Z části jsou příčinou odlišnosti politických institucí. V USA jde o třetinu méně veřejných výdajů na provoz veřejných institucí než v Evropě (30% z HDP v USA, 45% v Evropě). Vliv má prý rovněž proporční volební systém, v evropských zemích hojně rozšířený, který favorizuje levicové strany a s nimi následně „zvyšuje úroveň redistribuce“.

Roli může podle výše zmíněných ekonomů hrát i rasový kontext. Američané jsou otevření filatropii, leč chtějí mít jasno, na co jejich peníze půjdou a zda budou sloužit dobré věci. Nemají rádi anonymní převody veřejných peněz, protože „dávají raději lidem své vlastní rasy, náboženství a etnicity“. 

Republikáni a především jejich „libertářská“ frakce, k níž se řadí mimo jiné i seskupení tzv. „Tea Party“, nejvíce podrážděná „velkou vládou“, soudí, že demokraté vytvářejí ochranné sociální sítě, jejichž důsledkem je početní růst „závislých“. Podle nich se za tím skrývá politická strategie. Obamova administrativa si prý vytváří klientelu, kterou si zavazuje pomocí tzv. food stamps – poukázek na potraviny rozdávané lidem žijícím pod hranicí chudoby, a dávkami pro nezaměstnané. Taková opatření mohou prý jen nahrávat lenosti a nezájmu o práci, tedy kazit a nikoliv podporovat hodnotu poctivé pracovitosti.

Podle ankety prováděné Pew Research Centre soudí 57% republikánů, že chudí jsou chudí, protože nechtějí pracovat. A v anketě listu Washington Post odpovídali na otázkou, „proč většina černých Američanů volí demokraty“ republikáni zcela odlišně než demokraté. První jsou přesvědčeni, že „Černí spoléhají na podpory vlády“, druzí tvrdí, že je tomu tak, protože „Demokratická strana se zabývá otázkou chudoby“ a že se to dotýká amerických černochů, to souvisí s tím, že tuto skupinu postihuje chudoba nejvíce.

Majitelka B+B Belmont Hill v Cedar Rapids nám předvádí, že má podobně jako stoupenci „Tea Party“ jasno, jak „zachránit“ Ameriku. Každý za sebe a pro sebe a žádných daní nebude třeba. Proč jet deset mil pomáhat lidem, které neznám? Hoří-li však sousedovi dům, běžím mu na pomoc. Když padne zmínka o naší včerejší návštěvě ve zdejším National Czech and Slovak Museum and Library a mluví se o ničivé záplavě v roce 2008, která budovu muzea silně poškodila, hned si vzpomene, že český stát přispěchal na pomoc nemalou finanční částkou určenou na přestavbu. Ano, pomáhat mezi svými, to je správné. Jiná forma „pomoci“ svádí tak akorát k nemravnému počínání.

Nejen tato paní, ale zdá se, že i rostoucí počet přívrženců republikánské strany by potřebovalo základní poučení o fungování moderního státu. Hyperindividualizace a atomizace společnosti, která je u republikánů na postupu, zvyšuje riziko zániku společenské smlouvy, jinými slovy celospolečenské solidarity mezi generacemi, sociálními vrstvami a kulturně etnickými skupinami. Redistribuce znamená sdružování zdrojů nutných k vytváření infrastruktury ve společnosti. Kdo bude, jen namátkou, budovat celostátní silnice a starat se o ně, kdo zajistí kontrolu nad kvalitou vody a nad potravinami po celé zemi? Bez redistribuce organizované státem by nikde nevznikly dálniční sítě, rozvody vody a základních energií, atd. atd.

„Když se jedná o dopravu, spoje, policii, hasiče či veřejné školství spoléhá čas od času téměř každý z Američanů nějak na vládu“, čteme v komentáři amerických novin, které se pokoušejí zaplnit mezery ve znalostech spoluobčanů. „ Redistribuce, to je jen jiný správně zvolený pojem pro označení „civilizace“, píše kupříkladu John Crisp z university Del Mar de Corpus Christi v Texasu.

„Amerika je velká, silná a bohatá země. Proto by k její kultuře mělo patřit, že nepřipustí, aby někdo z jejích občanů nemohl jít k lékaři nebo studovat, protože na to nemá“, pokoušíme se uzavřít diskusi u ranní kávy. Paní domu se netváří nadšeně, leč domluvit nás nechává. „Redistribuce veřejných peněz do zdravotnictví a školství, jak se o to pokouší prezident Obama, zasluhuje uznání. My z Evropy máme historickou zkušenost, kam vede chudoba ruku v ruce s egoismem. Nesmiřitelně rozděluje společnost, živí nenávisti a vede až k válečným katastrofám....“ Nemám ani na okamžik pocit, že tady máme šanci přesvědčit. Ale kvůli tomu jsme sem přece nepřijeli...                         

 

   

 

Autor: Zdeněk Müller | úterý 16.10.2012 13:30 | karma článku: 25,81 | přečteno: 3836x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem zastavila nehoda, jeden člověk zemřel

4. května 2024  9:48

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk. Další má těžké...

Zraněný hrudník, břicho a obě paže. Sraženého motorkáře odvezl vrtulník

4. května 2024  9:29

Záchranáři v pátek odpoledne zasahovali u dopravní nehody na Frýdecko-Místecku, kde se střetl...

Co s Goebbelsovou chátrající vilou? Nikdo ji nechce, vláda ji nabízí jako dar

4. května 2024  8:59

Někdejší honosné panství a „hnízdečko lásky“, ale dnes jen chátrající stavení opředené temnou...

Prokremelští Noční vlci projedou Českem, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik