Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karikovat zakázáno!

Před několika dny byla vypálena pařížská redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo. Dovolila si reagovat karikaturami na vývoj „arabského jara“. Vítězství islamistické strany ve volbách v Túnisku a příslib obnovy šaríy, „božího zákona islámu“ vítěznými povstalci v Libyi vyprovokovaly „francouzský Dikobraz“ k satirické reakci.

Na požár, vyvolaný dvěma zápalnými láhvemi, reaguje celá francouzská politická scéna v nebývalé shodě podle zásady svoboda karikovat musí být zachována. Jde o nesporný názorový posun, i když motivace k odsouzení činu a k obhajobě názorové svobody jsou různé.

Ještě před šesti lety, v době soudního procesu vedeného proti dotyčnému satirickému časopisu za to, že si dovolil přetisknout dánské karikatury proroka Muhammada, nezněly reakce tak jednoznačně jako dnes. Připomínám, že žalobu, kterou vznesli mluvčí několik muslimských organizací, pařížský soud odmítl a svůj výrok nezměnil, ani na základě odvolání žalobců. Řada osobností všech politických směrů tehdy ještě tvrdila, že zveřejnění karikatur bylo nevhodné, protože stigmatizovalo celý islám a všechny muslimy chovající ke svému prorokovi posvátnou úctu.

Dnes je slyšet daleko méně výroky typu „odsuzuji, ale...“. Ono „ale“ vyjadřuje veškerou dvojjakost, veškerou rezignaci a veškeré ustupování zvyklosti hrát si na oběť, s níž tak dobře dokáží manipulovat fundamentalisté nejrůznějších ražení. Jednoznačné odsouzení trestného činu, aniž by se objevily pokusy dosud nezjištěné pachatele nějak omlouvat, je příjemným překvapením.

Je to překvapení, protože se již nějaký čas ve veřejné diskusi o islámu usadil výraz „islamofobie“. Slovo, které mate a které s cílem klamat také vzniklo, se využívá nazdařbůh. Berou si ho jako štít ti, kteří si myslí, že jisté stránky islámu není dovoleno nikomu kritizovat, natož pak zesměšňovat. Případně že je to nevhodné či nevkusné.  

Další pojmenování, kterým je bráněn islám proti karikování, zní „stigmatizace“ menšiny karikováním tmářství a zločinných excesů víry. Nyní si ho vzal za oporu pro vyjádření svého názoru zatím jen jediný z těch známějších, intelektuál Pascal Boniface. Vyčetl Charlie Hebdo „neřest“ vymezování menšiny jako snadné kořisti pro kulturně odlišnou většinu. Vyznivá to tak, jako kdyby dotyčný vinil satirický časopis coby přisluhovače většiny, které se kulturně nadřazuje nad slabou a křehkou menšinu.

Na něco takového lze reagovat otázkou: Znamená snad výsměch adresovaný tmářství některých muslimů něco jako diskriminaci všech muslimů? Kdo trochu obeznámen s humorem Charlie Hebdo si musí řici, že takové obvinění jeho satiriků je nebetyčná pitomost. V duchu francouzské antiklerikální tradice se vysmívají všem náboženstvím a velmi často domácímu katolicismu a jeho duchovním. Vždy to byla a zůstává tribuna volnomyšlenkářství.

Termín „islamofobie“ nachází nyní ozvěnu v podobě výrazu „křesťanofobie“. Operují s ním aktivisté několik organizací katolických integristů. Od konce října opakovaně obléhají Městské divadlo Paříže, které má na programu hru Romea Castellucciho o „Synu božím“. Muslimové tedy nejsou sami, kdo má mezi sebou omezené a tupé fundamentalisty.

„Křesťanofobie“ neříká o nic více než „islamofobie“. Je to novotvar vytvořeny podle vzoru homofobie, germanofobie a dalších fobií proti identitám. Islám nebo katolicismus jsou náboženství, nikoliv identita sama. Jistě, všude lze narazit na osoby, které nesnášejí muslimy, na „muslimofoby“. Leč to je něco jiného. Jsou to rasisté, kterým vadí komunita, nikoliv jen náboženství. Kritika sionismu není automaticky antisemitismem, protože všichni Židé přece nejsou sionisté. Antiklerikalismus počátků 20. století také nebyl rasismem. Mířil přece na panovačnou tendenci v katolické církvi, nikoliv nutně na každého jednotlivého faráře.

Kritika náboženství, často jako nástroje moci nebo jako politické síly, jakéhokoliv náboženství, jeho dogmat, jeho názorů, se nemůže považovat za nepřípustné vymezování a vyčleňování nějaké identity jako svou podstatou nepřátelské vůči ostatním, za „obětního beránka“ většiny, za „stigmatizování“.

Takovým či podobným způsobem je třeba reagovat na stanoviska některých obhájců islámu. Nyní konkrétně třeba předsedy Francouzské rady muslimského kultu Mohameda Mussáwího. Prohlašuje, že „karikovat Proroka je nepřijatelné“. Taková věta nemá žádný právní či politický smysl. Karikovat cokoliv je právně přípustné, je to dokonce součást individuálního práva, zatímco rouhačství z hlediska evropských právním norem neexistuje.

Vysmívat se bohům a těm, kteří si na zemi dělají nárok, že je reprezentují, to neznamená stigmatizovat, značkovat, stavět na pranýř ty, kteří věří. I když zesměšňovat ty, kteří mají moc a kteří stoupají vzhůru po zádech druhých, je ještě demokratičtější...   

   

  

Autor: Zdeněk Müller | pátek 4.11.2011 11:25 | karma článku: 35,13 | přečteno: 4264x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Co s Goebbelsovou chátrající vilou? Nikdo ji nechce, vláda ji nabízí jako dar

4. května 2024  8:59

Někdejší honosné panství a „hnízdečko lásky“, ale dnes jen chátrající stavení opředené temnou...

Prokremelští Noční vlci projedou Českem, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Pokroková a proti válce. V Rusku končí poslední škola vyučující „podle Západu“

4. května 2024  8:39

V Novosibirsku končí soukromá škola Novokolledž, která si jako jedna z mála v Rusku ústy svých...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik