Vnitřní hygiena je důležitá jako vnější, jak se jí ale naučit

Když jsem v 90. letech chtěl do přírodní medicíny zavést pojem detoxikace, varovali mě mnozí před tím, že pojem je zásadně používán pro odvykání drogám a alkoholu. Měli obavu, že dojde k pomýlení pojmů. V současné době se slovo detoxikace používá pro celou řadu postupů, které obvykle nemají s detoxikací nic společného.

Kosmetické přípravky, třídenní diety, nebo jedna látka, byť přírodního charakteru, jež má očistit lidský organismus. Jde o nesmysl a podvod. Jistě lidem neuškodí, ale představovat si, že tímto způsobem zbavím organismus jedů, je velmi naivní.

Detoxikace lidského organismu je velmi náročný proces, který prakticky trvá po celý život. V průběhu lidského života je člověk vystavován vlivu dědičných toxinů, jež si přináší na svět, ale i toxinů ze vzduchu, vody, potravy, jichž přijímá za svůj život tisíce kilogramů.

Dalším „nepřítelem“ lidského zdraví jsou mikroorganismy, které se množí v lidském těle, a proto velmi rafinovanými způsoby dosahují toho, aby v našem organismu našli svého hostitele. Útokům mikroorganismů jsme vystaveni nepřetržitě každou sekundu našeho života. Infikovanost se neprojevuje pouze akutním onemocněním, jako je chřipka, angína a podobně, ale stálou kolonizací našeho organismu parazitujícími mikroorganismy.

Lidská strava se v těle musí dokonalým způsobem zpracovávat, což je však nedostižná iluze pro většinu lidí. Metabolické problémy vedou nejen k závažným chorobám, a to duševním i tělesným, protože zpracování mléčné bílkoviny, masové bílkoviny, živočišných tuků a řady dalších potravin v lidském organismu obvykle není vůbec optimální a metabolity postupně ničí fungování organismu, neboli způsobují stav, jejž nazýváme nemocí.

V neposlední řadě musíme počítat s naší psychickou výbavou, s našimi emocionálními programy, které se často pokládají za největšího nepřítele lidského života, protože nejenže poškozují lidské zdraví, ale i způsobují nepříjemné psychické pocity, jako jsou úzkosti, deprese, vzteklost, obavy, nepřiměřené starosti a podobně.

Nedostižným ideálem pro člověka je trvalý stav radosti. Ten může nastat v případě organismu, který bude soustavně zbavován všech těchto ničivých toxinů. Nepleťme si proto komerční detoxikační postupy se skutečnou promyšlenou celoživotní detoxikací, jež je velmi podobná komunální hygieně, jelikož prodlužuje lidský život tím nejvýraznějším způsobem. Kdybychom nedodržovali hygienická pravidla našeho života jak individuálního, tak komunitního, umírali bychom na řadu infekčních chorob, a to již v mládí.

Detoxikace je sofistikovanější, detailnější hygiena vnitřku lidského organismu. Zevní detoxikaci našeho prostředí zvládáme již dobře. Pojďme se učit detoxikovat i vnitřní prostředí našeho těla.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: MUDr. Josef Jonáš | čtvrtek 15.3.2012 11:11 | karma článku: 18,56 | přečteno: 2564x