Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dožijeme se stovky díky doktoru Fernetovi, nebo Rettigové?

Jak se dožít sta let v pohodě a, pokud možno, ve stálém zdraví? Kupodivu skutečně existují návody, jak se dožít sta let, ale ne všem můžeme věřit. Jsou doporučovány různé drahé kameny, krystaly, všelijak upravovaná voda, nebo přestavování nábytku v domácnosti. V minulosti dokonce vznikly na tomto základě zajímavé likéry. Byl to třeba likér Fernet. Doktor Fernet ze Švédska se údajně dožil 102 let, a to spadl z koně... Po něm zbyly nějaké kapky, které se nereprodukují ani tak jako fernet, nýbrž jako elixír mládí.

Zrovna tak řecká mastika byla původně léčebným nápojem, jenž měl prodlužovat věk. A nakonec i coca-cola. Takže návodů je hodně, ale badatelé, kteří se tomu věnují, vybrali jen některé účinné. Řekněme, že prošly nějakými pokusy, nebo byly zpracovány statisticky.

První věc, jež vede ke dlouhověkosti, je místo k životu. Člověk si bohužel nemůže tak úplně vybrat místo k životu, ale jsou místa vyloženě špatná, kde se člověk doteď dožívá nějakých čtyřiceti, padesáti let v průměru. Česká republika patří do světového věkového průměru, v Evropě je na tom spíše hůře. Domnívali jsme se, že je to třeba politickými poměry, ale to patrně není hlavní důvod.

Je několik míst na světě, kde se lidé dožívají velmi vysokého věku. Patří sem například japonský ostrov Okinawa. Na něm si můžeme ukázat, že teorie politiky není tak jednoduchá. Okinawa byla dlouhodobě okupována, zažila hladomor, a přesto na Okinawě žije největší koncentrace stoletých lidí nejen v Japonsku, ale dokonce na Zeměkouli.

Druhé místo „stoletých“ se nachází nečekaně v Portoriku. Pak bychom mohli uvést místo poblíž Los Angeles, kde žije komunita Adventistů sedmého dne. Žije jich tam několik desítek tisíc a je mezi nimi nejvyšší koncentrace stoletých lidí ve Spojených státech. Dokonce tam žije třikrát víc stoletých na hustotu obyvatel než jinde v USA. Mezi místa „stoletých“ patří také Sardinie.

Jestli existuje nějaké pojítko mezi těmito místy? Místa spojuje určitá lokální tradice, anebo náboženské předpisy jako například u adventistů.  Co se týče Sardinie, nebo Okinawy, jedná se o konkrétní lokality s tradičním duchem, ne o celou zemi. Žije se tam v duchu tradic, řekněme pomaleji. Jí se tam tradiční jídlo, fungují tradiční pevné vztahy mezi v rodinném klanu, mezi příbuzenstvem. Civilizace zde ještě nezvládla rozbourat tyto vztahy.

A jak tedy dosáhnout dlouhověkosti u nás, v Česku, když nežijeme na nejlepším místě, co se týče dlouhověkosti? Kdybychom začali teď, tak bychom tak za tři sta let mohli mít slušné úspěchy. Ono se to totiž hodně valí přes genetiku. Proto století rodičové mají pravděpodobně i stoleté potomky.

Místa, která jsem vypsal, jsou místa s tradicí, jež trvá několik staletí, proto tam vznikl genofond produkující zase další zdravé stoleté. Nám nezbývá než třeba vytvořit nějakou novou stravu, novou českou tradiční kuchyni. Ta, která nám byla předky předána, ta, kterou známe jako kuchyni Rettigové, nám opravdu neumožňuje dožít se těch sta let… nebo jen výjimečně.

Autor: MUDr. Josef Jonáš | středa 29.2.2012 12:00 | karma článku: 19,76 | přečteno: 1944x
  • Další články autora

MUDr. Josef Jonáš

Detoxikace a civilizační choroby

Pojem civilizace podle slovníku cizích slov znamená vyšší úroveň vzdělanosti a hmotného blahobytu, v širším slova smyslu pak úroveň společenského rozvoje a materiální kultury v dané vývojové etapě. Tak například antická civilizace, která byla logicky spojena s dobou antiky. Podle Morgana a Engelse třetí epocha vývoje lidstva po divošství a barbarství. Tolik slovník.

12.11.2013 v 15:00 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1988x | Diskuse| Ostatní

MUDr. Josef Jonáš

Dědictví po lovcích mamutů

Žijeme mezi monitory počítačů a televizními obrazovkami, s mobilem u ucha, v hluku aut, prachu velkoměst a spěchu 21. století. Nemůžeme tedy prožívat stejný stres jako pravěký lovec mamutů. Jenže ho prožíváme...

23.4.2012 v 14:45 | Karma: 22,49 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Věda

MUDr. Josef Jonáš

Vnitřní hygiena je důležitá jako vnější, jak se jí ale naučit

Když jsem v 90. letech chtěl do přírodní medicíny zavést pojem detoxikace, varovali mě mnozí před tím, že pojem je zásadně používán pro odvykání drogám a alkoholu. Měli obavu, že dojde k pomýlení pojmů. V současné době se slovo detoxikace používá pro celou řadu postupů, které obvykle nemají s detoxikací nic společného.

15.3.2012 v 11:11 | Karma: 18,56 | Přečteno: 2564x | Diskuse| Věda

MUDr. Josef Jonáš

Ovlivňuje lidské chování svobodná vůle, rozum, nebo co vlastně?

V současné době se nejen u nás, ale i ve světě diskutuje nad pozorováním vysokoškolského učitele Jaroslava Flegra, který se ve své práci věnuje výskytu toxoplasmy u lidí a ovlivňování jejich psychiky tímto parazitem. Toxoplasmu gondii přenáší koťata svým trusem a močí. Tento parazit údajně ovlivňuje nejen chování myší tak, že se stanou snadnou obětí kočky, ale způsobuje i určité psychické změny u člověka. Člověk se, stručně řečeno, stává méně odpovědným. Obavy lidí z takového výkladu jsou značné. Člověk by tak přicházel o svoji svobodnou vůli, o níž se lidé domnívají, že určuje jejich chování.

8.3.2012 v 13:00 | Karma: 22,01 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Věda

MUDr. Josef Jonáš

Pohádka o tom, kde se berou nemoci

To, co vám chci vyprávět, je pohádkou, neskutečným příběhem, ve kterém vystupují zlí a dobří a jenž může, ale také nemusí skončit dobře. V průběhu tohoto příběhu jde o to vylíčit model, který nám objasní, jak vlastně vzniká nemoc, jak vzniká zdravotní problém.

16.2.2012 v 15:00 | Karma: 25,36 | Přečteno: 2823x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Tři dny v práci, poté domů s majákem. Ministr Bek jel záchranářskou uličkou

19. června 2024

Premium Ministerstvo školství proplácí coby přespolnímu politikovi Mikuláši Bekovi (STAN) přes 57 tisíc...

V Jizerských horách hořel dům. Požár vypukl v kůlně, hasiči použili i žebřík

20. června 2024  12:51,  aktualizováno  14:11

Mohutné plameny šlehaly z domu v Horním Kořenově v Jizerských horách. Požár vypukl v kůlně, hasiči...

Střelba na fakultě: Pachatel se „uvařil sám v sobě“, zjistila znalkyně

20. června 2024  10:45,  aktualizováno  14:04

Policie komentuje výsledky prošetřování zásahu na FF UK. Policejní prezident Martin Vondrášek...

Pavel ve středu na Hradě přivítá prezidenta Pellegriniho. Symbol usmíření, zní

20. června 2024  14:03

Prezident Petr Pavel na Pražském hradě ve středu přivítá nového slovenského prezidenta Petera...

Muž upoutal pozornost policisty. Při zásahu se u něj našly zbraně i munice

20. června 2024  13:57

Čtyřiadvacetiletý muž z Ústeckého kraje se choval podezřele. Toho si všiml policista, který si o...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2364x
Po absolutoriu medicíny a psychiatrické praxi jsem studoval akupunkturu a léčebné metody starověké medicíny, zejména staročínské. Během třicetiletého výzkumu a praxe jsem napsal řadu publikací jako Křížovka života a Tajenkami života. Pátral jsem po principech a filozofii staročínské a staroindické medicíny, jež tvoří základ celosvětově originální metody řízené a kontrolované detoxikace organismu. Podívejte se na www.joalis.eu a
www.mudrjosefjonas.bloguje.cz

Seznam rubrik