Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Labyrint aneb jak to u nás v Čechách chodí

Než vyrazíte vyřizovat reklamace, dokumenty na úřady a podobné jistě oblíbené pochůzky, snězte alespoň tabulku čokolády. Dojde tím ke zvýšení hladiny serotoninu a dopaminu v mozku, čímž snížíte stres a nervovou zátěž, která na vás bude následně kladena. Pamatujte, že zdraví máte jen jedno, a i když je to občas těžké, udělejte maximum pro to, aby vás jen tak něco nevyvedlo z klidu. Domníváte se, že i když si zakoupíte originální mobilní telefon a několik týdnů jej bez potíží užíváte máte vyhráno? Omyl!    

Malý ukázkový příklad toho, jak moc je třeba obrnit své nervy při řešení problému bez ohledu na to, kdo ho způsobil.

Koupila jsem mobilní telefon. Jaké bylo mé překvapení, když jsem jednoho dne vytočila číslo a místo obvyklého spojovacího signálu se z telefonu ozvalo sdělení: „Upozornění operátora. Tento telefonní přístroj je policií evidován v seznamu odcizených mobilních telefonů a jeho použití je ve všech sítích blokováno. Pro bližší informace se můžete obrátit na kterýkoliv policejní útvar“.

Vyděsím se a vytáčím číslo policie, co přesně toto hlášení znamená a co mám tedy podniknout. Vysvětlím jim, že jsem nikde telefon jako ztracený nehlásila a vzhledem ke koupi v obchodě, který je aktuálně jediným distributorem, je silně nepravděpodobné, že by firma prodala dva telefony se stejným evidenčním číslem. To by rovnou moha zavřít krám.

Co dělat, nevědí. Asi se sebrat a jít osobně na služebnu policie. Radost z toho nemám, za celý den toho mám z práce až nad hlavu, ale nedá mi to a vyrážím.

Policistům nejde do hlavy, jak je možné, že telefon někdo zablokoval, pokud mám u sebe originální fakturu. A co mám asi teprve říkat já?

Ptám se, zda mohou zjistit, který jejich útvar telefon zablokoval, a pak se třeba pohneme dál z místa. Nemohou, neexistuje prý centrální registr, ze kterého by se tuto informaci dozvěděli.

Co tedy mám dělat? Dle jejich mínění mám dvě možnosti. Jít telefon reklamovat, což snad každého napadne, že je dost nereálné, protože se nejedná o chybu přístroje jako takového, nýbrž zablokování v kompetenci policie. Další možností může být prý chyba policejního pracovníka, který blokaci prováděl a který by teoreticky mohl zjistit, že udělal chybu a telefon opět odblokoval. Tato varianta se mi zdá být ještě více reálná než ta první.

Víc toho pro mě udělat nemohou. Bohužel netuší, s kým mají tu čest, já se jen tak odbýt nenechám. Po další půlhodince koukání do počítače zjišťují, že by přeci jen existovala možnost, jak něco zjistit. Přeci jen má policie nějakou ústřednu, kde by to mohli vědět. Bohužel je ale po pracovní době.

S díky se loučím a s příslibem toho, že to následující den zjistí, odcházím.

Ještě jsem dostala radu zavolat na jakéhokoliv telefonního operátora, protože prý musí informaci o tom kdo, respektive který policejní útvar, nechal telefonní přístroj zablokovat, vést ve své evidenci. Museli prý obdržet od policie příkaz k blokaci. Vytáčím infolinku jedné z telefonních společností a nestačím se divit. V žádném případě prý nic takového nevedou.

Následující den se jdu zeptat na výsledek. Již celá netrpělivá, telefon mi nefunguje více než dvacet čtyři hodin a ne jen, že mi to komplikuje život, ale využívám připojení k internetu, které platím a vzhledem k blokaci nemohu využívat.

O to větší je mé rozčilení, když se dozvídám, že „to tam celý den nikdo nebral“ a budu tedy muset počkat následující dva dny, neboť o víkendu tam nepracují. Odcházím opět s nepořízenou.

Co je to za binec? Jak je možné, že policie zadá příkaz na blokaci telefonu, v podstatě ho po dobu blokace pro majitele znehodnotí a nedokáže si během čtyř dní ani zjistit, kdo a proč ho zablokoval?

Informaci, kterou jsem potřebovala zjistit, už vím, nikoliv však od policie.

Po čtyřech dnech nefunkčního telefonu přichází e-mail se sdělením, že při počeštění telefonu došlo chybou použitého softwaru k duplikaci jednotlivých evidenčních čísel, jež může vést ke komplikacím například při reklamaci. Zároveň e-mail obsahuje instrukce, jakým způsobem telefon nastavit s upozorněním, že za případnou ztrátu dat neručí.

V první chvíli je to skvělá zpráva, problém je vyřešen. V zápětí mě napadá, jak je možné, že jim to trvalo čtyři dny, než na to přišli a za celé čtyři dny co běhám každý den jak blbec na policii, se neobtěžovali klienty ani informovat o tom, že někde něco nefunguje? Spoustě lidí by tím jistě ušetřili nervy i čas. Ukažte mi někoho, kdo by situaci po uvedeném hlášení neřešil a nebyl z toho nervozní.

To, že může vést ke komplikaci při reklamaci, mě v tu chvíli až moc nezajímalo. Těch komplikací za poslední dny kvůli jejich neschopnosti dát klientovi alespoň náznakem znamení, že je něco v nepořádku, už bylo tolik, že o jednu víc nebo míň…

Nejlepší bonus na závěr. Telefon po provedení kroků z jejich návodu nefunguje, nezbývá nic jiného než se sebrat a strávit další čas a nervy cestou do společnosti k osobní reklamaci, kterou stejně neuznají, vždyť to ve svém e-mailu doslova napsali.

Nepřipomíná vám to něco?

Jen malá ukázka, kam naše země spěje. Kam šlápnu, tam mě posílají od jednoho k druhému, plýtvají mým časem i energií a dělají z lidí blbce. Jedná se o neschopnost nebo všichni nabyli dojmu, že si v naší zemi nechá už každý vše líbit?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hermína Muchová | úterý 8.4.2014 8:00 | karma článku: 11,05 | přečteno: 339x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Na kus řeči s Miroslavem Donutilem se vrací zpět na prkna Branického divadla

Dnes je taková móda, že divadlo je buď moderní, postmoderní, staré nebo archaické. Ale málo platné, divadlo je buď dobré nebo špatné", říká Miroslav Donutil.

28.2.2018 v 10:39 | Karma: 8,32 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Honza Homola z kapely Wohnout se stal v Mánesu oficiálně malířem

Honza Homola z kapely Wohnout 1. února 2018 první vernisáží výstavy obrazů v baru Mánes úspěšně odstartoval svou novou, malířskou cestu.

5.2.2018 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Kolečkova Kleopatra nastavuje zrcadlo

Objevil v sobě Michal Malátný opravdového úchyla a nalezla Jitka Čvančarová muže, který nenosí ponožky v žabkách?

30.1.2018 v 7:30 | Karma: 15,33 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Vernisáž autorské výstavy obrazů člena skupiny Wohnout Honzy Homoly

Honza Homola je kytarista a zpěvák skupiny Wohnout, ale zároveň i malíř, kterého čeká již tento čtvrtek v Mánesu jeho první autorská výstava.

29.1.2018 v 7:30 | Karma: 17,87 | Přečteno: 2798x | Diskuse| Pozvánky, akce

Hermína Muchová

Miroslav Táborský exceloval v Blázinci a přidal k tomu rozhovor

Herec Miroslav Táborský exceloval v Blázinci, kde na sebe vzal velmi nelehký úkol, kterému původně velmi dlouho vzdoroval. Jak se nakonec této výzvy zhostil, aby se sám nezbláznil?

26.1.2018 v 11:43 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1011x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com