Desatero slušného chování při cestování vlakem

Pokud člověk dojíždí do práce na delší vzdálenost každý den vlakem, znamená to většinou brzké vstávání. Rád proto tento čas stráví v převážné většině odpočinkem, dospáváním nebo relaxováním u knížky. Bohužel je nutné konstatovat, že chování většiny cestujících, kteří přistupují jen na pár zastávek, a tedy čas ve vlaku tráví jiným způsobem, je čím dál tím bezohlednější.

Na základní pravidla a slušné chování nejsou ve vlaku vyvěšeny informační tabulky. Je tedy pouze na každém z nás, jak se bude v dopravním prostředku chovat. Nikdo nám zde téměř nic nepřikazuje ani nezakazuje, a snad právě proto se vždy najdou jedinci, kteří dokážou jinak poklidnou cestu proměnit na nesnesitelně otravné chvíle. Otázkou zůstává, zda by k většímu klidu značky zákazu či příkazu pomohly, o čemž optimisticky pochybuji. Následující doporučení jsou souhrnem hlavních bodů, které by měl slušně vychovaný člověk dodržovat, aniž by mu je někdo přikazoval. Minimálně stojí za připomenutí.

1. Stojí-li vlak ve stanici, nechoďte na toaletu (je to přinejmenším nechutné!).

2. Jdete-li na wc, zavřete za sebou dveře (od kabinky toalety i spojovacích elektrických dveří).

3. Nastavte hlasitost zvuku na přijímačích tak, aby nebyl slyšet skrz sluchátka.

4. Se spolucestujícími hovořte potichu.

5. Pokuste se nechat váš mobilní přístroj schovaný.

6. Pokud musíte telefonovat, mluvte do přístroje tiše a snažte se svůj hovor zvládnout v co nejkratším časovém limitu.

7. Pokud je vlak plný a lidé stojí, je velmi neslušné zabírat další dvě sedadla vašimi zavazadly. Pokud vás někdo požádá o jejich odstranění, svůj výraz právě snědeného citronu, schovejte pro někoho jiného.

8. Cestujete-li s malými dětmi, snažte se jim vysvětlit, jak se správně v dopravním prostředku chovat (neskákat v botách po sedadlech a snažit se nekřičet na celý vlak).

9. Procházíte-li vagóny vlaku, zavírejte za sebou spojovací elektrické dveře.

10. Víte-li o sobě, že při spánku nesnesitelně chrápete, pokuste se prosím raději neusínat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Hermína Muchová | pondělí 22.9.2014 10:32 | karma článku: 18,11 | přečteno: 2447x