Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Buran? Nikoliv – člověk 21. století

Mám takový pocit, že to s námi jde z kopce. Stačí se jen na chvíli zastavit na ulici, sledovat spolucestující, přečíst si noviny nebo pustit televizi. To, co dnes a denně poslední dobou kolem sebe vidím a slyším, mi nepřipadá ani trochu normální. Někdo by snad řekl, že svět se zbláznil, ale to je omyl. Jednou z hlavních příčin naprostého úpadku společnosti je fakt, že lidé ztratili úctu a respekt absolutně ke všemu a všem, včetně sebe.

Tento stav pochopitelně nenastal ze dne na den, ale snad právě nyní je ten pravý čas, jej připomenout. Naší republikou otřásá v těchto dnech aktuální téma s podtitulem fleecovka. Hodnotit ani komentovat konkrétní akci, kde se tato aktualita zrodila, nebudu. Shrnu ji pouze do jedné věty vypovídající snad za vše. Udělat komediální frašku z ceremoniálu předání státních vyznamenání u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa v roce 1918, může beztrestně pouze prezident. Zároveň se ztotožňuji s vyjádřením pana Čtvrtníčka, že postavit tři jména Renč, Sedláček, Toufar vedle sebe, může jen naprosté hovado. Jak já se stydím.

Mohou snad za morální úpadek společnosti nejvyšší státní orgány, které by měly být v mnoha ohledech pro společnost vzorem? Mohou, ale pouze velmi okrajově. Dospělý jedinec, který tuto sféru sleduje, by měl být již natolik vyspělý a mít dostatečně vsugerovány minimálně základy slušného chování, že by se neměl nechat ovlivnit. Mluvím zde opravdu o základech slušného chování, nikoliv o praktikách a chování stádové společnosti, tedy může a dělá jeden, tak co bych nemohl já.

Mezi základní společenské návyky, by automaticky měla náležet slova děkuji, prosím, dobrý den a na shledanou. Naprosto jednoduchá slova, s kterými se dnes opravdu zbytečně neplýtvá, a přitom jsou přímo barometrem našeho slušného vychování.  Je to ve své podstatě několik maličkostí, naprosto triviální prvky chování, které nás učili doma i ve škole. Pochopitelně, doba jde kupředu, mění se priority, mění se styly oblékání, ale na druhou stranu jsou situace, u kterých by tato klasika, měla zůstat zachována. Jistě bych neměnila návyk chodit po chodníku vpravo, pustit sednout staré osoby, dodržet dané slovo a k určitým příležitostem chodit vhodně oblečeni. U někoho, kdo nezná význam slova vhodně, nelze předpokládat, že ve svém šatníku natrefí na ten správný kousek oblečení k dané příležitosti.

Co s tímto vším má společného slovo buran? Dříve se toto hanlivé slovo používalo převážně v souvislosti s venkovany, tedy lidmi žijícími na vesnici. Snad proto, že žili svůj specifický život lišící se od života lidí ve městě. Pokud se náhodou objevili mimo svůj domov, bylo jejich chování pochopitelně odlišné od městských starousedlíků. Dnes je i v tomto ohledu situace jiná a názor, že venkované jsou burani, je pouhým přežitkem. Nezáleží na tom, kde bydlíte, zda chodíte doma v teplákách nebo značkových kalhotách, ale jak se chováte. Pokud by se mělo hodnotit buranství podle dodržování základních pravidel slušného chování, jednoznačně dnes vítězí vesnice nad městem. Na vesnici naštěstí stále ještě tento přežitek zdravení se navzájem a základní společenské návyky, nevymizely. Stejně tak je to i s otázkou etiky oblékání se. Do města, kostela, k volbám a na hřbitov už sice nechodí přímo ve svátečním, ale stále je tu alespoň zachována snaha vzít si na sebe něco lepšího.

Stejně jako se stává módou navracení se ke zdravému životnímu stylu, všemu co je bio apod., měla by se společnost začít pomalu navracet k základům slušného chování. Pochopitelně by měl být tento krok vyžadován i u těch, kteří mají být příkladem a navíc naši zemi reprezentují. Je to minimálně dobrý základ k řešení dalších otázek týkajících se naší společnosti. Jako v každé terapii, i zde je nutné hledat nejprve příčinu této situace a až následně důsledek, který je v tomto případě jasně zřetelný. Důvodů, proč k této situaci došlo, je bezpochyby mnoho, avšak není složité na ně přijít.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hermína Muchová | čtvrtek 30.10.2014 11:13 | karma článku: 21,62 | přečteno: 1105x
  • Další články autora

Hermína Muchová

Na kus řeči s Miroslavem Donutilem se vrací zpět na prkna Branického divadla

Dnes je taková móda, že divadlo je buď moderní, postmoderní, staré nebo archaické. Ale málo platné, divadlo je buď dobré nebo špatné", říká Miroslav Donutil.

28.2.2018 v 10:39 | Karma: 8,32 | Přečteno: 550x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Honza Homola z kapely Wohnout se stal v Mánesu oficiálně malířem

Honza Homola z kapely Wohnout 1. února 2018 první vernisáží výstavy obrazů v baru Mánes úspěšně odstartoval svou novou, malířskou cestu.

5.2.2018 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 1523x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Kolečkova Kleopatra nastavuje zrcadlo

Objevil v sobě Michal Malátný opravdového úchyla a nalezla Jitka Čvančarová muže, který nenosí ponožky v žabkách?

30.1.2018 v 7:30 | Karma: 15,33 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Kultura

Hermína Muchová

Vernisáž autorské výstavy obrazů člena skupiny Wohnout Honzy Homoly

Honza Homola je kytarista a zpěvák skupiny Wohnout, ale zároveň i malíř, kterého čeká již tento čtvrtek v Mánesu jeho první autorská výstava.

29.1.2018 v 7:30 | Karma: 17,87 | Přečteno: 2798x | Diskuse| Pozvánky, akce

Hermína Muchová

Miroslav Táborský exceloval v Blázinci a přidal k tomu rozhovor

Herec Miroslav Táborský exceloval v Blázinci, kde na sebe vzal velmi nelehký úkol, kterému původně velmi dlouho vzdoroval. Jak se nakonec této výzvy zhostil, aby se sám nezbláznil?

26.1.2018 v 11:43 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:28

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1034x
Kulturní reportáže, psychologie, fotografie

www.hermuch.cz

Prodej fotoobrazů, vlastních i Vašich fotografií

Píši o kultuře a všem, co má dle mého názoru smysl, píši o každém, kdo za to stojí. Fotím vše co mě zaujme, běžné věci i makrofotografie - život pronikající pod povrch a detailům, které běžným okem nevidíme.

Život je divadlo, tak zkus to tak brát, jedinečná divadelní show, kde každý musí svoji roli hrát. Většina se drží své dané role, té, která mu do vínku byla dána, žije tak, aby postava byla společností akceptována. Náhle však přijde scéna, která v plánu a scénáři nebyla, jak uzpůsobit svoji roli, aby úsměv a duševní zdraví drama přežila?

Terapeutičtí Teddy králíci Sandeis

FB: Lucka Hermína Muchová

hermina.muchova@gmail.com