Paní učitelka, vymývání mozků a falšování historie

Televizní vystoupení brněnské učitelky o hodných Američanech, kteří nás zbavili Hitlera, a zlém Putinovi, se jako vejce vejci podobalo ideologickému vymývání morků na ruské státní televizi. Propaganda nezná hranic.

Paní učitelka Petra Štěpánová to určitě myslela dobře. Chtěla zabojovat na straně Dobra v jeho nekonečné válce ze Zlem. Plivnout hořkou slinu směrem k agresivnímu a neposlušnému Rusku, a vzápětí se pokorně poklonit až na zem našim nejvěrnějším spojencům a zachráncům za Velkou louží. A jakoby mimochodem se vetřít do přízně svého politického guru Miroslava Kalouska, který byl – světe div se! - zrovna k její velké radosti přítomen ve studiu.

Jenomže místo toho chudák paní učitelka Štěpánová mimoděk vyzvonila celému televiznímu národu, čemu že se učí moravští - a obávám se, že i čeští - školáci a školačky na prvním (sic!) stupni základní školy. Dle hrdých slov učitelčiných děti učí, že Spojené státy osvobodili Evropu od Hitlera. Tečka. Nikdo další. Ruského prezidenta Putina pak ani ne desetiletým dětem vykresluje jako agresivního diktátora, který netouží po ničem více, než ovládnout naši zemi, Evropu a zničit celý svět. „Nejlepší by podle mě bylo, kdyby se tehdy Američani vylodili a následně došli až do Moskvy,“ zaperlila paní učitelka.

To ale zdaleka není všechno. Jelikož se výše popsané uskutečnilo v nepříliš vábné cirkusové aréně nejhysteričtější české moderátorky Jílkové v pořadu s příkladně veřejnoprávním názvem „Máte slovo“, valná většina průměrně inteligentních Čechů, Moravanů a Slezanů je natolik chytrá, že se na takovou hloupost radši ani nedívá. Horší je, že se celé kauzy jako klíště chytil rádoby seriózní zpravodajský týdeník ECHO 24, aby si na ní přihřál svou neokonzervativní polívčičku. Z nebohé paní učitelky udělal oběť agresivních lidí – podle něj zcela jistě komunistů, proruské páté kolony a příznivců prezidenta Zemana -, kteří začali paní učitelce telefonovat, nadávat a vyhrožovat. A to tak agresivně, až si musela zažádat o policejní ochranu.

Jistě, spousta pitomců a agresivních úchylů se u nás najde, kam se člověk podívá. Agresivitu a vyhrožování nelze tolerovat. Stejně ovšem nelze tolerovat, aby média bez jakékoli korekce, vysvětlení a zasazení do kontextu šířila informace, které falšují historii. Nemluvě o tom, když někdo takové vymývání mozků praktikuje na bezbranné děti na prvním stupni základní školy. Když dnes někdo rozhlašuje, že nás Američané (a nikdo jiný!) osvobodili od hitlerovského fašismu, podobá se těm, kteří tvrdili totéž o sovětech a Američany zmínit zakazovali. Lež a polopravdy, využívané v rámci politické propagandy, jsou zkrátka zlem, nehledě na to, kdo a na jaké straně se k nim uchýlí.

Autor: Ondřej Mrázek | neděle 28.2.2016 14:38 | karma článku: 38,74 | přečteno: 2302x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78