Kam čert nemůže, nastrčí Rusa

Tak už si někdy připadám úplně jako na Ukrajině. Tam taky za všechno špatné můžou Rusové. Když vybuchne ropa, už dopředu se mluví o tom, že je to teroristický čin ruského záškodníka. 

A podivní záškodníci, kteří hodili čtyři molotovovy koktejly na terasu vily českého ministra obrany Stropnického, zase jako by kopírovali oblíbenou bojovou taktiku Pravého sektoru.

 

Česká paranoia z Rusů mi připomněla kuriózní postavičku starého pana mlynáře z Novákova mlýna na řece Berounce, jak si ji pamatuji z klukovských let. Komunistický režim mu vzal mlýn i hospodářství, a tak pan mlynář na stará kolena nedělal nic jiného, než kouřil dýmku a nadával na komunisty. Když pršelo a bylo chladné léto, mohli za to komunisti. Když bylo dusno a nesnesitelné vedro, zase za to mohli komunisti. Ať už bylo sucho a v řece málo vody, nebo pršelo týden v jednom kuse, takže přišly záplavy, všechno měli na svědomí komunisti. No a podobně jako starý pan mlynář uvažují mnozí Češi dodnes, jen s tím rozdílem, že v roli univerzálních viníků nejsou komunisté, ale Rusové.

Snad největšími experty na vyvolávání paniky z Ruska jsou novináři kdysi prestižních a uznávaných Lidových novin. Naposledy postrašili své věrné čtenáře článkem o tom, jak prý Rusko platí evropským politickým stranám miliardy dolarů jen proto, aby destabilizovaly situaci v jednotlivých státech. Miliarda ultrapravici, miliarda ultralevici - a všichni se tu začneme hádat mezi sebou. Kde na to ten Putin jenom bere?! A podobně jako evropské státy se Rusko snaží postupně rozložit, rozklížit a poštvat navzájem proti sobě i celou Evropskou unii, alespoň to tak píše ve svém komentáři pro Lidové noviny „dvorní“ novinář ministra financí a šéfa politického hnutí ANO Andreje Babiše Jan Macháček a naznačuje, že kremelští stratégové mohou mít prsty i v sílících protestech proti chystané euroatlantické obchodní smlouvě TTIP.

Jako konspirační teorie to zní sice docela napínavě a zajímavě, je to patřičně skandalózní, provokující a šokující. Má to ale jeden háček. Rozhádané strany a politická hnutí mají evropské země i bez Ruska. A v rámci Evropské unie se členské státy pochopitelně také neshodují jednohlasně na všem, jak by také mohly? K tomu, aby si našly záminku k rozepři, rozhodně nepotřebují Moskvu. Bohatě jim stačí lapálie s novými a novými uprchlíky, kteří se valí do Evropy jako lavina. Ledaže by to byl taky tajný plán Kremlu a přes Středozemní moře je nám sem posílali Putin s Medvěděvem. Když už se jejich špiónovi nepodařilo pěkně po ukrajinsky zapálit dům ministra Stropnického.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Mrázek | úterý 9.6.2015 18:49 | karma článku: 40,63 | přečteno: 4585x
  • Další články autora

Ondřej Mrázek

Světlo rozumu v temnotě pandemie

16.2.2021 v 18:47 | Karma: 18,08

Ondřej Mrázek

Podivné úkazy minského jara

8.9.2020 v 20:23 | Karma: 14,28

Ondřej Mrázek

Nová hymna? Vy české tajfuny!

28.3.2018 v 18:55 | Karma: 23,78