Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Účastníci zájezdu aneb putování po vinicích

Víno můžete pít ve spoustě variant. Bohémsky si otevřít sám lahvinku červeného v ponurém večeru, s pár přáteli zajít do vinného baru, účastnit se menších řízených ochutnávek nebo se přihlásit na megalomanskou, ale skvěle zorganizovanou akci, znovínského putování po vinicích:) Já vyzkoušela vše a vše má něco do sebe.

 

Nástupní místo na jednom z náměstí ve Znojmě. Postupně přicházeli další a další lidé, a další a další. Velkokapacitní znovínská vinařská akce začíná.

Najely čtyři autobusy a akce začala připomínat zájezd důchodců na slevové nákupní akce:)

Bylo zajímavé sledovat a tipovat si účastníky zájezdu. Několik postarších manželských párů, které si oblíbily vinařskou turistiku, sem tam zamilovaný pár, kterým bylo jedno, co pijí, hlavně že to pijí spolu, několik ignorantů, jak jinak nazvat někoho, kdo si při ochutnávkách zapaluje jednu od druhé a pak tzv.klobáskáři. Týpci, ve stejných oranžových mikinách, kteří si v autobuse rozdělali své mastné zásoby, zasmradili celý autobus a ještě u toho nahlas krkali. Takže klobáskáři burani:)

No a pak samozřejmě my, Bílá Vrána, Fifinka, Lučištnice a Madam G (bod) - původně v jedné z povídek vystupovala jako Nachlazená, ale její zdravotní stav byl nyní fyziologický:)

Bylo potřeba se nakalibrovat, aby nám detaily jako klobáskáři a kuřáci, byli minimálně lhostejní.

Vinařský bůh nám byl nakloněn a mraky praskající pod dešťovou náplní, držel, seč mu božské síly stačily do doby, než si naše skupinka prochutnala všechny vzorky. Tímto mu děkujeme.

První stanoviště Hnanice – U Kapličky, vzorky Rulandy bílé 2013, VOC Rýňáku, Muškátu, Pálavy a Tramínu červeného. Na celé čáře to z těchto kousků vyhrál Muškát, ač jakostka, krásný představitel své odrůdy a za cenu, která je vlastně zdarma. Některé z keřů je již v plánu obnovit, protože mají kolem 35 let. Je to až neuvěřitelné, jak dlouho, rok co rok, jsou keře schopné plodit a dávat krásná vína.

Druhé stanoviště nově zrekonstruované fotbalové hřiště v Šatově. Potřebovali se pochlubitJ

Ochutnávka Frankovky, moc pěkné André 2011, Veltlín a Rulanda bílá 2012. Tady si každý kopl do balonu na branku, a když shodil láhev tam umístěnou, vyhrál pidi lahvičku vína. Abychom neurazily, zúčastnily jsme se, ale netrefily jsme se.

Třetí zastávka Strachotice, Dívčí vrch. Hrdlem nám prošlo moc dobré Chardonnay, Cabernet Sauvignon Rosé, Tramín 2012 a skvělé Rulandské modré, výběr z bobulí 2012. Výhledy na vinice, vyzkoušení Toi Toiky.

Malá etuda : Madam G se svou poloprázdnou (poloplnou pro optimisty) skleničkou vyšla z toi toiky a míjela jednu spolucestující. Ta ji zastavila. „Jaké to tam je?“ a pohodila hlavou směrem k modré budce stojící osamoceně u vinice. Madam G jen zmateně prohodila : „Jako v kadibudce.“ Spolucestující se vydala toaletu vyzkoušet, zatímco většina členů mužského pokolení čůralo do keřů všude kolem.

Poslední zastávka byly Havraníky – Staré vinice. Tady ochutnány menších šarží francouzských odrůd, velmi dobrý Viogner 2010, Sauvignon šedý, pila jsem poprvé, a Chenin blanc. Vlašák z legendární vinice Šobes zakončil putování a Vinařský bůh už křížil nohy, resp. už neudržel množství vody a postupně na nás spustil déšť.

Jen tak tak jsme stihly naskákat do autobusu a za pořádného deště se dopravit do hotelu. Tam jsme si daly něco malého na posilněnou, rozuměj jídloJ Některé z nás pokračovaly na řízenou degustaci do Louckého kláštera, kde proběhla i aukce vín, některé upřednostnily domácí degustaci a popíjení na hotelu.

Veškeré množství alkoholu jsme zvládly se ctí a se slušným vychováním. Kousek vinic v tekutém stavu jsme si přivezly domů.

Je úžasné pít víno, které víte, kde roste, z keřů, na které jste si mohli sáhnout, od lidí, z jejichž úst jste slyšeli s láskou vyprávět, jak ho dělají. Otevření láhve se pak změní v malý rituál. Po otevření si přičichnete ke korku a přenesete se do těch otevřených obzorů poslušně vyřádkovaných keřů. Ve sklence se pak pokocháte zlatou barvou, připomínající odlesk slunce, v nose vás polechtá svěží vítr profukující vinicemi, a při polknutí pocítíte chuť půdy, z jejichž živin vinné keře sbíraly sílu pro každoroční zrození hroznů. Dobré víno je potřeba ocenit a na znojemsku ho umí.

Na zdraví…

Autor: Monika Těšíková | pondělí 19.5.2014 11:07 | karma článku: 13,36 | přečteno: 675x
  • Další články autora

Monika Těšíková

Knihy a já

Na základě několika „řetězovek“ na FB, kdy jsem měla vypsat svých deset nejoblíbenějších knížek nebo básnických autorů, a knihy, kterou zrovna čtu, o lidech, pro něž se knihy staly pracovní či životní náplní, jsem se zamyslela nad tím, co znamená kniha pro mě a jak mě provázela životem. Článek jsem chtěla mít napsaný i z jakési touhy, mít to černé na bílém, co když si ty knížky z dětství už za pár let třeba nebudu pamatovat.

22.9.2014 v 12:04 | Karma: 15,18 | Přečteno: 409x | Diskuse| Osobní

Monika Těšíková

Fotografická elegie aneb makrofotograf jako diagnóza

Každý koníček je svým způsobem posedlost. Často si u dotyčných říkáme, že jsou to blázni, ale v koutku duše jim závidíme, že je tady něco, co je tak naplno pohltí, že jsou schopni pro to udělat cokoli. Tentokrát něco málo o poměrně rozšířeném koníčku - fotografování.

11.8.2014 v 10:58 | Karma: 9,42 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Monika Těšíková

Měsíční dítě aneb když slunce zabíjí

Měsíční děti (dospělosti se většinou nedožijí) jsou lidé s genetickou poruchou (xeroderma pigmentosum), kdy jim správně nefungují opravné mechanismy v buňkách, které jsou zasaženy UV zářením. Proto při sebemenším osvícení UV jim vznikají kožní a oční nádory, které jsou ve svém důsledku příčinou jejich úmrtí. Proto žijí v noci.

22.7.2014 v 16:47 | Karma: 18,59 | Přečteno: 748x | Diskuse| Letní povídka

Monika Těšíková

Pátek dvakrát jinak...

Jmenuji se Jana, jsem účetní velké firmy, manželství mi krachlo před pár lety, ale zůstalo mi z něj to nejlepší, co si žena může přát – dítě. Vítek je prvňáček a v pátek ho čeká první vysvědčení. Smysl mého života? Aby byl šťastný. Jmenuji se Tereza, jsem kurátorka, ač mi táhne na čtyřicet, duševně se cítím na dvacet. Může za to asi můj neuspořádaný způsob života, ale jen zdánlivě neuspořádaný. V duši cítím posledních pár let silné pnutí, takový ten tlak stále přítomný, kdy víte, že se něco musí stát, ale zatím nevíte, co a kdy se to stane. Co v životě hledám? Krásno.

16.7.2014 v 11:25 | Karma: 14,36 | Přečteno: 940x | Diskuse| Letní povídka

Monika Těšíková

Malé večerní pondělí blues...

Neoblíbené pondělí, večerní zprávy plné tragédií..ale nejlepší věci se prostě dějí jen tak..

23.6.2014 v 22:14 | Karma: 6,77 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Byt 1+kk, Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
Byt 1+kk, Brandýs nad Labem, okres Praha-východ

Kaštanová, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
3 599 000 Kč

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 675x
Chtěla bych umět krásně malovat, bravurně hrát na klavír nebo umět zpívat...nic z výše jmenovaného mi nejde, tak zkouším psát... tím ovšem netvrdím, že mi to jde, ale něčím se bavit musím, abych nezlobila.

Seznam rubrik