Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč se zlé věci stávají dobrým lidem

Úvaha je fikcí vůči mé osobě, ale inspirovala mě k ní skutečná událost v mém okolí.    -------------------------------------------------------------------------------------     Sedím sama ve velkém tmavém domě, sedím sama na gauči a koukám do tmy. Ovladač od televize držím v ruce, ale televize nehraje. Před očima mi běží úplně jiný film, film, na který bych do kina nikdy nešla, film o šťastném manželském páru, který se náhle vyrovnává s těžkou nemocí manžela a velmi reálnou možností konce jeho života. Bohužel v tom filmu hraju hlavní roli.

        Kolem mně tma jakoby zhoustla, těžko se mi dýchá, jako bych měla balvan na hrudníku. Chytá mě vnitřní panika. Co když se to stane, co když tady v tom domě zůstanu už napořád sama. Sakra, co si to nalhávám, otázka nezní, jestli zůstanu sama, ale spíše, kdy se tak stane. S jeho diagnózou, pokud mě někde nepřejede auto na přechodu, si můžu vsadit vysoký kurz na to, že já budu ta, kdo mu bude vybírat text na náhrobní kámen.

        Ten prostor mě najednou tak děsí. Nevím proč, se lidi stěhují do velkých domů, do větších místností. Když se o prostor máte s kým podělit, zdá se vám to jako známka svobody. Když jste tady sami, najednou ten prostor děsí. Nejraději bych se schoulila v rohu místnosti a byla tak malá, jako když mi bylo pět. Tehdy mým jediným steskem bylo, jestli mi naši koupí tu pannu s dlouhými vlasy. Co bych dneska dala za jeho vlasy.

       Znamenalo by to, že nepodstupuje žádnou léčbu, která ho žere zaživa, znamenalo by to, že nemá díru v hrudníku, která ho bolí při každém nádechu, znamenalo by to, že se tohle nikdy nestalo. Znamenalo by to, že se mi to všechno jenom zdálo, že se probudím a vedle mě bude on oddechovat, zlaté kudrny zpocených vlasů na čele. Asi má taky zrovna nějaký divoký sen.

       Je to tak neskutečné a přitom s tím reálně musíte bojovat každý den. Všechno ostatní totiž běží, jakoby se nic nestalo, všechno běží svým nezpomalitelným tempem, které se snažím stíhat. Přitom vevnitř jsem tak zoufalá, tak pustá, tak beznadějná jako nikdy. Kdyby do mě někdo píchl nůž, vysype se jen spousta pouštního písku, jak vyschlá se cítím. Kde potom beru tu sílu denně vstát, komunikovat, jíst. Jsem jako schizofrenik, udržující si neustále jednu šílenou myšlenku, která mě užírá zevnitř, zatímco druhá osobnost pracuje v jakési setrvačnosti, povinností dní.

       Čekám, kdy se tyhle dvě osobnosti setkají, a já padnu. Pokud jsou oddělené a pracují každá zvlášť, funguju. Až se spojí, padnu. Jsem jako hlavní hrdina v hollywoodském filmu, který se snaží řídit a zastavit autobus řítící se dvěstěkilometrovou rychlostí. Tak nějak šestým smyslem cítím, že já se s tím autobusem na rozdíl od filmového hrdiny, rozmlátím někde o skály.

       Rozletím se na milion kousků, každá moje molekula poletí jiným směrem, každá jinam, přesto stále spojené, spojené tou šílenou bolestí, kterou prožívám, a i když se rozletím do celého vesmíru, ta bolest se neroztříští, naopak se rozprostře. Já ji tak konečně budu moci vykřičet, aby se mi aspoň trochu ulevilo. Propojím se do jediné vykřičené bolesti, která je tak veliká, že ji dokáže ustát jen vesmír.

        Až se tohle stane, tak budu schopná po několika týdnech vyjít z toho velkého domu, budu zhojená přesto zraněná, budu klidná přesto zoufalá, budu schopná jít dál i přes tu bolest. Vím, že ta nikdy nezmizí, časem se zmenší, ale nikdy nezmizí...časem ji budu schopna velmi dobře skrývat.

Večer co večer si brečím do polštáře...řítící se autobus ještě řídím...jak dlouho ještě...

 

 

 

                  

Autor: Monika Těšíková | pondělí 6.1.2014 21:59 | karma článku: 13,70 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Monika Těšíková

Knihy a já

Na základě několika „řetězovek“ na FB, kdy jsem měla vypsat svých deset nejoblíbenějších knížek nebo básnických autorů, a knihy, kterou zrovna čtu, o lidech, pro něž se knihy staly pracovní či životní náplní, jsem se zamyslela nad tím, co znamená kniha pro mě a jak mě provázela životem. Článek jsem chtěla mít napsaný i z jakési touhy, mít to černé na bílém, co když si ty knížky z dětství už za pár let třeba nebudu pamatovat.

22.9.2014 v 12:04 | Karma: 15,18 | Přečteno: 409x | Diskuse| Osobní

Monika Těšíková

Fotografická elegie aneb makrofotograf jako diagnóza

Každý koníček je svým způsobem posedlost. Často si u dotyčných říkáme, že jsou to blázni, ale v koutku duše jim závidíme, že je tady něco, co je tak naplno pohltí, že jsou schopni pro to udělat cokoli. Tentokrát něco málo o poměrně rozšířeném koníčku - fotografování.

11.8.2014 v 10:58 | Karma: 9,42 | Přečteno: 356x | Diskuse| Ostatní

Monika Těšíková

Měsíční dítě aneb když slunce zabíjí

Měsíční děti (dospělosti se většinou nedožijí) jsou lidé s genetickou poruchou (xeroderma pigmentosum), kdy jim správně nefungují opravné mechanismy v buňkách, které jsou zasaženy UV zářením. Proto při sebemenším osvícení UV jim vznikají kožní a oční nádory, které jsou ve svém důsledku příčinou jejich úmrtí. Proto žijí v noci.

22.7.2014 v 16:47 | Karma: 18,59 | Přečteno: 748x | Diskuse| Letní povídka

Monika Těšíková

Pátek dvakrát jinak...

Jmenuji se Jana, jsem účetní velké firmy, manželství mi krachlo před pár lety, ale zůstalo mi z něj to nejlepší, co si žena může přát – dítě. Vítek je prvňáček a v pátek ho čeká první vysvědčení. Smysl mého života? Aby byl šťastný. Jmenuji se Tereza, jsem kurátorka, ač mi táhne na čtyřicet, duševně se cítím na dvacet. Může za to asi můj neuspořádaný způsob života, ale jen zdánlivě neuspořádaný. V duši cítím posledních pár let silné pnutí, takový ten tlak stále přítomný, kdy víte, že se něco musí stát, ale zatím nevíte, co a kdy se to stane. Co v životě hledám? Krásno.

16.7.2014 v 11:25 | Karma: 14,36 | Přečteno: 940x | Diskuse| Letní povídka

Monika Těšíková

Malé večerní pondělí blues...

Neoblíbené pondělí, večerní zprávy plné tragédií..ale nejlepší věci se prostě dějí jen tak..

23.6.2014 v 22:14 | Karma: 6,77 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 675x
Chtěla bych umět krásně malovat, bravurně hrát na klavír nebo umět zpívat...nic z výše jmenovaného mi nejde, tak zkouším psát... tím ovšem netvrdím, že mi to jde, ale něčím se bavit musím, abych nezlobila.

Seznam rubrik