Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můžu vám to pěkně zavařit

Jsem totiž svářečka. Nemyslím plechovou mašinu, co srší blesky a pojí dva kusy železa k sobě. Ale ženu, která tuto mašinu ovládá.

Ženu, snažící se tu malou uprskanou krabici přimět k tomu, aby společnými silami roztavily elektrodu a stvořily housenku.A tím dosáhly spojení. Spojení pevného jako z ocele. Navždy.  

Jakýmsi omylem osudu jsem se stala majitelkou firmy se svařovací technikou. Já, žena s humanitním vzděláním, do té doby živící se celkem slušně jako novinářka. Jediné, co jsem o sváření věděla bylo, že to má něco společného s červeným vínem a pokud se přidá hřebíček a skořice, je to celkem dobré pití. 

To, co mě v následujících dnech čekalo, nemělo však s alkoholem nic společného. Vlastně mělo. První dny jsem si dávala na kuráž hned několik panáků, když jsem postupně zjišťovala, že vata a Watty nejsou totéž, plazma není jen v krvi ale dá se s ní i řezat a antistick nemá se sexem nic společného. Že když po mně chce svářeč košilku, nejedná se o spodní prádlo…

Došlo mi, že jsem objevila úplně jinou galaxii, než ve které jsem se dosud pohybovala. A pochopila, že jestli v ní chci přežít, musím pochopit její zákony. Poznat její planetu plnou ohně, plynů, výbojů, zážehů… Tak nějak jsem si coby malá holka představovala peklo. A když do pekla, tak na pořádném koni. Pořídila jsem si tedy montérky a přihlásila se do svařovací školy. 

Mezi námi, svářeči, jsem se cítila skvěle hned od začátku. Vlastně úplně od začátku ne. Po shlédnutí videí bezpečnosti práce, kde bouchaly lahve s plynem a elektrickými šoky se to jen hemžilo, jsem trochu znejistěla. Lektor mě však ujistil, že nám se nic takového stát nemůže, jelikož na lahvích je protišlehový ventil a svářečky jsou vždycky dobře ukostřené. Má kostra se tedy přestala třást hrůzou a chopila jsem se kleští. Tedy držáku elektrod, svírajících tyčku, co vypadala jako prskavka a jejímž koncem, vzdáleném od kleští asi kilometr, jsem měla škrábnout na určeném bodě o železnou destičku. Jestli tímto pohybem dobře zapálím oblouk, nepřilepím elektrodu k destičce a udržím ji ve správném úhlu, přičemž budu pohybovat v tavící lázni pomalu zprava doleva a zpět a současně mírně dozadu, mohu se pokusit vytvořit housenku. Vlastně nic složitého…

Kdybych si nezapomněla na svařovací kukle sklopit samostmívací kazetu, možná bych celý proces sváření i mohla sledovat. Takhle jsem po několika neúspěšných pokusech o zapálení oblouku všude kolem viděla jen velké bílé fleky, mezi kterými jsem občas zahlédla nechápavý výraz instruktora. Naštěstí fleky ve výhledu po čase zmizely a já mohla pokračovat v odlepování několika přilepených elektrod od destičky. Nejlépe to jde tak, že s nimi kývete tak dlouho, dokud se samy nepustí. Je to podobné, jako když trháte mléčné zubů dětem. Takže tato činnost mi celkem dobře šla. 

Zákeřnější bylo před dalším procesem lepení elektrody očistit obal na její špičce tak, aby vnitřek drátu vykukoval z jejího obalu. V zápalu nadšení jsem si neuvědomila, že elektroda měla ještě před chvílí teplotu kolem 5000 stupňů Celsia a může být tedy trochu horká. Byla. Přes propálenou rukavici jsem ji ucítila poměrně intenzivně hned na bříškách palce i ukazováčku. 

Nevzdávala jsem to a přes všechny zákeřnosti osudu jsem ke konci první hodiny pekelný svářecí stroj ovládla natolik, že se mi na destičce objevily první housenky. Teda spíš červi. Pokroucení, ale moje. Přikrytí struskou, která mi při oklepávání vypálila dvě místa na mých nových montérkách a jednou dokonce zákeřně skočila do boty, propálila ponožku a vytvořila další puchýř na nártu nohy. Tak rychle jsem si botu ještě nikdy nesundala!

Domů jsem po první praktické hodině odcházela spokojená. Cítila jsem se být svářečkou. S děravými montérkami a rukavicemi, několika puchýři na těle a zvláštním pocitem v očích. Jako by mi do nich nalétal jemný písek… Doma jsem ošetřila zranění a otevřela učebnici s rozhodnutím nastudovat si ještě něco o bezpečnosti práce, jelikož jsem měla pocit, že jsem ji trochu podcenila. Pocit se v následujících hodinách převedl v realitu. Nejen, že jsem na písmenka neviděla, ale písek v očích se přeměnil na střepy a já zažila nejpekelnější noc mého života s mokrým hadrem na očích a hrůzou z každého mrknutí.

Pochopila jsem, že současní čerti už nehrají mariáš, ale smaží ve své kovové lázni neposlušné svářečky. Nevzdám to, sváry nesváry, budu kout železo dokud je žhavé a jednou ho spojím takovou housenkou, že budou i čerti koukat! Jen musím počkat, až mi splasknou opuchlá víčka…

 

Autor: Monika Kleinova | pondělí 13.7.2020 8:20 | karma článku: 26,70 | přečteno: 1120x
  • Další články autora

Monika Kleinova

Za týden pět kilo dole bez fitka a hladovění

Během této zimy jsem zkrásněla. Všechny vrásky jsou fuč. Nepotřebovala jsem botulin ani kyselinu hyaluronovou. Vyplnil je tuk, který se kromě obličeje obsadil i na místa v pase, na stehnech a zadních partiích. Prsa opět vynechal..

12.2.2022 v 21:56 | Karma: 43,39 | Přečteno: 8615x | Diskuse| Ona

Monika Kleinova

Sedm smrtelných hříchů dneška

Všichni jsme hříšníci. A někteří z nás i rádi... Taková čokoládová tabulka, dobře vychlazený půllitr s pěnou, tajný sex... Pokušení, která nás mohou naplnit špatným svědomím nebo pocitem rozkoše. A že jich kolem nás je.

3.12.2020 v 20:04 | Karma: 23,75 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost

Monika Kleinova

Když se znovu narodíte

Ještě sjezd z koridoru, pravotočivá zatáčka a budu doma. Co? Přímo proti mně se najednou objevuje auto v protisměru. Řidič si očividně myslí, že je v jednosměrce. Jede šíleně rychle. Nádech. Reakce. Strhli jsme to oba do stran.

24.7.2019 v 9:31 | Karma: 31,80 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Ona

Monika Kleinova

Andělé žijí mezi námi. Mám důkazy.

Podařilo se mi tajně zachytit okamžiky přítomnosti andělů v našich životech. Andělů, co nás provází a upozorňují na důležité okamžiky. Jak nejlépe to umí. Že občas nerozumíme jejich chování? Pomohu vám.

6.5.2019 v 10:12 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Fotoblogy

Monika Kleinova

Je mi padesát a loni dostaly mé dospělé dcery pod stromeček sestřičku

Oběma dcerám je už přes dvacet, takže tuší, že dárky nenosí Ježíšek. A že děti nenosí vrána ani čáp...

9.12.2018 v 20:10 | Karma: 32,86 | Přečteno: 2998x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  10:03

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3064x
Těší mě psaní, fotografie, knížky, cesty dlouhé i krátké, pozorování lidí a sbírání jejich příběhů...

 

Mé postřehy najdete na stránkách www.monikakleinova.cz

Ráda se s vámi poznám...

Seznam rubrik