Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První dotek Kolumbie

CO se Vám vybaví, když někdo zmíní před Vámi Kolumbii? Drogy, znásilňování, válka nebo panenská příroda, nejpřátelštější lidé na světě a exotické jídlo? Mám možnost udělat si názor o této zemi sama a na vlastní oči se přesvědčit, co z výše jmenovaného je pravda:)

Když jsem poprvé vstoupila na kolumbijkou půdu, ovanul mě teplý vzduch, který vzápetí vystřídal klimatizovaný vzduch na hlavním letišti v Bogotě. Po 40 hodinové cestě s přespáním v Miami na letišti jsem se těšila na pohostinnost přátel, u kterých jsem měla zůstat pár dní. To jsem ovšem netušila, že mě čeká hodinová fronta u imigrační policie a navíc ztáta mého kufru. Naštěstí se můj kufr asi po dvou hodinách objevil a já jsem mohla opustit letiště.

Kamarády nic jiného nenapadlo, než mě hned vzít na pááárty a to i s kufrem, taškou a kabelkou. Proč ne? Jsem jednou v Kolumbii,tak si to užiji se vším všudy. Z party vzešla večeře, kterou jsem uvítala. Po hodině povídání za doprovodu kolumbijské hudby mi hlava padla na stůl. Kolumbijští přátelé uznali, že je čas pro mě jít do postele. Nasedli jsme do taxi a zběsilou jízdou jsme se hnali k bytu. To jsem netušila, že zažiji takový adrenalin. Prohánět se 100 kilometrovou rychlostí přeplněnými bogotskými ulicemi. Rázem jsem ožila a spánek byl tatam. Po jízdě, kterou jsem přežila i všichni kolemjdoucí chodci, jsem se ocitla ve skromném studentském bytě, kde jsem uvítala matraci na zemi a 12 hodinový spánek.

Po tolik potřebném spánku jsem se druhý den v Kolumbii vydala s přáteli na snídani. Hned mi naservírovali místní specialitu zvanou Tamal, což je něco jako vajíčka s bramborami zabalené v zeleném listu. Bylo to výborné, sice na snídani moc silné, ale uvítala jsem to. Moji přátelé se museli připravovat v neděli do školy, tak jsem se rozhodla, že se vydám na průzkum čtvrti, kde jsem ubytovaná. Musela jsem dlouze vysvětlovat mým přátelům, že chci jít sama a že to zvládnu. Hodně se o mě báli. Nakonec jsem je uargumentovala. Prouzkoumala jsem zdejší čtvrť, zašla jsem nad lidmi, obchůdky pouličními umělci přivydělávajících si na silnici v době červené na semaforu. Největší překvapení jsem zažila po skvělé obědě, kdy jsem se posadila do parku a rozjímala nad krásami hor, které jsem měla před sebou jako na dlani. Najednou začala hrát velice moderní a hlasitá hudba. Nedalo mi to a šla jsem po zvuku. Došla jsem do KOSTELA. Nemohla jsem uvěřit, že taková hudba vychází z kostela. S otevřenou pusou do kořán jsem stála na prahu a pozorovala tleskájící a tančící lidi v kostele. Jeden z mých neskutečných zážitků v Kolumbii.

Další dva dny jsem strávila prouzkomováním centra a historických míst. Navštívila jsem ohromný kampus Javeriana Universidad, bloudila jsem přeplněnými ulicemi,kde jsem si uvědomila, že v Bogotě žije kolem 8 miliónů lidí. Místní autobusy se rozdělují na dvě kategorie, Transmilenio, kterým cizinem může cestovat, neboť je trochu přehledné, a pak místní autobusy, ve kterých se nemá šanci cizinec vyznat. S úděsem jsem zjistila, když jsem trčela hodinu v zácpě v Transmileniu, že hlavní město Kolumbie nemá METRO! A každý den v zácpě stráví cestující až dvě hodiny. Ona i samotná cesta autobusem byla zážitek, protože místní řidiči (pokud je tak vůbec lze nazývat) jezdili nehledíc na cestující...

Epicentrum všeho dění jsem objevila v La Candelaria nebo - li historickém centru. Na Plaza de Bolívar, také někdy známém jako Plaza Mayor, jsem porpvé pocítila strach z lidí, neboť zde byli různí prodejci, protestující lid, politici, chodící do senátu, ale také zloději a místní sebranka všeho druhu. Není divu, že jsem se přidala k prohlídce s výkladem od místní průvodkyně. Průvodkyně mě opět naladila na bezpečnou notu a po jejím skvělém výkladu jsem neodolala a ochutnala místní specialitou zvanou Ajiaco Santafereno, což je polévka s kusem kuřete a kukuřice. Kdybyste viděli tu porci! Sice po celodenním chození jsem byla vyhládlá, ale takovou porci jsem nesnědla...

Poslední den v Bogotě jsem věnovala vyjížďce pomocí lanovky na Monserrate, kde jsou obchůdky s upomínkovými předměty a nádhěrně vonící zahrada plná exotických květin a soch. Na vrcholku hory Kolumbijci postavili kostel, ale také restauraci. Ovšem z výšky 3 200 m.n.m. se mi naskytl neuvěřitelný výhled na rozlehlou Bogotu. Neodolala jsem a počkala si na noční výhled na město. Zašla jsem, jaká energie tepá v tomto městě. Musela jsem se ale zamyslet nad dosahem světelného zněčištění tohoto města. taková záře a žádné hvězdy...Dotýkala jsem se mraků, které se vytvořili na vrcholku, ale ani jednu hvězdu jsem nezahlédla kvůli světlu vycházející z města. S tímto výhledem jsem se rozloučila s hlavním městem Kolumbie a vydala se na další cestu do mého nového bydliště, horského města Pasto na jihu země...

Autor: Monika Kalusová | středa 30.10.2013 16:26 | karma článku: 12,46 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Monika Kalusová

Oči dokořán a vždy ve střehu po kolumbijsky!

Představte si procházku v přírodě či ve městě, kde vás neustále přátelé upozorňují na možná nebezpečí, ale zároveň si všichni užívají pohodu jako by se nic nedělo. Jaké to je jít nakoupit a po cestě potkat několik místních chlapíků, kteří po vás nestydatě čumí, hvízdají a volají po vás? Časem si zvyknete, dokonce to i zalichotí...

10.6.2014 v 23:32 | Karma: 11,75 | Přečteno: 1063x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Po stáži na cestách: křížem krážem Kolumbií

Po 6-ti měsíční stáži jsem se rozhodla vydat se na cesty. V práci jsem se rozloučila s kolegy a se šéfovou, která mě úpěnlivě prosila, zda bych nechtěla zůstat přece jen v Kolumbii. I když se mi tato země líbí a zamilovala jsem se do ní, ale doma je tam, kde je moje rodina. Takže vzhůru na cesty a po 7 měsících zpět do milované vlasti.

21.4.2014 v 18:33 | Karma: 10,74 | Přečteno: 525x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Volby, blackout a fotbal – to je pravá Kolumbie!

Čím žije Kolumbie poslední týden? Jednoduchá odpověď: volbami do senátu, dost častým výpadkem elektřiny a vrcholícími přípravami na světový šampionát ve fotbale. Jindy rozpolcená a znesvářená země se dokáže spojit při této trojkombinaci.

18.3.2014 v 17:30 | Karma: 6,20 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Druhé nejvýše položené hlavní město na světě

Jaké to je procházet se uličkami ve městě, které je položené v nadmořské výšce2 800 m. n. m. Stanout na hoře, která dosahuje výšky přes 4000 m. n. m., a mít na pohled hlavní město Kakaové republiky jako na dlani? A také se zúčastnit oslav 70. výročí kultury v této republice?

4.3.2014 v 21:40 | Karma: 14,51 | Přečteno: 733x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

3 týdny v Kakaové republice

Během kolumbijských vánočních prázdnin, které trvaly až do konce ledna, jsem se rozhodla procestovat Kakaovou republiku, od které bydlím jen 6 hodin. Víte, kdo je největší producent nejkvalitnější čokolády na světě? Jedná se o malou zemi v Latinské Americe v porovnání s Brazílií či Kolumbií, ale stále země větších rozměrů než je obvyklé v Evropské unii.

11.2.2014 v 16:28 | Karma: 11,91 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Jsem Monika Kalusová a vystudovala jsem Ekonomickou fakultu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Miluji cestování, poznávání nových kultur a sbírání informací o historii. Učení jazyků je mým koníčkem a davá mi možnost poznat danou zemi ze všech hledisek díky konverzaci s místním obyvatelstvem. 

Seznam rubrik