Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolumbie – země plná svátků, ale také neefektivní byrokracie

Chuť slavit podědil tento národ bezpochyby po Španělích. I když spousta tradic je v dnešní době převzatá z americké kultury. Není tudíž divu, že zde narazíte na tanec salsa, ale třeba také i na pořádnou oslavu Halloweenu. Kolumbie je země rozmanitá, kde se i po měsící je stále čemu divit. 

Kolumbie se pyšní hned několika skvosty. Ať už to jsou nejšťastnější lidé na světě nebo kultura spojená s tancem salsa. Salsu je možné v Kolumbii slyšet na každém rohu a v každém podniku se hraje salsa. Největší překvapení pro mě bylo, že se tu nikde netančí na moderní hudbu…Jak jsem zvyklá z Evropy. Zatím jsem takové místo zde neobjevila. Od 60 -ti letých dědečků až po pětileté dítě tu umí každý salsu. Maximálně se tu tančí ještě reggaeton. Poprvé když jsem spatřila, co to je reggaeton, myslela jsem si, že jsem na nějaké erotické show…Takový sexy tanec možná tančil Patrik Swyze v Hříšném tanci. Moje domněnka, že Kolumbijci jsou národ konzervativní, se ihned rozplynula.

Kolumbie je hodně ovlivněna americkou kulturou. I přes tento fakt mě překvapilo, jak se tu prožívá Halloween. Každé dítě chodí po městě převlečené v kostýmech a žádá po svých známých nějakou tu dobrůtku. Spousta dvěří je vyzdobena pavučinou a v obchodním centru každá výloha připomíná nějakou scénku z hororu. Obchodní centrum slouží místním nejen pro nákupy, ale také pro kulturní vyžití a setkávání. Na Halloweena se přeměnilo toto místo na proménadu, kde korzují různé pohádkové bytosti či stvůry z hororu. Je zvykem se vždy zastavit a vyfotit se s převlekem, který se Vám líbí. Nikdy jsem neviděla tolik lidí v centru obchodním jako na Hallowen zde, to ani když jsou obrovské slevy u nás, tak tam není narváno. Měsíc listopad je na svátky v Kolumbii bohatý, za prvních 14 dní jsem měla volno v pondělí dvakrát, vždy se slavilo osvobození nějakého města v Kolumbii. 


Nejvíce mě dostalo, kdy se tu slaví Vánoce. Jednoho krásného večera se vracím na byt a nestačím se divit. Vánočně nazdobený umělý stromek, na něm rozsvícené svíčky, na zdech pověšené ozdoby. V první chvíli jsem se lekla, že jsem asi měsíc zaspala a s otevřenou pusou jsem stála a obdivovala tu nádheru. Poté mi to nedalo a šla jsem se za paní bytnou Yeni zeptat, co se to děje. S naprostým klidem mi oznámila, že se Vánoce v Kolumbii slaví od listopadu 7. Ani po týdnu si nemohu zvyknout na to, že když se vracím z práce, tak skoro v každém okně zahlédnu osvícený stromek. Tuším, že tyhle Vánoce budou dlouhé a pořádně si je užiji.

A jak je na tom Kolumbie s byrokracií? Tak zde nemohu tuto nádhernou a pro mě milovanou zemi šetřit. Dvě zkušenosti mluví za vše. Při vyřizování kolumbijské identifikace, obdoba našeho občanského průkazu, jsem musela absolvovat lékařské vyšetření, kde mi vzali krev a zjistili krevní skupinu. To jsem ještě rozdýchala. Ale imigrační policii či úřad najít v rozbořené budově? Omluvou jim snad bylo jen to, že zrovna tuto budovu modernizují. To že je nutné desetkrát vzít otisky každého prstu pro OP? To už jsem tušila, že toto bude zážitek nad všechny zážitky. Je přirozené, že Kolumbijci neznají ČR, ale to že na imigračním se setkám s tím, že mají v systému Československo, tak to už mi normální nepřišlo. Nejvíce mě pobavilo, když se mě úřednice snažila přesvědčit, že pocházím z Československa a že musím mít chybu v pase. Po 30 minutách jsem je přesvědčila. A po 2 týdnech jsem konečně dostala OP. Vyřízení bankovního účtu představuje pro místní ale hotovou hrůzu. Den volna a hodně trpělivosti. Já jsem čekala 6 hodin v bance,než mi zřídili účet a po měsíci jsem obdržela kartu k účtu. Efektivita místní byrokracie se nezapře.

I přes zážitky s byrokracií se nemohu dočkat na další překvapení v podobě svátků a oslav. Kolumbijci se radují z každé maličkosti a dokáží vše pořádně oslavit, i když zde mají "pivo", které má maximálně 5,6 % alkoholu. Každopádně zde pijí něco jako u nás slivovici, ale tento nápoj je asi o polovinu slabší,  jmenuje se Aguardiente. Co přinese za oslavy prosinec?

Autor: Monika Kalusová | čtvrtek 14.11.2013 3:35 | karma článku: 11,33 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Monika Kalusová

Oči dokořán a vždy ve střehu po kolumbijsky!

Představte si procházku v přírodě či ve městě, kde vás neustále přátelé upozorňují na možná nebezpečí, ale zároveň si všichni užívají pohodu jako by se nic nedělo. Jaké to je jít nakoupit a po cestě potkat několik místních chlapíků, kteří po vás nestydatě čumí, hvízdají a volají po vás? Časem si zvyknete, dokonce to i zalichotí...

10.6.2014 v 23:32 | Karma: 11,75 | Přečteno: 1063x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Po stáži na cestách: křížem krážem Kolumbií

Po 6-ti měsíční stáži jsem se rozhodla vydat se na cesty. V práci jsem se rozloučila s kolegy a se šéfovou, která mě úpěnlivě prosila, zda bych nechtěla zůstat přece jen v Kolumbii. I když se mi tato země líbí a zamilovala jsem se do ní, ale doma je tam, kde je moje rodina. Takže vzhůru na cesty a po 7 měsících zpět do milované vlasti.

21.4.2014 v 18:33 | Karma: 10,74 | Přečteno: 525x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Volby, blackout a fotbal – to je pravá Kolumbie!

Čím žije Kolumbie poslední týden? Jednoduchá odpověď: volbami do senátu, dost častým výpadkem elektřiny a vrcholícími přípravami na světový šampionát ve fotbale. Jindy rozpolcená a znesvářená země se dokáže spojit při této trojkombinaci.

18.3.2014 v 17:30 | Karma: 6,20 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Druhé nejvýše položené hlavní město na světě

Jaké to je procházet se uličkami ve městě, které je položené v nadmořské výšce2 800 m. n. m. Stanout na hoře, která dosahuje výšky přes 4000 m. n. m., a mít na pohled hlavní město Kakaové republiky jako na dlani? A také se zúčastnit oslav 70. výročí kultury v této republice?

4.3.2014 v 21:40 | Karma: 14,51 | Přečteno: 733x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

3 týdny v Kakaové republice

Během kolumbijských vánočních prázdnin, které trvaly až do konce ledna, jsem se rozhodla procestovat Kakaovou republiku, od které bydlím jen 6 hodin. Víte, kdo je největší producent nejkvalitnější čokolády na světě? Jedná se o malou zemi v Latinské Americe v porovnání s Brazílií či Kolumbií, ale stále země větších rozměrů než je obvyklé v Evropské unii.

11.2.2014 v 16:28 | Karma: 11,91 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Jsem Monika Kalusová a vystudovala jsem Ekonomickou fakultu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Miluji cestování, poznávání nových kultur a sbírání informací o historii. Učení jazyků je mým koníčkem a davá mi možnost poznat danou zemi ze všech hledisek díky konverzaci s místním obyvatelstvem. 

Seznam rubrik