Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestování v Kolumbii - jeden velký zážitek

Konečně nastala doba vánočních prázdnin, které v Kolumbii trvají měsíc. Hned první dny volna  jsem se rozhodla prozkoumat pobřeží Pacifiku. V regionu Narino, kde žiji, se nachází jedno z "největších turistických" měst vhodných pro přičichnutí k moři - Tumaco. Každý místní průvodce popisuje toto město jako ráj na zemi, s nádhernými plážemi, skvělým jídlem skládajícím se z mořských plodů. Realita je ale dost odlišná...

Dobrodružství začalo samotným hledáním hotelu, neboť informace na internetu najdete jen minimálně. Po asi 10 rozhovorech s kolegy z prácech, kteří mě odrazovali od tohot výletu, jsem dostala číslo na levnější hotel na pláži. Rezervace byla úspěšně dosažena. Dopravu jsem zvolila autobus, což bylo taky zajímavé... Necelých 300 km zvládl za nějakých 8 hodin. Už při cestě autobusem jsem začala tušit, že tento výlet bude jedno velké dobrodružství. To, že jsou vojáci se samopaly v ulicích, je normální zde. Ale to, že uvidím tanky, barikády a podobné věci, to mě dost šokovalo. Takový kulomet z blízka vidět či obří obrněný tank není zrovna příjemné. 100 km od Tumaco se počet vojáků na silnici začal dost nápadně zvětšovat. Prošli jsme několika kontrolami od vojáků a kolem asi 10 hodiny večerní jsme dorazili na "autobusové nádraží", které bylo zavřené. Na ulicích byli samí černoši, a tak jsem neváhala, chytla první taxi a upalovala do hotelu. 

Cestou na hotel jsem musela několikrát vysvětlit řidiči, kde je...Nejslavnější pláž v Tumaco a řidič ji neznal...Nakonec po půl hodině jsme dorazili na ostrov a k hotelu. Cestou jsme míjeli několik vojenských základen, ostře ozbrojené vojáky a opět barikády. Naštěstí jsme prošli kontrolou, napomohl tomu asi můj evropský vzhled...V hotelu jsem padla vyčerpáním do postele...Až ráno jsem zjistila, že nefunguje voda, tak jsem si vyměnila pokoj. Ovšem v druhém pokoji byl hmyz, který mě následujicí noc pěkně poštípal, že ještě doteď mám štípance na celém těle. A poslední den pobytu? V noci začaly nad ostrovem kroužit vojenské helikoptéry, což jsem tušila, že se něco děje. Před měsícem Tumaco napadli místní rebelové - guerilla, která odpojila 20 000 město od vody a elektřiny. Takže mě ráno nepřekvapilo, že nefunguje elektrika a voda. Nejlepší den na návrat do civilizace.

Každopádně pláž El Morro je nádherná. A ta příroda. Moře teploučké,písečné pláže bez turistů, skály a džungle hned u pobřeží...Exotika a ráj:)Jen nebýt těch všudepřítomných vojáků. Každé odpoledne jsem se vydala s kamarádem, který se uvolil cestovat se mnou a měl známé v Tumaco, do centra města. Neuvěřitelné. Připadala jsem si chvílemi jako v džungli plné lidí. Všude samé motorky, auta, lidi, obchody. Když jsme chtěli přejit silnici, tak jsme museli čekat asi 20 minut...Bezkonkurenčně nejlepší bylo ale jídlo. Za neuvěřitelných 70 korun jsem ochutnala výborného kraba. Mořské plody tu mají opravdu výborné a za super ceny. 

Jednoho odpoledne jsme se rozhodli prozkoumat ostrov a místní přírodu. Tak jsme se vydali i s penězi a doklady v batůžku na odlehlejší pláže. Byla jsem úplně uchvácená přírodou a jeskyněmi. Za pláží hned byly skály a spousta jeskyň. Nedalo mně to a prozkoumávala jsem je. Po asi hodině jsme zjistili s hrůzou, že hladina moře se zvedla asi o 2 metry a že bude obtížné se vrátit, neboť cesta, kterou jsme přišli, je zaplavená. Kamarád si vzal na starosi baťoh se všemi našimi cennostmi a snažil se přes kameny a skálu vrátit. Já s oblečením a botami jsem začala plavat rozbouřeným mořem. Asi po půl hodině totálně vyčerpání jsme se dostali na břeh, kde se kolem nás seskupili černoši hrající si na pláži a ptali se udiveně, kde jsme proboha byli...Naštěstí peníze, dokumenty a mobily toto dobrodružství přežily. Příště jsme už zůstali na pláži, kde byli o ostatní lidé. Větší dobrodružství nás čekalo na zpáteční cestě. Neboť ani jeden z nás neměl dostatek peněz na autobus na návrat, tak jsme se rozhodli cestovat kamionem s jedním známým. Bylo nám řečeno, že cestu začne kolem 10 hodiny ráno, tak jsme se nachystali a vydali se čekat na nákladku do doku. Ovšem jak je zvykem v Kolumbii, náklad se zpozdil a nákladka proběhla až někdy ve 4 hodiny odpoledne. Celou tu dobu jsme čekali na ulici s našimi zavazadly. To co jsem viděla, mě ale dost šokovalo. Pracovat děti ve věku pěti, osmi a třinácti let na ulici. Pomáhali s nakládkou a vykládkou kamionu. Úplně vyzáblí kluci. Nedalo mě to a v mezičase jsem si s nimi povídala. Do školy chodí ráno a odpoledne pracují na ulici. Naučila jsem je pár anglických slovíček, dala poslední jídlo a vodu a naše poslední peníze. Neskutečné jaký težký život maji děti v Tumaco. Je to město, kde je chudoba nejvíce vidět. Lidé bydlí v dřevěných obydlích bez vody a elektřiny. Nemají práci. Město sužuje válka, neboť je to významný přístav a rebelové se ho snaží získat. V okolí je džungle - ideální útočiště pro rebely. Navíc rebelové neboli guerilla rekrutuje malé kluky do svých řad a pokud nechtějí, tak je prostě zabijí a těla vystavi podél cesty, aby zastrašili ostatní. Otřesné. 

Nazpáteční cestě jsme si dost povídali s řidičem, který do Tumaco jezdí už několik let a podělil ses námi o jeho zážitky. Jednou mu guerilla zabavila kamion a on musel autostopem se vrátit a všechno vysvětlit svému patronovi - šéfovi. Jindy viděl malá mrtvá těla dětí. Bylo to smutné. Během cesty začalo pořádně pršet, protože cesta vede horami, a podmáčená půda s kameny se dost často zřítí na silnici, tak nám policie v jednom městě řekla, že nemůžeme už pokračovat, neboť cesta je neprůjezdná. Tak jsme museli přespat v motelu. Řidič nás pozval na jídlo i zaplatil za nás ubytování, neboť jsme neměli už nic. Takhle hodné lidi je možné potkat po celé Kolumbii...Je to kontrast...Náš výlet skončil druhý den, kdy jsme se dostali do města Ipiales, kde jsme přenocovali u kolegyně z práce. Dále jsme pokračovali autobusem. Poznat nejlepší turistické místo v departamentu Narino byl obrovský zážitek. Každopádně bych toto místo neoznačila jako nejlepší vzhledem k nebezpečnosti a vypjaté situaci ve městě. Je vidět, že turistika v Kolumbii má naprosto jiné rozměry...Už se těším na další cestování.

Autor: Monika Kalusová | pondělí 23.12.2013 19:00 | karma článku: 9,44 | přečteno: 1222x
  • Další články autora

Monika Kalusová

Oči dokořán a vždy ve střehu po kolumbijsky!

Představte si procházku v přírodě či ve městě, kde vás neustále přátelé upozorňují na možná nebezpečí, ale zároveň si všichni užívají pohodu jako by se nic nedělo. Jaké to je jít nakoupit a po cestě potkat několik místních chlapíků, kteří po vás nestydatě čumí, hvízdají a volají po vás? Časem si zvyknete, dokonce to i zalichotí...

10.6.2014 v 23:32 | Karma: 11,75 | Přečteno: 1063x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Po stáži na cestách: křížem krážem Kolumbií

Po 6-ti měsíční stáži jsem se rozhodla vydat se na cesty. V práci jsem se rozloučila s kolegy a se šéfovou, která mě úpěnlivě prosila, zda bych nechtěla zůstat přece jen v Kolumbii. I když se mi tato země líbí a zamilovala jsem se do ní, ale doma je tam, kde je moje rodina. Takže vzhůru na cesty a po 7 měsících zpět do milované vlasti.

21.4.2014 v 18:33 | Karma: 10,74 | Přečteno: 525x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Volby, blackout a fotbal – to je pravá Kolumbie!

Čím žije Kolumbie poslední týden? Jednoduchá odpověď: volbami do senátu, dost častým výpadkem elektřiny a vrcholícími přípravami na světový šampionát ve fotbale. Jindy rozpolcená a znesvářená země se dokáže spojit při této trojkombinaci.

18.3.2014 v 17:30 | Karma: 6,20 | Přečteno: 274x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

Druhé nejvýše položené hlavní město na světě

Jaké to je procházet se uličkami ve městě, které je položené v nadmořské výšce2 800 m. n. m. Stanout na hoře, která dosahuje výšky přes 4000 m. n. m., a mít na pohled hlavní město Kakaové republiky jako na dlani? A také se zúčastnit oslav 70. výročí kultury v této republice?

4.3.2014 v 21:40 | Karma: 14,51 | Přečteno: 733x | Diskuse| Cestování

Monika Kalusová

3 týdny v Kakaové republice

Během kolumbijských vánočních prázdnin, které trvaly až do konce ledna, jsem se rozhodla procestovat Kakaovou republiku, od které bydlím jen 6 hodin. Víte, kdo je největší producent nejkvalitnější čokolády na světě? Jedná se o malou zemi v Latinské Americe v porovnání s Brazílií či Kolumbií, ale stále země větších rozměrů než je obvyklé v Evropské unii.

11.2.2014 v 16:28 | Karma: 11,91 | Přečteno: 460x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Jsem Monika Kalusová a vystudovala jsem Ekonomickou fakultu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Miluji cestování, poznávání nových kultur a sbírání informací o historii. Učení jazyků je mým koníčkem a davá mi možnost poznat danou zemi ze všech hledisek díky konverzaci s místním obyvatelstvem. 

Seznam rubrik