Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přímá volba? A proč probůh?!

Přes cestu k přímé volbě prezidenta zdá se opět leží politická překážka. Vláda sice připravila její návrh, avšak k prosazení v parlamentu jí chybí tři až šest hlasů do ústavní většiny. (Přijde totiž na to, s kým je vlastně zrovna Kočí, Škárka nebo další ex-koaliční exponenti). A opozice si přirozeně za svou podporu žádá ústupky. Když jsem si ovšem v novinách přečetl, jakéže to vlastně jsou, musel jsem zavrtět hlavou a říct si: "Probůh, to ať to raději nechají tak, jak to je."

Jablkem sváru jsou totiž tři podmínky, bez jejichž splnění sociální demokraté pro návrh ruku jednoduše nezvednou: přímo volený prezident nebude moci jmenovat bankovní radu ČNB, prezident bude mít imunitu jen po dobu výkonu funkce a konečně prezident nebude moci jen o své vůli zastavovat probíhající trestní řízení. Zatímco s prostřední lze víceméně souhlasit, z první a poslední podmínky jsem lehce nervózní. Stačí si uvědomit, v jakém kontextu jsou tyto "návrhy" vzneseny!

V celé Evropě plní titulní stránky novin články o úlohách centrálních bank v ekonomice a o jejich významu či potenciálu v případě hospodářské krize. Ony se vůbec najednou mediálně zdají centrální banky být tak nějak jednou z nejdůležitějších institucí pluralitní demokracie. Tak proč toho nevyužít v české debatě o přímé volbě a nevytřískat na tom nějaký ten politický kapitál, že? A pročpak to nezkusit i na další z prezidentských pravomocí, na právu zastavovat trestní řízení, když už nám svět médií nahrál na smeč, jak onehdá pustil do světa zprávu o tom, že prezidentskou milost si bylo údajně možné na Hradě koupit. Proč se nesvézt na vlně znechucení z korupce, tak krásně živené stále novými a novými "odhalenými skandály"?

Já vám přátelé povím, proč ne. Protože se jedná o módní vlnu, o fashion a trendy záležitost a nic víc. Pravomoci prezidenta vůči centrální bance se nám zdají být důležité, protože "se přece o centrální bance furt mluví". Obrat prezidenta o možnost ovlivnit trestní řízení se nám zdá rozumné, protože "korupce je přece už beztak dost, tak proč jí ještě pomáhat?" Jenomže kvůli celé téhle "trendy" debatě nám možná unikají souvislosti, které jsou z dlouhodobého hlediska mnohem důležitější. Krize jednou skončí a přijde konjunktura, korupce se možná zlepší, možná ne, ale až krize odezní, klidně se s ní zase smíříme. Ale přímo volený prezident a jeho pravomoci, ty zůstanou (předpokládejme) mnohem déle. Možná není od věci, kdybychom se v diskusi o tom, co by přímo volený prezident měl a neměl, nezabývali jen tím, co nás pálí teď, ale co by nás případně mohlo pálit i v budoucnu.

Jeden příklad za všechny: podle ústavy je prezident vrchním velitelem ozbrojených sil. V současnosti se také stává prezident prezidentem z vůle parlamentu a nic než parlament za ním nestojí. Až bude zvolen přímo, bude moci v kterémkoli okamžiku prohlásit, že za ním stojí vůle lidu. Přáli bychom si mít v čele státu vrchního velitele ozbrojených sil vyzbrojeného legitimitou přímo od lidu, až se naše politika (nebo nedejbůh společnost) dostane do slepé uličky, a kdy obrátit se na armádu kvůli jednostrannému silovému prosazení čehokoli s argumentem "za mnou stojí lid" bude až příliš lákavým řešením? Přáli bychom si vůbec, aby v takové situaci ve státě existoval někdo, kdo k takové akci bude mít prostředky? Já ne. A přesto - ačkoli přesně takovou osobu přímá volba může vytvořit - i přesto o ničem takovém v politické debatě ani v médiích nepadla ani zmínka. Přitom takových příkladů a situací bychom mohli v souvislosti s ústavními změnami najít zajisté více.

Zavedení přímé volby prezidenta a s tím spojená změna ústavy je pro nás příležitostí zamyslet se nad chybami, nedokonalostmi či nedomyšlenostmi, jaké ta naše současná má. Je to ovšem i výzva, abychom se pokusili vytvořit ten nejvhodnější, co nejvíce promyšlený a nejméně chyb a nebezpečí skýtající systém pro budoucnost. Pokud se ti, kteří v tomto mají poslední slovo - naši poslanci, hodlají zabývat jen tím, co zrovna frčí a čím se dají nejlépe zvednout preference, potom ať se na to raději vybodnou. Jsem si totiž jistý, že to co je teď, nám ubližuje určitě mnohem méně, než nám jednou může ublížit to, co se na Malé straně rodí za těchto podmínek nyní.

Konec konců, tatíčka Masaryka jsme také nevolili přímo a jeho význam pro nás to nikterak nesnižuje.

Autor: Jan Mohnert | pátek 9.12.2011 8:30 | karma článku: 9,30 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Tak to Nečasovi neprošlo, aneb "já vám to říkal!"

Ústavní soud nám dnes tak nějak napůl zrušil sociální škrty. Vítězství demokratické opoziční strany ve všeobecných, tajných a přímých volbách do jedné komory parlamentu zdá se nezakládá důvod k použití výjimečných ústavních opatření sněmovní většinou. A socialistický Senát podle rozhodnutí brněnského soudního dvora nepředstavuje ani živelnou katastrofu, ani invazní armádu a ani nesmiřitelného nepřítele demokracie a ústavních práv občanů. Bravo! Po skutečně dlouhé době jsem zase opravdu pyšný na instituce své vlasti.

14.3.2011 v 20:01 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

„Volby, důchody a teď nejspíš i reformy. Kde tohle skončí?!“

Tak nějak budou asi znít rozhořčené námitky našich politiků, až Ústavní soud smete horečné reformní úsilí parlamentní většiny v sociální sféře. Z tradičního sídla panovníků českých zemí se pravděpodobně opět ozve poselství Valdštejnskému paláci a Poslanecké sněmovně, které bude vyzývat k umravnění brněnského soudního dvora, jenž si údajně uzurpuje moc, která mu nenáleží: moc zákonodárnou. V médiích se opětovně rozhoří debata o tom, zda Ústavní soud skutečně představuje neoficiální „třetí komoru“ parlamentu, a prostý prací vytížený člověk si chtě nechtě bude muset udělat na věc nějaký názor.

10.2.2011 v 17:45 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1325x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Za opilé děti mohou barmani? Nesmysl, a nikdo to neřekne!

Pět dnů uplynulo od mediální prezentace nejnovějšího plánu Sekce protidrogové politiky Úřadu vlády ČR a dosud nikdo nezakřičel: „Nesmysl!“. Čeho že se plán týká? Nezletilí Češi a Češky pijí více, než jejich evropští vrstevníci. Neblahá vizitka české společnosti si žádá pozornost vlády. Ba co víc – žádá si řešení.

24.1.2011 v 8:30 | Karma: 31,27 | Přečteno: 2296x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Doplňovací volby do Senátu: příležitost pro lepší politiku

Velikým neštěstím současné české společnosti je, že její největší hrdinové nemohli odejít na vrcholu své slávy, a že světlo jejich skutečného hrdinství mohl překrýt stín nicotných politických sporů pozdější doby. Nejinak tomu bylo v případě disidenta, ministra zahraničí a senátora Jiřího Dienstbiera.

20.1.2011 v 15:50 | Karma: 9,68 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Jaké reformy Česká republika (ne)snese?

Podle žebříčku každoročně uveřejňovaného časopisem The Economist je Česká republika zemí s 16. nejkvalitnější demokracií mezi 167 hodnocenými státy světa. Kolik reforem si můžeme dovolit, abychom zůstali tím, čím jsme?

11.1.2011 v 22:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.