Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na obranu Güntera Grasse: co opravdu musí býti řečeno!

V konfliktu mezi Palestinci a Židy jsem vždycky fandil Izraeli. Pro člověka ze společnosti stižené mnichovským syndromem je asi cosi přitažlivého na malé zemi, která od roku 1948 vedla celkem čtyři války doslova na život a na smrt, pokaždé s koalicí nepřátel, jejichž převaha alespoň pokud jde o čísla byla natolik zdrcující, že se osamocený ozbrojený odpor jevil jako beznadějný. Kromě toho, arabský, předpluralistický a socialismem říznutý způsob života - ačkoli je jistě velmi pozoruhodný - není můj šálek kávy, takže jeho úspěchy a triumfy obvykle s nadšením nevítám. Přesto nemohu v případě stávajícího všeobecného pohoršení nad básní Güntera Grasse než odsunout své sympatie k Izraeli stranou a postavit se za německého spisovatele, nositele Nobelovy ceny a bývalého příslušníka Waffen SS. Spolu s Grassem totiž stojí na pranýři Evropy i mravní principy, které jsou v základech naší civilizace.

V básni "Was gesagt werden muss" ("Co musí býti řečeno") bylo minulý týden prolomeno jedno z největších tabu poválečné německé společnosti: otázka německých závazků vůči Izraeli. O "dědičném hříchu" holocaustu, jímž je Německo zatíženo, nepochybuje kromě několika popíračů nejspíš nikdo. Snad nejhlouběji jsou o něm díky velmi důsledné školní výchově přesvědčeni sami Němci. Přijetí viny a zahanbení ostatně nebylo pouze součástí poválečné morální katarze národa, nýbrž i prakticky-politickým způsobem, jak být (slovy postavy Sira Humphreye z britského seriálu "Jistě, pane ministře") "...přijat zpátky mezi lidskou rasu." Komu nebo čemu je však Německo svou nezpochybnitelnou vinou zavázáno?

Prakticky od vzniku SRN až do současnosti byla v německé zahraniční politice i v rámci vnitropolitické diskuse na tuto otázku jen jedna odpověď: státu Izrael, zemi obětí konečného řešení. Günter Grass si dovolil říci něco jiného. Zpochybnil právo Izraele na "první úder" proti Íránu za pomoci prostého argumentu: Izrael by neměl mít právo podniknout útok, který podle jeho slov "může vyhladit tyranem porobený a k organizovanému jásotu nucený íránský lid jen proto, že se předpokládá, že je v jeho moci vyrobit atomovou bombu," protože v Izraeli samotném jsou již desetiletí vyráběny - a podobně jako v Íránu tajně - jaderné zbraně, které Izraelci odmítají zpřístupnit mezinárodní kontrole. Grass kritizuje současné Německo za to, že Izraelcům v těchto dnech dodalo ponorku, která má židovskému státu podniknutí právě takového útoku umožnit. Němci, podle Grasse již tak zatížení historickou vinou, se tím mohou stát "dodavateli zločinu" (rozuměj vyhlazení Íránců izraelskými jadernými zbraněmi) a tím i jeho neoddiskutovatelnými spoluviníky.

Jak naznačuje, německý lid se z touhy odčinit holocaust nekritickým přístupem k materiálnímu podporování Izraele může dostat do situace, kdy se bude podruhé podílet na genocidě. Nechutnou ironií osudu právě na straně těch, na nichž ji posledně sám páchal. Německý závazek odčinit vlastní historickou vinu nepatří Izraeli, ale hodnotám liberální západní civilizace. Náleží abstraktním (slovy TGM) "vyšším principům mravním", nikoli konkrétní politické entitě "Izrael" a jeho obyvatelům.

Günter Grass se ve své básni pokusil načrtnout tezi, že kdyby si někdy Židé za svého vůdce zvolili obdobu Hitlera nebo kdyby někdy začali praktikovat politiku podobnou politice Třetí říše, nemělo by Německo i přes své obrovské provinění na židovském národu žádnou morální povinnost jej v takovém jednání podporovat. Holocaust totiž nelze odčinit podporováním jeho obětí v připravování nebo páchání dalšího holocaustu. Holocaust mohou Němci odčinit jen neústupným lpěním na principech a mravních zásadách, které mají jeho zlo sprovodit ze světa jednou pro vždy. To podle Grasse muselo býti řečeno. A Evropa z něho za to udělala antisemitu...

Autor: Jan Mohnert | středa 11.4.2012 17:20 | karma článku: 19,03 | přečteno: 1280x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Tak to Nečasovi neprošlo, aneb "já vám to říkal!"

Ústavní soud nám dnes tak nějak napůl zrušil sociální škrty. Vítězství demokratické opoziční strany ve všeobecných, tajných a přímých volbách do jedné komory parlamentu zdá se nezakládá důvod k použití výjimečných ústavních opatření sněmovní většinou. A socialistický Senát podle rozhodnutí brněnského soudního dvora nepředstavuje ani živelnou katastrofu, ani invazní armádu a ani nesmiřitelného nepřítele demokracie a ústavních práv občanů. Bravo! Po skutečně dlouhé době jsem zase opravdu pyšný na instituce své vlasti.

14.3.2011 v 20:01 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1962x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

„Volby, důchody a teď nejspíš i reformy. Kde tohle skončí?!“

Tak nějak budou asi znít rozhořčené námitky našich politiků, až Ústavní soud smete horečné reformní úsilí parlamentní většiny v sociální sféře. Z tradičního sídla panovníků českých zemí se pravděpodobně opět ozve poselství Valdštejnskému paláci a Poslanecké sněmovně, které bude vyzývat k umravnění brněnského soudního dvora, jenž si údajně uzurpuje moc, která mu nenáleží: moc zákonodárnou. V médiích se opětovně rozhoří debata o tom, zda Ústavní soud skutečně představuje neoficiální „třetí komoru“ parlamentu, a prostý prací vytížený člověk si chtě nechtě bude muset udělat na věc nějaký názor.

10.2.2011 v 17:45 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1325x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Za opilé děti mohou barmani? Nesmysl, a nikdo to neřekne!

Pět dnů uplynulo od mediální prezentace nejnovějšího plánu Sekce protidrogové politiky Úřadu vlády ČR a dosud nikdo nezakřičel: „Nesmysl!“. Čeho že se plán týká? Nezletilí Češi a Češky pijí více, než jejich evropští vrstevníci. Neblahá vizitka české společnosti si žádá pozornost vlády. Ba co víc – žádá si řešení.

24.1.2011 v 8:30 | Karma: 31,27 | Přečteno: 2296x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Doplňovací volby do Senátu: příležitost pro lepší politiku

Velikým neštěstím současné české společnosti je, že její největší hrdinové nemohli odejít na vrcholu své slávy, a že světlo jejich skutečného hrdinství mohl překrýt stín nicotných politických sporů pozdější doby. Nejinak tomu bylo v případě disidenta, ministra zahraničí a senátora Jiřího Dienstbiera.

20.1.2011 v 15:50 | Karma: 9,68 | Přečteno: 904x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Jaké reformy Česká republika (ne)snese?

Podle žebříčku každoročně uveřejňovaného časopisem The Economist je Česká republika zemí s 16. nejkvalitnější demokracií mezi 167 hodnocenými státy světa. Kolik reforem si můžeme dovolit, abychom zůstali tím, čím jsme?

11.1.2011 v 22:20 | Karma: 10,25 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.