Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Doplňovací volby do Senátu: příležitost pro lepší politiku

Velikým neštěstím současné české společnosti je, že její největší hrdinové nemohli odejít na vrcholu své slávy, a že světlo jejich skutečného hrdinství mohl překrýt stín nicotných politických sporů pozdější doby. Nejinak tomu bylo v případě disidenta, ministra zahraničí a senátora Jiřího Dienstbiera.

Jiří Dienstbier byl člověkem, který si uměl přiznat, že když věřil v revoluční ideály Karla Marxe, udělal chybu. Byl člověkem, který dokázal před čtyřiceti lety to, co národ tak úplně nesvedl dodnes. Jiří Dienstbier byl jedním z organizátorů petičního hnutí Charta 77, byl jedním z mála těch, kteří byli dost odvážní, aby otevřeně nesouhlasili v době, kdy takřka všichni jen mlčky přihlíželi. Jiří Dienstbier byl mužem uvězněným pro věc, kterou dnes jen málokdo z nás nepovažuje za zcela přirozenou – za to, že mluvil, jak myslel a nikoli jak mu bylo přikazováno myslet. Filosof a žurnalista v montérkách umouněných od uhlí, filosof a žurnalista v uniformě svobody v nesvobodném režimu.

Nehledejme národní hrdiny mezi socialisty, humanisty, liberály či konzervativci svobodné demokratické společnosti dneška. Mezi nimi nemohou být. Hledejme je mezi hrstkou svobodných v naší nesvobodné minulosti. Jiří Dienstbier byl jedním z nich. Ve Velké Británii se již po desetiletí jako důkaz nezměrného a všeobecného respektu vůči velkým osobnostem používá takzvané „silent election“, tiché zvolení: ve volebním obvodě, kde taková osobnost kandiduje, opozice nenasadí žádného protikandidáta. Nedal by se tento jev vysoké politické kultury nějakým způsobem přenést do České republiky? Obávám se, že ve vztahu k živým politikům nikoli. Avšak...

…nebylo by pro naši společnost mravně povznášející, kdyby se žádná z politických stran nepokusila využít úmrtí velké osobnosti našich novodobých dějin ve svůj prospěch? Nebylo by správné, kdyby bylo senátorské křeslo Jiřího Dienstbiera všemi dobrovolně přenecháno názoru, který Jiří Dienstbier ztělesňoval? Navíc v situaci, kdy vzhledem k pravomocem Senátu taková pocta nikoho příliš nebolí, a tím spíše, když víme, že jej chce nadále zastupovat syn, v němž je mnoho z morálního přesvědčení svého otce. Nedovedu si představit, jak lépe by mohla dnešní politická elita českého národa vzdát čest hrdinovi, který nemohl odejít.

Autor: Jan Mohnert | čtvrtek 20.1.2011 15:50 | karma článku: 9,68 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Jan Mohnert

Dluhová krize a krize zdravého rozumu

Americký bankovní sektor od poloviny 90. let ve velkém poskytoval hypoteční úvěry lidem, u nichž neexistovala záruka, že je budou schopni zaplatit. Bezprostředním důvodem pro takové "chování" bank byl fakt, že hypotéky byly kryty nemovitostmi, jejichž ceny neustále rostly, takže vznikl dojem, že není možné prodělat: buďto banka vydělá na úrocích z půjček, nebo prodejem zabavených nemovitostí. Že to byl skutečně jen dojem a že trh s nemovitostmi byla jen bublina se začalo ukazovat ve chvíli, kdy skutečně velké procento amerických dlužníků přestalo hypotéky splácet a banky začaly ve velkém zabavovat nemovitosti s vidinou výnosů z jejich prodeje.

24.1.2012 v 22:50 | Karma: 17,91 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Ekonomika

Jan Mohnert

Zemřel, aby se stal nesmrtelným. Václav Havel.

14. září 1937 zemřel první prezident samostatného státu Čechů a Slováků Tomáš Garrigue Masaryk. Člověk, který pro svobodu nás všech neváhal obětovat svobodu vlastní, člověk, který strpěl nepohodlí, když všichni ostatní zůstali pohodlní. Člověk, který po celý život čelil nesouhlasu a kritice svých politických oponentů. Ustala teprve až po jeho smrti. Tomáše Masaryka s jeho opůrci smířila až smrt. Až tehdy, když byl mrtev, stal se jednou provždy prezidentem osvoboditelem a získal nesmrtelnost.

18.12.2011 v 14:00 | Karma: 16,30 | Přečteno: 1276x | Diskuse| Společnost

Jan Mohnert

Přímá volba? A proč probůh?!

Přes cestu k přímé volbě prezidenta zdá se opět leží politická překážka. Vláda sice připravila její návrh, avšak k prosazení v parlamentu jí chybí tři až šest hlasů do ústavní většiny. (Přijde totiž na to, s kým je vlastně zrovna Kočí, Škárka nebo další ex-koaliční exponenti). A opozice si přirozeně za svou podporu žádá ústupky. Když jsem si ovšem v novinách přečetl, jakéže to vlastně jsou, musel jsem zavrtět hlavou a říct si: "Probůh, to ať to raději nechají tak, jak to je."

9.12.2011 v 8:30 | Karma: 9,30 | Přečteno: 858x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Velká koalice namísto předčasných voleb? Zcela realistický scénář!

Co mají společného Klaus, Zeman, Zelení, Véčkaři, Praha a Ústavní soud? Představují fundament zásadní reformy politického systému České republiky v průběhu následujících tří let. A mnohem zajímavější je, že si toho nikdo nevšímá.

13.4.2011 v 14:15 | Karma: 9,83 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Politika

Jan Mohnert

Náhrobky, odsuny a dobytek: zpráva o stavu češství

Nikdy by mne nenapadlo, že sobotní projížďka na kole se může tak snadno proměnit v mravně pohoršující zážitek svědčící o stavu české společnosti. Ale stalo se. Bohužel. Dovolte mi, vážení přátelé, abych se s Vámi podělil o jeden svůj postřeh z cesty naší krajinou.

26.3.2011 v 16:12 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1344x
Student magisterského oboru Politologie na Institutu politologických studií FSV UK v Praze, absolvent bakalářského studijního programu Politologie na Katedře politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v Plzni. Konzervativec a realista.