Pane Dienstbiere, nástup na scénu, začínáme…

Myslel jsem si, že psaní o politice „pověsím“ letos na hřebík. Ale naše oranžová opozice, vedená panem „Kolovrátkem“, opět září. Ne, že by napomohla vyřešit nějaké aktuální problémy, cloumající naší zemí. Maximálně se přidá tam, kde jim to politicky „kápne“ nějakou preferenci. Souhlasíte, páni odboráři? Okopáváním vlády ze všech stran, stále více navazuje na předchozí styl bývalého mistra diskuzí. Nechci se vracet k té, parafrázuji výrok jistého showmana,  „prasárně“, předvedené v hlavním městě. Ale má to jistou souvislost s mou úvahou.

Spojuje ji jméno Jiřího Dienstbiera ml. Solidní tvář politika, která, jako lídr pražské kandidátky, zachránila sociální demokracii „alespoň“  třetí místo. A v ostudném povolebním vyjednávání sehrál roli smutného odstaveného. Trapně nepotřebného.

Nejeden občan jej politoval, v médiích byl vyzdvihován jako charakterní politik. Jeden z mála novodobé garnitury politiků. Roli obětního beránka přijal s pokřiveným úsměvem, který vyzněl všelijak. Já jsem si jej vyložil ve smyslu: „Tak Vám pěkně děkuji a s vámi jsem skončil“. Óó jak hluboko jsem se zmýlil. Řeknete si, dobře mi tak, poučen. Dinosaurové jej přesvědčili, že to bylo nutné pro blaho naší matičky (a stranické kasy).

Smutné. Jiřímu zemřel otec. Senátor, „kopající“ za oranžové v senátu. Uznávaná a vážená osobnost.

Nepřehlédnutelný symbol naší vznikající svobody.

V Lidovém domě zděšení. Ztráta většiny v senátu, oslavovaná po vítězství ve volbách, jako záchrana demokracie. Toho senátu, kterým předtím pohrdala a jehož roli často zesměšňovala.

Z tisku: Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka po jednání předsednictva informoval na tiskové konferenci, že bylo jednomyslně přijato usnesení, ve kterém širší vedení strany doporučilo středočeské buňce schválit Dienstbierovu kandidaturu na senátora.

Čtu několikrát. Jméno souhlasí. Přídavek je ještě pikantnější.

Cituji: „Dienstbier by podle Sobotky mohl být klíčovým kandidátem se silnou morální integritou. Zastupitel hlavního města, odpůrce velké koalice s ODS, podle stranického lídra ztělesňuje hodnoty soc. dem.

Reakce pana Dienstbiera: „Jsem připraven se do klání o Senát zapojit. Rozhodl jsem se přijmout kandidaturu". Další: "Chci pokračovat v práci a odkazu mého otce".

Teda pane Dientsbiere, zajděte prosím urychleně k nějakému lékaři. Který neodejde, prosím. Ve Vašem věku tak rychle ztrácet paměť?! Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji, co jsem neslíbil… Popletený král z nesmrtelné pohádky. Rostete, pane politiku. Začínáte mi silně připomínat některé vaše spolustraníky. Mlaskající u pražského žlabu. A opravdu ztělesňujete hodnoty soc. dem?? Pokud váš současný stranický velitel  myslel názorové veletoče, tak potěš koště, milý zachránce...

„Potřebujeme obnovit naši většinu v Senátu,“ konstatoval Sobotka. „A naše ztělesněná hodnota to určitě svede“ pokračuji v toku jeho nesmrtelných blábolů. Slyšíte to farizejství??

Pokud ne, ještě se zastavte, pane Jiří, na ušní.

Dovoluji si malou licitaci Vašich pohnutek. Plat?? Hmm…  Neznám rozdíl mezi platem pražského zastupitele a senátora. Asi se moc lišit nebude. Tak zkusím funkční období (jistotu výše uvedeného). Tam to je také skoro stejné. Otec byl zvolen v r. 2008. Mandát stejně jako Váš-do roku 2014. A pokračovat v díle otce?...

Heuréka, mám to. Perfektní „trafika“. Mistři intrik z oranžového domu opět bodují. Kam se na ně hrabou „modráci“ a jejich slavné účelové rozdělení Prahy, čtyři měsíce před komunálními volbami.

Koalice zastupitelů v Praze je výsledek „skvělé“ práce vaší strany. Vyšachovat vítěze voleb, chicht… Moc se mi líbí výrok toho pána z televize. Třicet čtyři mandátů v zastupitelstvu. Nic moc. Co kdyby Vás zase náhodou, napadlo používat vlastní rozum? K tomu jeden marod?? A je to v pasti. A zaskakovat s třemi komunisty?…

Jdete do senátu, rozhodnuto. Strana si dodá náhradní a hlavně lojální mašinu. Dvě mouchy jednou ranou, kdo na to má.

Tak se nebojte, rozjeďte kampaň naplno. Lidsky, jak umíte. A nezapomeňte občas zmínit ten odkaz. To je fakt dobrý. Nemáte co ztratit. Jeden flek Vám určitě zůstane. Kdyby to náhodou nevyšlo, nějak to v senátu budou muset zvládnout i bez Vás. Je tam přeci pár našich „věrných“. S těmi se vždy domluvíme.

Vážený pane Jiří, patřil jste k těm málo politikům oranžové garnitury, kterých jsem si vážil. Už nikoli, bohužel...

Opakovaný vtip není vtipem, vážená Sociální demokracie.

Voliče v Praze jste nas…štvali bilbordovým podvodem s výše zmiňovaným lídrem. A fakt doufáte, že Vám to samé zbaští v Kladně? Nezdá se vám, že voliče značně podceňujete??

Zdravím a přeji hezký den.                        Váš Jiří

 

Zpráva z tisku:

Kladenská organizace soc. dem. odmítá J. Dienstbiera ml. jako senátního kandidáta za jejich obvod.

     

    Autor: Jiří Mitáček | pátek 28.1.2011 11:55 | karma článku: 20,34 | přečteno: 1033x
    • Další články autora

    Jiří Mitáček

    Vše, co mám...

    15.12.2023 v 14:15 | Karma: 27,30

    Jiří Mitáček

    Dobrý den, pane Zemane…

    29.1.2023 v 23:45 | Karma: 28,86

    Jiří Mitáček

    Potkal jsem Barunku…

    21.3.2021 v 17:39 | Karma: 27,87

    Jiří Mitáček

    Autobus přátel…

    13.11.2020 v 23:32 | Karma: 27,65