Proti trudomyslnosti i koronaviru pěstuju bylinky

Šli jsme na vesnici za klidem a i tady nás dohnal koronavirus. Jako každého, že. Ale nemám si na co stěžovat. Ano, omezení jsou, ale máme zahradu a lesy na dosah ruky. Do boje proti koronadepce jsem vytáhla těžký kalibr - bylinky.

Letos si vybuduju bylinkovou zahrádku. Vůně bylinek a práce v zahradě jsou nejlepším lékem.

Ve Stádleci za sebou máme dvě zahradnické sezóny. Máme 3 vyvýšené záhony. Vybagrováním táhlého kopce jsme dosáhli prostoru na 3 terasách. Postupně záhonky plním zeleninou, bramborami i bylinkami. Nějaké už rostou, ale chaoticky. Bude to chtít zajisté lepší přístup.

Třetí sezónu zahajuju se Zahradnickým kalendářem – checklistem. A taky s pečlivým zaznamenáváním co kam seju a sázím. Tak snad to letos bude lepší.

Plán pro letošek je mimo jiné rozšíření bylinek. Zatím pořád tápu. Roste mi meduňka, moje tajná spojenkyně (a pomocnice, která pomůže ke zklidnění). Libeček se už krásně zelená. Ještě mám pažitku, rozmarýn, snad vyleze šalvěj a bobkový list, který přežil celou zimu. Jo a mátu na žaludek a do čajů. Nově jsem si pořídila citrónovou trávu. A taky medvědí česnek. Ač bydlíme u lesa, minulá sazenice se neuchytila, uvidíme letos.

Kolem dřevěného pódia v létě voní levandule a všude bují kopřivy. Ty jsou přece také bylinka a jaká! Pijeme kopřivové čaje, děláme kopřivové tinktury, polévky i koláče. Všude rostou pampelišky a sedmikrásky. Třetí sezóna by tomu všemu měla dát řád. Já musím rozšířit bylinkovou zahrádku.

Dívala jsem se, jak bylinky nejlíp pěstovat a líbí se mi bylinkové spirály. Mají svá pravidla co do složení půdy. Chce to různé poměry jílu, humusu a písku, toho se trochu obávám. Studium mě čeká velké: https://priroda-zahrada.cz/clanky/zahrada/navod-ke-stavbe-bylinkove-spiraly/. Obrázek níže je z webu priroda-zahrada.cz.

A- jezírko (lze osázet vhodnými vlhkomilnými rostlinami, např. i potočnicí lékařskou); B – máta; C – měsíček lékařský; D – petržel; E – heřmánek; F – řeřicha setá; G – pažitka; H – meduňka; I – koriandr; J – tymián; K – estragon; L – šalvěj; M – oregáno;

Co do bylinkové spirály se nechám inspirovat na Garlo.cz, mají spoustu bylinek, rozdělených podle různých kategorií. Ať už podle typu bylinek, na co je potřebuji, dle stanoviště. Je jasné, že nutně potřebuju rozšířit bylinky do kuchyně. Uvažuju o voňavé dobromysli, saturejce k bramborám a taky stévii. Ráda bych pěstovala jitrocel, kozlík, rozmarýn nebo dobromysl.

Kvůli dětem to bude chtít i nějaké bylinky na kašel. Yzop je prý skvělý při dráždivém kašli.

Chci si vyzkoušet i předpěstování, některé pořídím (nebo už mám) jako semínka. Ale protože chci mít jistotu, že ve spirále něco poroste, pořídím si i pár rostlinek. Ať je v průběhu třetí sezóny co sušit.

Co děláte proti trudomyslnosti vy? Nemáte inspiraci na bylinkovou zahrádku?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Míša Vránová | sobota 25.4.2020 11:24 | karma článku: 9,09 | přečteno: 248x