Zloději kovů i sběrny nás budou dál beztrestně okrádat!

V zájmu ochrany obyčejných občanů se dál umožní zlodějům kovů i sběrnám je dál okrádat. Takový vzkaz přinesl občanům senát. Dále tak budeme žít ve strachu, zda nám někdo neodnese kus plotu, neuřízne kovový okap, či nevykrade kovové součásti uren či pomníčků na hřbitově..

Ani nevíte, jakou sem měl radost, když poslanci schválili novelu zákona, kde bylo mimo jiné ustanovení, že platit za kovy je možné pouze bezhotovostně. Tato úprava by definitivně zabránila zlodějům a jiným pochybným existencím, které denodeně táhnou kolem našeho domu s kármami plných  kovového materiálu, prodávat ve sběrnách nakradený kovový materiál

Většina takových lidí totiž bankovní účet nemá, a často ani neví co to je. A peníze by do ruky za tento materiál nedostali.

Opět chránili zájem občanů? Nebo zájmy sběren? 

Jak jsem se však obával senát právě toto ustanovení zrušil. Údajný důvod jsem se dozvěděl z televize NOVA. Změny zákona by totiž zabránily rodinám, kteří jednou za rok například vyklízí sklep, tyto kovové odpady defakto ve sběrně prodat.

Fajn. Zásah senátu však takovým rodinám nijak nepomohl.

Než se totiž takové rodiny s odpadem do sběrny vůbec dostaví sami, ukradnou jim tento materiál zloději. I nadále tak bude pokračovat legální rozkrádání kolejí, kovových hal, kanálů, částí plotů, drátů a všeho co se dá prodat. Mimo jiné i kovových náhrobních desek z národního památníků Terezín.

Z uvedeného mohou mít občané pocit, že se kvůli nejrůznějším zájmům ochraňují zločinci, resp. zájmy sběren, které na současné džungli vydělávají. Poškozuje se však většina slušných lidí, kteří se stávají obětí. O to horší je fakt, že se argumentuje zájmy poctivých lidí, které však současný stav poškozuje.

Stíhat zloděje je složité 

Stíhat zloděje kovů je velmi složité a často nemožné, protože tito zloději často spolupracují se zaměstnanci sběren, kterým musí být velmi často jasné, odkud materiál pochází. Ukažte mi zaměstnance či majitele sběrny, který nerozezna poklop od kanálu, část plotu, části rozřezaných kolejnic apod. Nutné svědectví zaměstnanců sběrny tak často znemožňuje odhalit a identifikovat pachatele, nebo mu trestnou činnost dosvědčit.

Škodu vám už nikdo nezaplatí 

I když je však zloděj dopaden, nemá poškozený jakoukoliv reálnou možnost dostat peníze zpět. Většinou se jedná o těžké sociální případy. U nichž je minimální možnost, že by mohly a chtěly své závazky v budoucnu plnit. Poškozeným se v takových případech radí, aby se ani dále již nesoudili a nezvyšovali si dále své náklady a skodu, která se jim stejně již nenahradí.

Nekonečný koloběh 

Funguje tak zde koloběh, jehož rozetnutí senát v podstatě zmařil. Tisíce "profesionální" zlodějů kovů nadělá stamilionové škody. Ve sběrně prodají předměty za cenu kovu, tedy za 10 a méně procent původní hodnoty (dle charakteru přemětu). Sběrna však toto zboží prodá s několikanásobným ziskem. Přičemž jedním z lukrativních předmětů jsou právě evidentně kradené věci, u nichž se zloděj spokojí se zlomkem skutečné ceny.

Existují i slušné, převážně větší sběrny, které mají absolutní zákaz vykupovat podezřelé předměty. Nicméně i těmto kazí pověst stovky menších sběren, které vykupují vše.

V článku byly použity údaje z portálu: www.mojepoplatky.cz

 

Autor: Miroslav Zeman | neděle 20.7.2008 10:32 | karma článku: 20,25 | přečteno: 1355x