Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ženy vydělávají o tisíce méně než muži. Je to spravedlivé?

Jedním z největších problémů přispívajících k názoru existence diskriminace žen ve společnosti, je výrazně nižší odměňování žen oproti mužům.

Proč si mám vydělat méně, než můj kolega, který v podstatě dělá stejnou dobu, stejnou práci? Stěžují si často ženy. A mají pravdu? Nebo je rozdíl v platech skutečně dán objektivními důvody, jakými jsou méně odpracovaná doba žen, více úvazků na poloviční úvazek, méně přesčasů apod.?

Čím více se vzděláváte, tím více jste znevýhodněni

Průzkum OECD - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj přinesl kromě potvrzení rozdílného odměňování žen a mužů ještě další zajímavé zjištění. České vysokoškolačky si ve srovnání s muži vysokoškoláky vydělávají mnohem méně, než ženy maturantky v porovnání s muži s maturitou. Rozdíl se dále snižuje u odměňování žen a mužů se základním zvděláním.

Zatímco vysokoškolačky při nástupu do zaměstnání berou pouze 66 % toho co stejně staří muži s vysokoškolským vzděláním, ženy maturantky již pobírají 75 % muži se středoškolským vzděláním.

Čím vyšší mají tedy ženy vzdělání, tím jsou více znevýhodněni oproti mužům a rozdíly mezi jejich příjmy se tak zvyšují.

Na druhou stranu se s přibývajícím věkem rozdíly v odměňování opět mírně snižují. I v předdůchodovém věku jsou však ve větší nevýhodě vysokoškolačky, jejichž plat dosahuje pouze 75 % platu mužů vysokoškoláků před důchodem. Plat maturantek v předdůchodovém věku dosahuje až 90 % platu mužů maturantů.

Zpráva OECD nám tak přinesla zajímavou informaci. Čím více se ženy vzdělávají, tím více jsou znevýhodněny oproti mužům.

Proč existuje rozdíl v platech mužů a žen?

Téměř ve všech odvětvích hospodářství ČR jsou ženy ve stejných nebo srovnatelných profesích odměňovány hůře. To je výsledek údajů ze všech průzkumů, které se zaměřují postavením žen ve společnosti. Průzkumy však vždy berou v úvahu pouze průměrné hodnoty, které ne vždy zohledňují individuální problémy a postavení každého jednotlivce.

Dle průzkumů představoval plat žen v roce 1998 pouze 74 % platu mužů. Ženy tak ve srovnání s muži vydělávaly v průměru až o 3 800,- Kč méně než muži na podobných pozicích. Přesto je tu relativně dobrá zpráva. Rozdíl mezi platem žen a mužů se v České republice snižuje! V roce 2004 si ženy vydělali již "jen" o 19 % (2 800,- Kč) méně než muži. Je však důvod k jásotu?

Problém rozdílného odměňování žen je často chápán jako určitá přetrvávající forma diskriminace ženy. Zaměstnavatelé se však hájí tím, že výše mzdy nebo platu reaguje na celkovou situaci na trhu práce a především na rizikové zaměstnávání určitých skupin pracovníků.

U mladých žen je to například dlouhá mateřská dovolená a následné problémy s častou nemocností dětí. Rozdíly v průměrných platech mužů a žen bývají často zdůvodňovány také ochotou mužů k přesčasům a k další práci v rámci profese, což znamená další finanční ohodnocení.

Přístup žen k zaměstnání

Pozitivní zprávou je též postupná zvyšující se zaměstnanost žen nejen v České republice, ale v celé EU. Přesto existuje stále určité vnímání zhoršeného přístupu žen k zaměstnání. Nicméně tyto praktiky v poslední době stále více ustupují do pozadí. Naopak větší důraz je kladen na kvalitu vzdělání a schopnosti uchazečů. Důležitým aspektem je též velké množství žen v domácnosti, které snižují celkovou zaměstnanost žen na úkor mužů.

Ženy a muže odlišně odměňovat lze. Říká Evropský soudní dvůr

Evropsky soudní dvůr rozhodl, že zaměstnavatelé mohou platit mužům víc než ženám, pokud odpracovali víc let. Jediným meřítkem podla soudu nemůže být jen stejná pozice. Zaměstnavatel může zohlednit i to, jak dlouho v daném oboru či firmě zaměstnanec pracuje.

Problémem je však především výše uvedený fakt, že ženy odcházejí na mateřskou dovolenou a nemají tak možnost získat tolik zkušeností a praxe jako muži. 

Jak je tomu v dalších členských zemích EU?

Na rozdíl od České republiky se rozdíl mezi průměrnými platy žen a můžu nijak nesnížil. Ženy v zemích EU vydělávají stále o 15 % méně než muži na srovnatelných pozicích. Ač je tento rozdíl stále menší než v případě ČR, zlepšující se trend hovoří v náš prospěch.

V EU však existují výjimky, které jsou způsobené především zásahy státu do této oblasti. Zajímavostí tak je, že například v Portugalsku vydělávají ženy pracující ve veřejném sektoru více než muži o téměř 8 %!

Stejně tak je tomu u žen ve veřejném sektoru v Itálii, kde ženy vydělávají o 1 % více než muži. Tyto země se tak snaží jít příkladem soukromému sektoru aby více zvýhodnil ženy v pracovním procesu.

Naopak v Koreji či Švýcarsku dosahuje průměrný příjem žen pouze 51 % platu mužů, v Belgii pak 74 %.

Mzdy mužů a žen a jejich vzájemný poměr za roky 1988 a 1996 - 2002

rok19881996199719981999200020012002
muži
ženy
70,677,275,77273,273,374,474,6


Zdroj: ČSÚ

Autor: Miroslav Zeman | středa 11.6.2008 8:21 | karma článku: 7,80 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Miroslav Zeman

Reprízy na ČT? V době prázdnin až 69 % času

V první části článku jsme zamýšleli nad tím, proč i o prázdninách hradíme koncesionářský poplatek za užívání televize v plné výši, když samotná ČT nepřináší plnohodnotný, originální program, ale v drtivé většině vysílá reprízy svých dříve odvysílaných pořadů. V tomto článku přímo dokumentujeme rozsah reprízovaného obsahu a jeho nárůst v letních měsících. Budete překvapeni.

23.9.2013 v 18:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Zeman

ČT vysílá v létě reprízy, poplatky ale platit musíme

Téměř každá rodina vlastnící či užívající televizor je povinna hradit tzv. koncesionářský poplatek za užívání televize ve výši 135 korun měsíčně. Pokud svou povinnost nedodrží, následují tvrdé kontroly, pokuty až 10 tisíc korun, nesmlouvavé vymáhání a exekuce. Co se stane, když svou povinnost řádně neplní Česká televize? Nestane se nic.

2.9.2013 v 15:00 | Karma: 20,44 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Zeman

Pokrytectví mezi mocnými. Ochráníme civilisty dalším zabíjením

Po úspěchu Lybijské armády, která začala povstalce opět zatlačovat zpět na východ, rozhodli se mocní západu, že by bylo dobré dodat rebelům zbraně. I přes embargo na dodávky zbraní do Lybie jim toto dle jejich interpretace umožnuje rezoluce, že mohou podniknout vše nezbytné na ochranu civilistů.

30.3.2011 v 15:20 | Karma: 41,37 | Přečteno: 4838x | Diskuse| Politika

Miroslav Zeman

Stydím se za vás pánové mocní. Cítím vztek, bezmocnost a to je vše

Propaganda, zájmy, popularita..svoboda, demokracie, lidský život. Čemu dávají naši mocní přednost? Věříte rétorice pana Sarkozsiho, či Obami a jejich britských kolegů, že hlavním motivem zásahu je ochrana civilistů a bránění jejich vraždění?

21.3.2011 v 15:40 | Karma: 30,13 | Přečteno: 1546x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zeman

Bankou s nejnižšími poplatky je stále mBank.Přijde nová konkurence

I ve 2. čtvrtletí hodnocení OVB Vstřícná banka se bankou s nejnižšími poplatky stala mBank. Za vítěznou mBank s 82,5 procenty následuje Volksbank se 75 procenty, Poštovní spořitelna se 73,8 procenty a Raiffeisenbank se 72,5 procenty. Už nyní však pozici těchto bank ohrožuje silná konkurence – nová Fio banka.

3.8.2010 v 11:09 | Karma: 8,36 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1842x
Vystudoval jsem Právnickou fakultu v Plzni. Pracoval jsem jako auditor a kontrolor a od roku 2004 jako šéfredaktor finančního portálu na www.centrum.cz. Věnuji se vedení redakce portálu WWW.MOJEPOPLATKY.CZ. Současně pracuji jako advokát v Praze - WWW.PROFIPRAVNIK.CZ. Kontaktovat mě můžete na mail: profipravnik@gmail.com

Seznam rubrik