Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijdou nezaměstnaní o alkohol, automaty a cigarety?

Za loňský rok dosáhl schodek státního rozpočtu dle posledních odhadů dosáhnout téměř 50 mld. korun. Na růstu schodku státního rozpočtu se přitom rozhodující měrou vždy podílelo navýšení výdajů v sociální oblasti.

Výdaje na sociální dávky, důchody a jiné sociální podpory tak rostly mnohem více než bylo plánováno. Reforma by to však měla změnit.

Zdá se, že budoucnost sociálních dávek je jasná. Neefektivnost a rozšířené zneužívání sociálních dávek, které navíc nemotivují k práci, přinesly změny v sociálním systému, které byly prosazeny jako součást tzv. reformy veřejných financí. Je zřejmé, že dosavadní praxe, kdy nárok na sociální dávky měl každý kdo nemá práci bez ohledu na to zda práci aktivně hledá nebo naopak v systému pasivně přežívá, musela jednou skončit.

Např. rodina s 2 dětmi, kde ani jeden rodič nepracuje si měsíčně může na sociálních dávkách přijít na více než 12 000,- Kč čistého. Tato částka odpovídá částce 14 500,- Kč hrubého platu. Přitom lze jen těžko určit, kdo o práci má skutečně zájem a kdo se jí naopak vyhýbá.

Zároveň nelze nijak kontrolovat, zda vyplacené sociální dávky byly skutečně použity k účelu, pro který jsou určeny. Tedy na úhradu nákladů za bydlení, jídlo a ošacení.

Papírové poukázky místo peněz?

Po posledních volbách začala vláda a speciálně ministerstvo práce a sociálních věcí pracovat na reformě sociálního systému, jehož součástí by v blízké době mělo být i rozšíření výplaty sociálních dávek pomocí poukázek. Ministr Petr Nečas si od tohoto kroku slibuje především omezení vysoké míry zneužívání sociálních dávek. 

Dosavadní zkušenosti ukazují, že sociální dávky, které jsou především určeny na výživu, ošacení a bydlení pro nezaměstnané občany, tak v mnoha případech nejsou takto používány. Těžko lze v současném sociálním systému zabránit nezodpovědným lidem, aby peníze neutratili za alkohol, prohráli v hazardních hrách či za kredit do telefonů.

Nejednalo by se o nic dramatického, kdyby se nejednalo o peníze z našich daní a z naší práce. Právě papírové poukázky by mohly tento stav změnit.

První pokusy s papírovými poukázkami

Již dnes získáváme se systémem papírových poukázek praktické zkušenosti. Mnohá města a obce již dnes vyplácí nezaměstnaným část sociálních dávek ve formě poukázek, které mohou příjemci dávek utratit pouze ve vybraných obchodech. Poukázky jsou navíc směnitelné pouze za potraviny, oblečení, či drogistické zboží.

Lidem pobírajícím sociální dávky je tak prakticky znemožněno či velmi ztíženo utratit peníze ze sociální dávek na věci ke kterým nejsou určeny. 

O tom, že jsou s poukázkami města a obce spokojeny svědčí i fakt, že se jejich používání každým rokem rozšiřuje.

Vyplatí se zavedení poukázek?

Ač lze každé opatření obejít, mohlo by zavedení poukázek (spolu s dalšími opatřeními) pomoci k výraznému omezení zneužívání sociálních dávek a zásadně znepříjemnit život lidem, kteří naše peníze užívají jiným způsobem, než na co jsou určeny.

Nezaměstnaní získají jistotu, že jim budou uhrazeny náklady za bydlení, jídlo a ošacení a pro daňové poplatníky se zvýší pravděpodobnost, že jejich peníze budou určeny skutečně na věci, které sociálně slabší občané potřebují, nikoliv na alkohol, cigarety, hraní automatů apod.

Sociální dávky prostřednictvím platebních karet

Zajímavé řešení efektivnosti sociálních dávek bylo představeno v Rusku. Nezaměstnaní, studenti a důchodci obdrží sociální dávky prostřednictvím platebních karet, které budou uchovávat jejich osobní údaje. Tyto karty bude možné použít pro úhradu věcí a služeb pro které jsou primárně určeny.

Prostřednictvím karty tak budou moci příjemci uhradit elektrickou energii, teplo, vodu, nájem a další služby. Podle pilotního projektu bude vytvořena co-brandová platební karta pro příjemce sociální podpory v Rusku, včetně studentů, penzistů, příslušníků ozbrojených sil a státních zaměstnanců.

Prostřednictvím této karty budou moci jednoduše a efektivněji čerpat sociální výhody, jakými jsou například bezplatná městská doprava a levnější léky. Poprvé v Evropě bude čip EMV v platební kartě bezpečně uchovávat osobní údaje o příjemcích sociální podpory, kterým umožní získat okamžité sociální výhody prostým použitím karty namísto různých forem dokumentování.

Očekává se také, že program této karty sníží pomocnou administrativu, sníží tedy náklady a ušetří čas. Andrej Korolev, generální ředitel moskevské kanceláře MasterCard Europe, řekl: "Nová platební karta usnadní přístup k sociální podpoře. Její rozdělování i celý proces se tak stane pohodlnější a bezpečnější, ať už půjde o věcné dávky, dávky určené na speciální účel nebo peněžní dávky."

Autor: Miroslav Zeman | pondělí 16.6.2008 14:00 | karma článku: 18,30 | přečteno: 2036x
  • Další články autora

Miroslav Zeman

Reprízy na ČT? V době prázdnin až 69 % času

V první části článku jsme zamýšleli nad tím, proč i o prázdninách hradíme koncesionářský poplatek za užívání televize v plné výši, když samotná ČT nepřináší plnohodnotný, originální program, ale v drtivé většině vysílá reprízy svých dříve odvysílaných pořadů. V tomto článku přímo dokumentujeme rozsah reprízovaného obsahu a jeho nárůst v letních měsících. Budete překvapeni.

23.9.2013 v 18:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Zeman

ČT vysílá v létě reprízy, poplatky ale platit musíme

Téměř každá rodina vlastnící či užívající televizor je povinna hradit tzv. koncesionářský poplatek za užívání televize ve výši 135 korun měsíčně. Pokud svou povinnost nedodrží, následují tvrdé kontroly, pokuty až 10 tisíc korun, nesmlouvavé vymáhání a exekuce. Co se stane, když svou povinnost řádně neplní Česká televize? Nestane se nic.

2.9.2013 v 15:00 | Karma: 20,44 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Zeman

Pokrytectví mezi mocnými. Ochráníme civilisty dalším zabíjením

Po úspěchu Lybijské armády, která začala povstalce opět zatlačovat zpět na východ, rozhodli se mocní západu, že by bylo dobré dodat rebelům zbraně. I přes embargo na dodávky zbraní do Lybie jim toto dle jejich interpretace umožnuje rezoluce, že mohou podniknout vše nezbytné na ochranu civilistů.

30.3.2011 v 15:20 | Karma: 41,37 | Přečteno: 4838x | Diskuse| Politika

Miroslav Zeman

Stydím se za vás pánové mocní. Cítím vztek, bezmocnost a to je vše

Propaganda, zájmy, popularita..svoboda, demokracie, lidský život. Čemu dávají naši mocní přednost? Věříte rétorice pana Sarkozsiho, či Obami a jejich britských kolegů, že hlavním motivem zásahu je ochrana civilistů a bránění jejich vraždění?

21.3.2011 v 15:40 | Karma: 30,13 | Přečteno: 1546x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zeman

Bankou s nejnižšími poplatky je stále mBank.Přijde nová konkurence

I ve 2. čtvrtletí hodnocení OVB Vstřícná banka se bankou s nejnižšími poplatky stala mBank. Za vítěznou mBank s 82,5 procenty následuje Volksbank se 75 procenty, Poštovní spořitelna se 73,8 procenty a Raiffeisenbank se 72,5 procenty. Už nyní však pozici těchto bank ohrožuje silná konkurence – nová Fio banka.

3.8.2010 v 11:09 | Karma: 8,36 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1842x
Vystudoval jsem Právnickou fakultu v Plzni. Pracoval jsem jako auditor a kontrolor a od roku 2004 jako šéfredaktor finančního portálu na www.centrum.cz. Věnuji se vedení redakce portálu WWW.MOJEPOPLATKY.CZ. Současně pracuji jako advokát v Praze - WWW.PROFIPRAVNIK.CZ. Kontaktovat mě můžete na mail: profipravnik@gmail.com

Seznam rubrik