Sázím na knihu.

            Máme březen – měsíc knihy. Nechci popisovat, jak a kdy tento citát spatřil světlo světa. Každopádně, proč jen březen, původně rudě ideologický? V souvislosti s knihou nyní skloňujeme daň z přidané hodnoty. Můžou za to jen reformy?

           Všechna média srovnávají okolní i vzdálené kultury, kolik že DPH mají tady či tam. Vznikají petice, aby ona „kniha“ zůstala „levná“, nebo ještě levnější. Kalousek nabízí výměnu DPH knihy za kus žvance !!! Dvacet procent DPH nás posune blíž k „Balkánu“….budeme se i nadále představovat jako národ Komenského, Kafky, Čapka, Haška, Seiferta, Kundery, Lustiga, Havla, Topola, Wievegha…?(omlouvám se žijícím i těm ostatním, že jsem je takto srovnal do jedné řady).

                  Kniha – stále zmiňuji onu tištěnou papírovou knihu, kterou mohu vzít do ruky (nic proti internetu, elektronické knize, je to fenomén a jde dál…i když). Dávám ji také do souvislosti s obrazem, plastikou, soškou. Ano, jako umělecký předmět, teda jen některé knihy. Pro dobrý pocit stačí někdy mrknout  na tu „svou“ knihu na polici, na nočním stolku, v knihovně. Kniha jako tradiční dárek…odborná publikace….výtvarná publikace….  Obklopuje nás v podstatě od doby, kdy jsme schopni ji uchopit, během školních let, na cestách, o dovolených, před spaním….jak to tak sčítám, není kniha tak trochu základní potravinou?...základní potravina a 20%DPH?

                  Mnohé knižní domy již dnes dávají tzv. slevu „ve čtvrtek“ a funguje to. Díky.

                  Ten, kdo má knihu RÁD, tak si ji koupí zase, i když bude dražší, protože…pravda jsou lidé, co za celý svůj život nepřečetli jedinou knihu. Zhorší se však situace, kdy sociálně slabší rodiny už jen samotnou medializací, že knihy jsou drahé, svým potomkům knihu nekoupí, ne že na ni nebude, ale z principu.

                  Kniha se má stát tak trochu luxusním zbožím, nebo jak si to páni zákonodárci vysvětlujete, že by zachránila  vyšší cena  knih státní kasu? Těch pár milionů, nenechte se vysmát! 

                  Zákonodárci investujte hospodárně, veřejné zakázky vybírejte veřejně, odstraňte šlendrián z vlády, parlamentu, senátu, hejtmanství, magistrátů,vybírejte vyšší daně třeba u znečišťovatelů ovzduší, zrušte nesmyslnou dopravu zdarma v době smogu, nenechávejte se fotit za státní peníze….

                  Petře, Mirku, Karle, Sašo, Josefe, Radku, Víťo - ve hře je ZDROJ VĚDĚNÍ!

                  Sázím na knihu, a co vy?

 

                  „…a když kery něco nevi

                  nebo když je na co levy

                  tak de za mnu a ja všecko najdu v knižkach“

Autor: Miroslav Ševčík | čtvrtek 3.3.2011 20:32 | karma článku: 8,32 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Miroslav Ševčík

Na svíčkové s Havlem

18.12.2011 v 21:21 | Karma: 9,73

Miroslav Ševčík

Z nuly na 1762 metrů.

30.8.2011 v 21:45 | Karma: 14,96

Miroslav Ševčík

Plechová šelma slaví.

1.3.2011 v 19:32 | Karma: 8,34

Miroslav Ševčík

Hynku, Viléme, Jarmilo na Emu!

16.11.2010 v 21:40 | Karma: 9,38