Na skok v Yosemitech

                                      I při třetí návštěvě v Yosemitech se musím opakovat: „Krásný vzhled je na ten Boží svět.“ Yosemitský Národní park je jeden z mnoha kamenů tvořící pestrou kalifornskou mozaiku. Území Yosemitského národního parku je asi třikrát větší než naše Beskydy, je součástí pohoří Sierra Nevada. To hlavní a nejnavštěvovanější místo je Yosemitské údolí. Místo vymodelované z velké části „dobou ledovou“ je přibližně 12 kilometrů dlouhé a místy až 3 kilometry široké, obklopené neskutečně velkými pískovcovými útvary a protkané lesklou stuhou potoků, říček a vodopádů. Pro naše turistická potěšení objevil Yosemity irský přistěhovalec John Muir. Milovník a ochránce přírody, který se zasloužil  o vytvoření prvních chráněných území na světě. Yosemity se staly národním parkem už v roce 1890.

                                       Obří pískovcové útvary, vodopády, sekvoje, borovice, medvědi - to je velmi zjednodušená nálepka Yosemitů. Duben, červen i září, kdy jsem zde krátce pobýval, byly kouzelné a specifické pro daná období. Jarní handicap spočívá ve velkém množství sněhu, bránícího k přístupu na místo, které si určitě nenechejte při výletu do Yosemitů ujít. Je to Glacier point. V roce 1903, kdy tady přivedl Jonh Muir Teodora Roosevelta, prohlásil tehdejší americký prezident, že je to nejúchvatnější pohled na svět. Mohu potvrdit.                                                                                                              

                                         Po nenáročném výstupu si můžete doslova sáhnout  na padající vody jednoho ze zdejších fotogenických vodopádů Vernal Fall o výšce bezmála sto metrů.  Budete-li obětovat něco ze svých sil a pustíte se do zdolání dalšího převýšení, což doporučuji, za několik desítek minut se vám představí ve své vodní kráse dvojnásobně vysoký Nevada Fall. Pohled na něj umocňují šedé odstíny ploch okolního pískovce a snad i modrá obloha, budete-li mít štěstí. Kochat se můžete i pohledem na pátý nejvyšší vodopád světa Yosemity Falls, složený ze tří kaskád. Autem se dá dojet skoro až pod něj, ale pohled na jeho 730 metrovou výšku se nabízí z rozlehlé louky za řekou Merced, překročením jednoho z dřevěných můstků.Tento vodopád má podzimní handicap, kdy nepadá dolů ani kapka vody. Pro doplnění pozoruhodných zastavení zmiňuji vodopád Nevěstin závoj neboli Bridalvell Fall, mohutné pískovcové seskupení Three Brothers, Mariposa Grove – les sekvojovců obrovských, který na dálku konkuruje  rozlehlejšímu lesu obrů v Sequoia and Kings Canyon národním parku. V okolí Tioga Pass-průsmyku ve výšce víc než 3 tisíce metrů, rostou borovice osinaté jen tak na skále. Dále nemohu opomenout jeden z největších pískovcových monolitů světa s příznačným názvem El Capitan, jeho kilometrová kolmá stěna je zapsaná v deníčcích mnoha horolezců.

                                         Dominantním útvarem celých Yosemitů je však Half Dome, skalní masiv vévodící nejen oficiálnímu znaku parku, ale i celému yosemitskému údolí.  

                                         V centrální části údolí je několik fungujících mini městeček. V jednom z nich je návštěvnické centrum, kde fundovaní rangeři nabízejí ochotně a do nekonečna rady a informace o zdejší přírodě. Můžete zde shlédnout filmy o historii i současnosti parku. Funguje zde několik restaurací, obchody se suvenýry, ale i galerie Anselma Adamse, který svůj život zasvětil celoročním toulkám v Yosemitech. Výsledkem jsou dodnes nepřekonatelné záběry zachycené objektivem jeho fotoaparátu. Doprava v parku je zajištěna do všech koutů údolí shutlly - autobusy. Dokonalý a dostatečný je i systém parkovišť a kempů.

                                          Kdo jednou Yosemity navštíví, touží se sem vracet hlavně pro pocit naplnění a okouzlení. Díky tomu, že již nežijeme „v rezervaci“, je možné, že se potkáme s fotoaparátem v ruce, třeba na stezce Johna Muira.  

 

Autor: Miroslav Ševčík | sobota 20.3.2010 23:05 | karma článku: 22,09 | přečteno: 1568x
  • Další články autora

Miroslav Ševčík

Na svíčkové s Havlem

18.12.2011 v 21:21 | Karma: 9,73

Miroslav Ševčík

Z nuly na 1762 metrů.

30.8.2011 v 21:45 | Karma: 14,96

Miroslav Ševčík

Sázím na knihu.

3.3.2011 v 20:32 | Karma: 8,32

Miroslav Ševčík

Plechová šelma slaví.

1.3.2011 v 19:32 | Karma: 8,34

Miroslav Ševčík

Hynku, Viléme, Jarmilo na Emu!

16.11.2010 v 21:40 | Karma: 9,38