Hynku, Viléme, Jarmilo na Emu!

                     Region razovity slavi po svojemu…V den kdy uplynulo dvěstě let od narození K. H. Máchy vzdali v Ostravě hold tomuto básníkovi, herci, dramatikovi, výtvarníkovi a v neposlední řadě i cestovateli. Svérázný způsob oslavy zvolili organizátoři Klubu Fiducia víc než trefně. Byla to pouť z centra Ostravy na její nejvyšší uměle vytvořený kopec – haldu.

                   Ema, tak se halda jmenuje a navíc hezky hřeje…na podzim, ale hřeje i na jaře, ba dokonce i v zimě. My z Ostravska to víme a vy ostatní jestli nevěříte, tak si přijeďte sáhnout, a nejen to.

Tam na své pouti pozdravujte zemi.

Ach zemi krásnou, zemi milovanou,

Kolébku mou i hrob můj, matku mou,

Šírou tu zemi, zemi jedinou!

                  Zpátky k oslavě. Máchovská pouť na haldu Ema měla čtrnáct zastavení s podporou ostravských umělců - nadšenců ve svém literárním, hudebním a divadelním projevu. Bravo!

                  Kde že se to na kulturu zastavovalo: začátek byl v Antikvariátu Fiducia, u Katedrály Božského spasitele, na Kuřím rynku, u Morového sloupu na Masarykově náměstí, mezi Městskou bránou a kostelem Svatého Václava, na Slezskoostravské radnici, v restauraci Kuželna, Na Prokopské, u garáží v lesíku, u jámy Prokop, na loučce Na Burni,  pod haldou Ema, u paty haldy Ema a na vrcholu Emy.

                  Toto odpoledne nás doprovázelo podzimní ostravské pochmurné počasí, které však neubralo na nadšení a touze jak účastníkům, tak doprovodným komediantům poklonit se K. H. Máchovi a pokořit ostravský kopec.

                   Zázraky se dějí i tady. Na Emě se objevil i sám Karel Hynek Mácha…uznejte sami, co víc jsme si my, tady v Ostravě mohli přát. Poklonili jsme se, bylo a stále je čemu a pak šli domů.

Byl opět večer…

 

Autor: Miroslav Ševčík | úterý 16.11.2010 21:40 | karma článku: 9,38 | přečteno: 1041x
  • Další články autora

Miroslav Ševčík

Na svíčkové s Havlem

18.12.2011 v 21:21 | Karma: 9,73

Miroslav Ševčík

Z nuly na 1762 metrů.

30.8.2011 v 21:45 | Karma: 14,96

Miroslav Ševčík

Sázím na knihu.

3.3.2011 v 20:32 | Karma: 8,32

Miroslav Ševčík

Plechová šelma slaví.

1.3.2011 v 19:32 | Karma: 8,34