Zaplaví Pražský hrad migranti?

Pražský hrad obdivuje každý. Největší hradní komplex na světě, katedrála. Vysoko nad městem, rozkládajícím se na obou březích stříbrné řeky. A migrantů si skoro nikdo nevšímá.

Přitom jsou už tak blízko.
Stačí se projít horní částí ulice Milady Horákové (tedy tím úsekem mezi ulicemi Patočkovou a Svatovítskou) a pohlédnout vpravo, směrem k Hradu.
Nejprve vás zaujme hrdá silueta svatovítské katedrály, jistě. Avšak, odtrhnete-li pohled od té velkolepé podívané a stočíte svůj zrak níže, uvidíte je.
Zaujímají výhodnou pozici u zdi k ulici Jelení. Tam se krčí a čekají na svou příležitost k útoku. Vždyť stačí jen pár desítek metrů a už zaplaví Jelení příkop, vyšplhají příkré svahy k hradním budovám a symbol české státnosti bude jejich.
Ovšem nebezpečí nehrozí jen Hradu. Zálohy mají leckde po městě, jen se dobře podívejte.

Migranti pocházejí ze západní Číny a Tibetu: Opletka baldšuánská. Nebo též rdesno baldšuánské (Fallopia baldschuanica). A daří se jim u nás skvěle!
Poradí si s každou zdí, s každým svahem, sloupem, se vším…

A pozor! Anglicky se jí říká mile-a-minute plant; tedy rostlina, rostoucí rychlostí jedné míle za minutu. No, to je jistě trochu přehnané, protože přírůstek je ve skutečnosti „jen“ asi 5 metrů za rok.

Ale stejně – lidé bděte!

 

Autor: Miroslav Pavlíček | pátek 28.10.2016 14:07 | karma článku: 23,90 | přečteno: 844x
  • Další články autora

Miroslav Pavlíček

Panis angelicus

25.4.2024 v 16:43 | Karma: 17,78

Miroslav Pavlíček

Konexe

20.3.2024 v 14:46 | Karma: 18,73