Kdy se už v našem státě přestane poškozený bát soudů?

Zloděj Vás ve vlastním bytě postřelí, ale zároveň si roztrhne koženou bundu o hřebík. Pak Vás zažaluje, že utrpěl hmotnou újmu. V civilizovaném světě k smíchu, u nás bohužel realita…

Určitě si ještě pamatujete na neuvěřitelný příběh, který se stal  v listopadu 2006. Řidič automobilu srazil mladého chlapce, který mu přes přední sklo propadl do kufru vozidla. Když to řidič doma zjistil, nejenže nepřivolal lékařskou pomoc, ale navíc bezcitně chlapce odvezl zpět k lesu, kde jej vysadil na opuštěném místě. Jen shodou všech okolností chlapec našel v sobě zbytky sil a dostal se na silnici, kde jej pak našli a odvezli do nemocnice, ve které měli lékaři hodně práce, aby se z této nepříjemné situace chlapec dostal a vůbec přežil.

Řidiče se podařilo identifikovat a i odsoudit, konkrétně na 12 let nepodmíněně. Zde by vše mohlo skončit, ale vzhledem k tomu, že se nacházíme v České republice, následovalo pokračování, a to dosti nepochopitelné.

Okresní soud v Blansku totiž obdržel žalobu na náhradu škody, neboť mladík inkriminované vozidlo při nehodě vlastním tělem poničil! Automobil byl totiž služební a firma, která automobil vlastnila, požaduje po chlapci či jeho rodině 57 000 korun za vzniklou škodu, neboť sama neměla uzavřené havarijní pojištění. Že nehodu způsobil jejich zaměstnanec je zřejmě vůbec nenapadlo. Zaměstnanec již sedí ve vězení a zaplacení celé částky by jistě trvalo dlouho, proto je výhodnější se obrátit na druhou stranu nehody. Navíc se jedná i o etickou otázku, která se však u nás prakticky vůbec neřeší.    

Jsem tedy zvědavý, jak Okresní soud v Blansku rozhodne. Jestli se již bude přibližovat justice svými rozhodnutími selskému rozumu anebo bude pokračovat v podobné tradici, které jsem komentoval v minulých svých článcích.

Co si o tom myslíte vy? Je i u nás slučitelná justice s etikou a zdravým rozumem? 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Oupic | čtvrtek 23.10.2008 11:02 | karma článku: 43,84 | přečteno: 8803x