Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prostě jen tak, o věcech které znáte.

Třetí advent, snad chvíle k zamyšlení, zklidnění. Myslím si, že naši předci docela dobře věděli, kdy rozsvítit svíčky na věnci. Dnes už plane ta třetí.

Obzvláště v této době bychom zároveň s tím zapalováním svíčky, měli usednout v klidu a v pohodě. Dát si podle chuti, kávu, nebo čaj, či sklenku vína nebo cokoli jiného a s pohledem do plamene se zamyslet nad tím, co se nám letos podařilo a co budeme chtít příští rok vylepšit. Rozhodně by to však nemělo být dogma. Jistě nejsem jediný, kdo si kladl otázku, co vlastně dělá ten vánoční čas tak kouzelným, poetickým a klidným. Co je za tím, že se najednou cítíme lépe, nežli jindy v roce, i když hezké dovolené mají také něco do sebe, ale přeci jen ten vánoční čas ve své poezii a klidu tomu všemu vévodí. Vy jste na to jistě také přišli. Pochopili jste, že je to logicky ta změna času a dění před vánoci. Uklízení, vaření, pečení, shánění dárků, kapra, stromečku. Všude narváno a pokladny s frontami. Unavené prodavačky, mnohdy kousavé a bez úsměvu, nervózní lidé, protože ještě musím stihnout něco připravit na hrob, a pro babičku taky nic nemáme, protože když se jí zeptáme co by ráda, tak nám už několikátý rok říká, „ ale nic, děti, vždyť nejdůležitější je zdraví a to já přeju i vám, jinak nic nepotřebuji…“  No pěkně děkujeme babičko, takže zase musíme vymýšlet. No a potom dostanete od té babičky velkou bankovku s požadavkem a kup mi něco pro Haničku, Katku a malé Elence taky, no a pro sebe taky něco… (po pár letech se to změní, ale jen v tom, že dostanete obnos a je vám sděleno – „Něco si kupte!“) … Takže nejen, že vám nepomohla s výběrem dárku pro ni samotnou, ale přidala vám starost co jen koupit té mamině a dceři, .. protože pro tu malou jsou obchody plné hraček, přestože už máme jedno hračkářství doma a já nejsem zastáncem toho, mít doma  hypermarket s hračkami, neboť neučí děti skromnosti, ale naopak, a z praxe vím, že ta dle vás nejobyčejnější hračka mívá největší úspěch ale co jen koupit té mamině a dceři, aby z toho měly radost, toť otázka. Největším neštěstím je ta stupidní hra s obálkami, kdy dáte manželce obálku s dvěma tisícovkami a pod stromečkem máte obálku od „Ježíška“ s dvěma tisícovkami a ještě jednu s tisícovkou a dcera otevírá obálku a světe div se je tam tisícovka…. Někdy si říkám, jestli náhodou ono přísloví o vlkovi a koze, nevzniklo až s touhle dobou obálek.

Takže podivovat se nervozitě předvánoční vážně nelze. Když je toho na nás tak moc, ještě něco mamince, a manželce a nezapomenout na hrob, no a co asi bude po Novém roce, nojo zase zdraží teplo a elektriku a plyn a možná vodu...  jéééžiši a už v únoru budu nejspíš zase doplácet na plyn a elektriku určitě také, vždyť máme novou myčku a sušičku ... no a hned na  začátku zase ty hádanice kolem volby prezidenta, no já to mám jasný, ale Franta říkal, že je to vůl a že toho by nikdy nevolil ... ááále, ať si Franta škubne, však si taky rád přihne a pro to ostrý slovo nejde daleko.. že on prý bude volit intelektuála .. i když je to prý taky vůl, protože je mu jedno že tu nechceme nějaký radikály...   Tak vidíte co mámě starostí, ale co je v tento čas alespoň trochu upozadit? Snad že bychom tu nervozitu mohli utlumit a zkusit to i s úsměvem na tu slečnu, nebo paní, která sedí už několikátou hodinu u kasy a poslouchá její zběsilé pípání? Věřte, že si to  zaslouží.  Nedávno jsem si opět přečetl onu krásnou, leč velmi pravdivou větu k tomuto času, budu ji trochu parafrázovat: „ To, co k tobě co nevidět člověče přijde, je vánoční čas, čas darů a radosti z radosti, tak se nechovej tak, jakoby zrovna k tobě měla přijít kontrola z hygieny !“ Vzpomeňte na to, jak tyto svátky kdysi oslavovali naši předci, oni nepotřebovali nutně mít koně ve stáji, ani ve strožoku zlaťáků váček a dárky si ve většině vzájemně vyráběli sami. Nikdo je nezatěžoval politickými půtkami a jediným politikem byl tehdy, skromný pan farář, který je vyzval k pokoře, lásce a dodal slova ke zklidnění myslí. Přidal k tomu ještě nějaký hezký příběh ze života biblického a příliš se nestaral o povrchní věci majetné,  tehdy ještě ne.  Vždyť v důsledku, ani vy nepotřebujete mít větší úhlopříčku obrazovky, nebo nový drahý mobil. Jediné co potřebujeme je zdraví, úsměv na rtech a dobré slovo pro dobré lidi! Potřebujeme též víru, víru v něco, co si přejeme. Potřebujeme mít velké srdce a umět pomoci, stát vždy rovně a říkat co si myslíme a ne, to, co si přejí jiní, abychom říkali, nebo se prostě jen těm okolo přizpůsobovat. Říkat pravdu a za tou si i stát, ať se to třeba někomu nelíbí. Tenhle čas je vzácný ještě něčím a to je tím, že jsou si lidé blíž nežli jindy. Využijte toho a řekněte jim, že vám na nich záleží a že je máte rádi. Já to právě teď říkám všem ve své rodině a i vám přátelé a kamarádi!

třetí advent

Děkuji za pozornost a krásný  advent!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Nigrin | neděle 17.12.2017 13:01 | karma článku: 12,69 | přečteno: 281x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

Věnovat se v současnosti dění na Ukrajině je asi zbytečné. Informace které nám jsou předkládány a napřed řádně prokátrovány i s drobnými fejky, známe všichni. To, že máme dnes na nejvyšších pozicích „politiky“

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55 | Přečteno: 662x | Společnost

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

nařiďte si hodiny, válka na Ukrajině začne ve středu. Takže si nezapomeňte pustit ČT24 kde se dozvíte jistě nejvíc. (jindy by to byla poplašná zpráva, ale tohle jsou jistě 100% informace od západních rozvědek, tedy ty správné)

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Politika

Miroslav Nigrin

Hrátky mocných aneb opět o nás bez nás!

Co myslíte, zkuste si odhadnout, kolik lidi u nás ale i v Evropě by vzalo zbraň a šlo bojovat proti Rusku. Vlastně tohle chrastění zbraněmi zase zaznívá jen od generálů a výrobců zbraní. Ono je dost těžké říci,

8.2.2022 v 13:55 | Karma: 31,40 | Přečteno: 573x | Společnost

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

Tak se v tom přestávám orientovat. Vy ano? Stále se dozvídám další a další věci ohledně plynu. Teď se do toho bude ještě „montovat“ Green Deal.

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69 | Přečteno: 795x | Společnost

Miroslav Nigrin

Potrestejme Rusko a střelme se do nohy!

Nějak se mi nechce uvěřit tomu co čtu. Připadá mi to jako jeden velký vtip, nebo spíš nějaká hra žáků zvláštních škol. USA se radí s Evropou, jak zakročit proti Rusku... zase sankce (úsměvné, když nefungují, nebo je to účel?).

8.12.2021 v 14:51 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1146x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 935
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1605x
jsem jednim z vas, narodil jsem se v domku na predmesti Plzne tady jsem i vyrustal a zazil dobu kdy jeste spolu sousede hovorili pres plutky, kdy sousedky se vzajemne zvaly na nedelni odpoledni babovku a bilou kavu. Zazil jsem dobu a lidi kteri mi ukazali co je to pracovitost,poctivost,rozvaha,odpovednost,vlastenectvi. Naucili mne mit rad lidi!

Seznam rubrik