Proč Havla, když máme Horníčka?

Né, že bych měl něco proti Havlovi, studenti vybojovali v revoluci změnu režimu a rozhovory předali právě Havlovi a spol. Takže následně se už nehovořilo o studentech a jejich revoluci, ale o tom že revoluce = V. Havel. Ale o tom mé povídání nemá být - to jen tak naokraj. Pan Havel má své ulice, má své letiště a další. Jistě zahrál svojí neoddiskutovatelnou roli v revoluci, ale pokud vím tak on byl tím kdo jednou řekl, nechci stát na nějakých podstavcích a dělal si z toho legraci. Jenže spousta umělců  i neumělců jej na ony podstavce sochá, staví, přejmenovává po něm kde co.  Takový je i návrh na pojmenování plzeňského divadla, které se staví. Neboť scéna Komorního už nevyhovuje.

Nechápu lidi, kteří s tímto nápadem přišli, asi podobně jako onen nápad osadit plzeňské náměstí pozlacenýmy hranatýmy chrliči vody které jsou na historickém míste nevkusné a už berou zatraceně za své všelijakými rytinami iniciál až po ... píp...  Zkrátka někoho napadlo, že by se naše divadlo mělo jmenovat po Havlovi. 

     Před lety jsme projevili úctu k tomuto, svými myšlenkami, velkému člověku a pojmenovali scénu divadla v Kulturním domě při Americké tř. divadlem  Miroslava Horníčka. Jsem přesvědčen, že většina plzeňáků tento krok uvítala, neboť si vážíme tohoto plzeňského patriota a umělce již z dob Osvobozeného divadla, kde jistě téměř každý zná jejich Forbíny s Janem Werichem.  Přišla však doba, kdy se znelíbil kulturní dům, kterému se v Plzni přezdívalo "Dům hrůzy u Radbúzy", nicméně byl tento objekt funkční a jsem přesvědčen o tom, že kdyby dostal nový moderní kabát a vnitřní rekonstrukci, mohl sloužit dál jak divadlem Miroslava Horníčka, tak i obchody které v něm byly umístěny.  Nicméně nejspíš zvítězil nějaký podnikatelský záměr a na místě kulturního zařízení mělo stát obchodní centrum, takže okolo obchůdků na Americké třídě a sousedícím OD Tesco se měl postavit v podstatě obrovitý skleník s obchody. Tak se začalo bourat, když bylo bourání kulturáku skončeno, přišly protestní hlasy a v referendu se občané Plzně postavili proti výstavbě tohoto obchodního centra. Jen Divadlo Miroslava Horníčka již nikdo jaksi nepostaví zpět. A tak vejnost doufala, že bude samozřejmostí, že nově stavěné divadlo dostane čestné pojmenování po tomto herci, spisovateli, - umělci.
 O to víc je zarážející, že je tu náhle návrh pojmenovat divadlo po Václavu Havlovi. Pokud vím tak pan Havel měl s Plzní společné pouze to, že tady pobýval v cele na Borech, kde se učil anglická slovíčka a přikuloval ve zdejším Prazdroji. No a jistě uznáte, že pojmenovávat Věznici Plzeň Bory po Havlovi je jaksi morbidní a zdejší pivovar má již dostatečnou reklamu a svým názvem Prazdroj je známý po celém světě, a nikoho ani na okamžik nenapadne pojmenovat jej po Havlovi. Proč je to tak v případě divadla vlastně nechápu. Ale pokud se někdo zamyslí a dostane onu petici za pojmenovanání divadla po Miroslavu Horníčkovi, která probíhá a ke které se můžete připojit, tak věřím že budeme zase pyšní za Divadlo Miroslava Horníčka. Protože jestli si pojmenujeme divadlo po panu Havlovi, pak mně napadá parafráze jednoho Horníčkova výroku:  Není snadné být hlupákem, je tu velká konkurence!   

Děkuji za pozornost i přečtení článku.

 

Autor: Miroslav Nigrin | pátek 6.12.2013 12:17 | karma článku: 31,39 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Miroslav Nigrin

Legendy a realita

23.2.2022 v 7:37 | Karma: 33,55

Miroslav Nigrin

Válka začne ve středu...

12.2.2022 v 15:07 | Karma: 40,02

Miroslav Nigrin

Plynový blázinec ...?

29.12.2021 v 15:37 | Karma: 36,69