Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zastavme vraždění dokud je čas!

Před pár dny jsem si přečetl ,,úžasný“ článek o hromadném úhynu hmyzu na kapotách aut. Jedná se o výzkum vědců z univerzity ve Wageningenu. A nejedná se naneštěstí o jediné ,,zcela zásadní“ bádání ,,vědců“ v poslední době.

Výsledky jsou sice na první pohled zajímavé. Ale jedná se o známou skutečnost, která se jeví sice v absolutních číslech jako alarmující, nicméně v procentech zcela zanedbatelné množství. Podobně – jako u CO2.

Ale abych tyto ,,vědce“ jenom nehanil, rozhodl jsem se jim pomoci. A to zcela zásadním způsobem. Nejdříve si samozřejmě zažádám o příspěvek na grantový projekt. Poté udělám nábor minimálně 100 dobrovolníků. Tito budou zhruba jeden měsíc obcházet domácnosti. Zde budou provádět náročný průzkum. V prvé řadě se budou občanů dotazovat – kolik hmyzu průměrně denně zabijí ručně, nebo plácačkou na hmyz. Z podrážek bot obyvatel každého bytu odstraní a sečtou zašlápnutý hmyz. Také budou kontrolovat a sčítat počty much přilepených na mucholapkách. Velmi výhodné potom bude sčítaní počtu hmyzu v elektronických lapačích hmyzu. Usmrcený hmyz zde totiž padá přímo do sběrné nádobky! Tyto přístroje se ovšem používají také na zahradách, terasách, kavárnách, restauracích atd. Všechna tato místa budou samozřejmě pečlivě a pravidelně monitorována!

Přátelé uvědomme si, že tyto přístroje jsou mnohem ničivější, než kapoty automobilů. I malý lapač hmyzu má uváděný dosah 30m2! A co teprve větší přístroje. 120m2 i více!

Zkusme si jen nanečisto vypočítat, kolik hmyzu výše uvedenými způsoby zahyne. Odhadem 7 milionů obyvatel ČR zabíjí hmyz minimálně jedním z výše uvedených způsobů. Pokud by každý člověk usmrtil průměrně 10 kusů – bude to za jednu sezónu (odhadem 200 dnů) 14 miliard různého hmyzu.

Ale pozor! Stále je to jen mizivé číslo – proti tomu, kolik hmyzích živočichů je otráveno postřiky. A to nejen doma a na zahrádce, ale i na polích. Také feromonové lapače jsou velké nebezpečí. Zachytí sice pouze nemnoho hmyzích samečků, ale tito potom chybí při rozmnožovacím procesu a ztráty raketově rostou. A to nemluvím o týrání samiček, marně čekajících na páření.

Z tohoto vysokého čísla musí všem zeleným stranám, které u nás vyvíjí činnost vstávat vlasy hrůzou na hlavě. Jenom doufám, že ve své nové zelené kavárně nemají žádný lapač hmyzu! A také by měli povinně prokazovat, že doma nemají umístěn žádný odpuzovač komárů. Jak k tomu přijdou komáří samičky, které nutně potřebují k rozmnožování krev?

Proto volám: STOP! Zakažme prodávat neekologické plácačky (zvláště potom elektronické) na mouchy, bezcitné feromonové a elektrické lapače hmyzu! Nastavme svoje těla pro komáří samičky – nechť se napijí naší krve. Vše pro biodiverzitu! A pokud nás hmyz bude snad nějak obtěžovat – potěšme se pohledem na naše pole, plná solárních panelů a řepky…

Autor: Miroslav Moravec | sobota 16.7.2011 14:24 | karma článku: 25,56 | přečteno: 1961x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

Občas čtu diskuse pod některým z článků. Často jsou názory některých našich občanů takové, že mi z nich běhá mráz po zádech a nechce se mi věřit, že by opravdu měl někdo takový názor.

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1018x | Společnost

Miroslav Moravec

Kdo chce být zdravý – jde na poštu

Trápí vás zdraví a zároveň děsí regulační poplatky? Chcete být zdrávi a cítit se svěže? Dle rady většiny lékařů je velmi zdravá procházka. A každý člověk by měl minimálně jednu denně absolvovat. Obzvláště potom svůj nápad doporučuji lidem s nízkým tlakem. Nač brát drahé léky na zvyšování krevního tlaku? (Spousta z nich má navíc vedlejší nežádoucí účinky!) Na České poště se vám krevní tlak zvedne okamžitě! Stačí pouze vejít dovnitř a podívat se na obrovskou frontu, která se táhne až ke dveřím. Výhodou také je, že sem můžete přijít v kteroukoliv denní dobu a množství lidí čekajících na poštovní služby bude pořád stejné.

12.3.2012 v 21:04 | Karma: 18,94 | Přečteno: 1007x | Společnost

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

Vědci objevili důkazy o existenci "netopýří“ chřipky, oznámil v pondělí v odborném článku americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences . Zvířata se živila ovocem a hmyzem, ale na lidi neútočila. Přesto vědci nevylučují možnost zprostředkovaného přenosu na člověka. Smísí-li se "netopýří" chřipka s běžnější formou, může podle CDC dojít k promíchání genů a vzniku nebezpečnější mutace – cituji z médií...

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1084x | Společnost

Miroslav Moravec

Feministky budou mít vlastní kupé

"Oddíl pro dámy nabízí ženám a dívkám jistotu, pocit bezpečí a dostatek informací o průběhu cesty. Některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži," vysvětlil nám mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

8.2.2012 v 17:43 | Karma: 19,96 | Přečteno: 1051x | Cestování

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

Čím to asi bude...? Už se nemohu dívat ani na večerní zprávy na ČT1. Kdysi ještě částečně přinášející nějaké informace, dnes snůška bulváru... Délka pořadu se prodloužila, ale informací není víc. Pouze se prodloužily některé komentáře a to často o věcech, které většinu lidí těžko budou zajímat. Navíc některé reportáže se s menší obměnou opakují i několik dnů za sebou, aniž by zazněla nějaká nová informace. Nemluvě o tom, že jsou často nepřesné, tedy i nehodnověrné.

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1655x | Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Budoucí ministr Tuleja v problémech? Publikoval v pochybných vědeckých časopisech

2. května 2024  13:57,  aktualizováno  16:23

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

I v dubnu padaly rekordy. V Klementinu byl osmý nejteplejší za 250 let

2. května 2024  16:15

Letošní duben s průměrnou teplotou 13,4 stupně Celsia byl v pražském Klementinu osmý nejteplejší ze...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Jsem pravicově zaměřený chovatel zvířat. Zajímající se o vše kolem nás.