Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zápisky šíleného řidiče 4 – je opravdu vše jenom náhoda…?

Náhoda, či Osud si občas zahrává s životem lidí. A nejinak je to i u mne. Většinou zpětně zjistím – proč tomu Osud tak chtěl a jsem rád, že zasáhl.

Minulý víkend jsme jeli s manželkou za rodiči do Havířova. Cesta proběhla celkem v klidu. Při zajíždění na parkoviště se však rozsvítila kontrolka vadného osvětlení vozidla. Většinou oznamuje poruchu žárovky. Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Po kontrole jsem zjistil, že nesvítí levé zadní obrysové světlo. Teoreticky jsem nemusel dělat nic, vzadu jsou na levé i pravé straně vozidla dvě obrysová světla a stačilo večer dojet domů s jedním. Navíc hodně řidičů svítí během dne pouze předními světly – i když jsem zatím nestudoval, zda to neodporuje silničním předpisům. Mohl jsem dojet přes den pouze se zapnutými světly vepředu. Ale říkal jsem si – je to levé světlo, pokud by NÁHODOU shořela i druhá levá žárovka a my jeli už za tmy – musel bych ji měnit někde v noci na dálnici, což není zrovna moc příjemné, ani bezpečné… Výměna žárovky zabere 2 – 3 minuty, vyměním ji tedy hned. NÁHODA si se mnou však pohrála stejně. Při pokusu o povolení šroubů držících kryt zadního světla se ukázalo, že šroubovák z výbavy automobilu je příliš malý a šrouby drží velmi pevně. Zavřel jsem tedy auto a vydal se půjčit větší nářadí od manželčina otce. ,,Vítězně“ jsem s velkým šroubovákem lehce oba šrouby povolil. I vyňal jsem z originálního příslušenství sadu náhradních žárovek. Byly tam všechny. Tedy všechny – mimo té, kterou jsem právě potřeboval. Proč, to je mi stále záhadou. Šrouby jsem tedy opět zašrouboval, auto uzamkl. Předsevzal jsem si, že při cestě zpět koupím u pumpy dvě příslušné žárovky. Jednu si nechám do rezervy a druhou umístím do zadního světla automobilu.

I nadešla 19-tá hodina a odebrali jsme se s manželkou k autu, abychom absolvovali zpáteční jízdu. U první pumpy jsme zastavili a já zde zakoupil dvě žárovky 12V, 5W. Jednu jsem nasadil do patky zadního světla a chtěl jsem odjet. Jaké bylo však moje překvapení, když přístrojová kontrolka tvrdohlavě stále signalizovala vadnou žárovku. Vyšel jsem tedy ven z auta a nejprve nevěřil vlastním očím – zadní světlo nesvítilo žádné! Jelikož se ale slunce zrovna klonilo k západu a svítilo přímo na zadní část auta, myslel jsem si, že pouze špatně vidím a zajel jsem proto do stínu… Zde se mi ovšem potvrdilo, že zrak mám dobrý, pouze s autem se děje něco špatného. Opravdu nesvítilo ze čtyř světel ani jedno. Jediné, co mě v té chvíli napadlo – bylo podívat se na pojistky, zda některá neshořela při manipulaci s přívodními dráty. S důvěrou jsem otevřel příručku a nalistoval stránku se seznamem pojistek. Téměř všechny pojistky zde byly popsané, vyjma těch, které jsem potřeboval zkontrolovat. (Podobný případ – jako se sadou náhradních žárovek…) Pro jistotu jsem přelouskal celý seznam několikrát a poté i moje manželka. Nic… Tak mě napadlo, že snad se jedná pouze o ,,překlep“. Tedy, že příslušná pojistka je sloučená s jinou a v návodě to opomněli uvést. Čekal mě nelehký úkol – zkontrolovat pojistku po pojistce, zda není některá přepálená. Úkol o to těžší, že jednak u pojistek nebyly umístěné ,,kleštičky“ na vytahování pojistek (jak jsem se posléze dozvěděl v servisu – vůbec je tam nedávají !) – ve starším modelu auta byly přitom dvoje (značku úmyslně neuvádím, neboť jinak jsem s vozem velmi spokojen) a jednak také proto, že pojistky byly na čtyřech místech. Vytáhl jsem tedy kapesní nůž a se šroubovákem, který je jeho součástí, jsem pracně vytahovat a kontroloval jednu pojistku po druhé… Všechny byly v pořádku. Rozsvítil jsem všechna světla a znovu obešel automobil. Tu jsem si všimnul, že nesvítí ani pravé přední obrysové světlo. Toto jsem vyměnil, neboť v sadě náhradních žárovek kupodivu byla. Opět jsem rozsvítil světla…manželka mi ovšem ihned hlásila, že přední pravé světlo opět nesvítí… Nejprve jsem tomu nechtěl věřit, ale byla to pravda. Žárovka se obarvila mléčnou barvou a skonala. Po nákupu nových žárovek už si přední světlo konečně dalo říct a svítilo.

Ovšem zadní světla stále ne. Zavolali jsme tedy na telefon servisu, kde se nám i přes pokročilou hodinu víkendového večera snažili pomoci. Ovšem bez úspěchu. Ani pracovník servisu navíc nedovedl vysvětlit, proč nesvítí ani jedno zadní světlo, když obvody světel jsou vedeny zvlášť na levou stranu a zvlášť na pravou stranu vozidla. Bylo mi jasné, že buďto si pomohu sám, nebo budu muset v Havířově přenocovat. Napadl mne ještě poslední zoufalý pokus – vytáhl jsem vyměněnou novou žárovku ze zadního světla…a zbylá tři světýlka se rozsvítila. Ó jak jsem byl šťasten!

Výsledek dvou hodin zdržení byl nakonec ten, že jsme jeli domů pouze s jedním levým zadním obrysovým světlem, úplně stejně, jako bych na automobil ani nešáhnul…

V servisu jsem potom zjistil, že některá světla nemají pojistky, pouze ochranný elektronický obvod. Žárovka, kterou mi prodali u benzínové pumpy byla zřejmě už z výroby vadná a elektrický obvod se sám proto celý vypnul.

To se potvrdilo i u kamaráda, který mi proměřil originální žárovku – dodanou servisem a dvě zakoupené žárovky. Jedna z těch zakoupených měla jiný odpor, než zbylé… Ze všech žárovek mi prodavač vybral jednu (možná i jedinou) vadnou a ze dvou zakoupených jsem ještě tuto namontoval do auta. Stejná pravděpodobnost byla i vybrat k výměně funkční žárovku.

Uznejte – tolik náhod kolem jedné výměny žárovky, to snad ani už nemohou být náhody, ale pouze Osud, který mě chtěl zdržet na cestě. Většinou vím proč (což je na další a delší článek), v tomto případě však ne…no možná to opravdu byly pouze náhody…

Autor: Miroslav Moravec | pondělí 23.8.2010 17:50 | karma článku: 15,05 | přečteno: 1388x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

Občas čtu diskuse pod některým z článků. Často jsou názory některých našich občanů takové, že mi z nich běhá mráz po zádech a nechce se mi věřit, že by opravdu měl někdo takový názor.

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1018x | Společnost

Miroslav Moravec

Kdo chce být zdravý – jde na poštu

Trápí vás zdraví a zároveň děsí regulační poplatky? Chcete být zdrávi a cítit se svěže? Dle rady většiny lékařů je velmi zdravá procházka. A každý člověk by měl minimálně jednu denně absolvovat. Obzvláště potom svůj nápad doporučuji lidem s nízkým tlakem. Nač brát drahé léky na zvyšování krevního tlaku? (Spousta z nich má navíc vedlejší nežádoucí účinky!) Na České poště se vám krevní tlak zvedne okamžitě! Stačí pouze vejít dovnitř a podívat se na obrovskou frontu, která se táhne až ke dveřím. Výhodou také je, že sem můžete přijít v kteroukoliv denní dobu a množství lidí čekajících na poštovní služby bude pořád stejné.

12.3.2012 v 21:04 | Karma: 18,94 | Přečteno: 1007x | Společnost

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

Vědci objevili důkazy o existenci "netopýří“ chřipky, oznámil v pondělí v odborném článku americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences . Zvířata se živila ovocem a hmyzem, ale na lidi neútočila. Přesto vědci nevylučují možnost zprostředkovaného přenosu na člověka. Smísí-li se "netopýří" chřipka s běžnější formou, může podle CDC dojít k promíchání genů a vzniku nebezpečnější mutace – cituji z médií...

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1084x | Společnost

Miroslav Moravec

Feministky budou mít vlastní kupé

"Oddíl pro dámy nabízí ženám a dívkám jistotu, pocit bezpečí a dostatek informací o průběhu cesty. Některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži," vysvětlil nám mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

8.2.2012 v 17:43 | Karma: 19,96 | Přečteno: 1051x | Cestování

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

Čím to asi bude...? Už se nemohu dívat ani na večerní zprávy na ČT1. Kdysi ještě částečně přinášející nějaké informace, dnes snůška bulváru... Délka pořadu se prodloužila, ale informací není víc. Pouze se prodloužily některé komentáře a to často o věcech, které většinu lidí těžko budou zajímat. Navíc některé reportáže se s menší obměnou opakují i několik dnů za sebou, aniž by zazněla nějaká nová informace. Nemluvě o tom, že jsou často nepřesné, tedy i nehodnověrné.

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1655x | Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

Policisté obvinili muže, který v motorovém člunu najížděl na rybáře a zranil ho

20. května 2024  8:42

Policisté obvinili čtyřiatřicetiletého muže z Českých Budějovic z trestného činu výtržnictví a...

Českem se v noci prohnala supercela. Padaly i čtyřcentimetrové kroupy

20. května 2024  8:12

Českem se v neděli prohnala supercela, která přinesla krupobití a silné nárazy větru. Bouřky...

Policie zadržela muže s neonacistickými nášivkami. A eviduje další falešné lístky

20. května 2024  8:11

Pražská policie zadržela o víkendu u O2 areny, kde se koná hokejové mistrovství světa, dva muže s...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Jsem pravicově zaměřený chovatel zvířat. Zajímající se o vše kolem nás.