Winnetou dnešním slovníkem

Byl vlahý letní podvečer a čekal je boj. I sešli se Apači na brífinku. Vedl ho lídr Winnetou a  lídryně Nšo-či. Role moderátora se ujal Old Shatterhand. (Chyběl jen investigativní bezdomovec Sam Hawkins, který v nedalekém táboře organizoval Hyde park a hlídal. Kolem se totiž pohyboval neodbytný paparazzo Santer.) Radili se jak zvítězit. Komančové mají výborné know-how a nebude lehké obejít jejich beky a dostat se s forvardy k ukradeným zbraním.

Lídr Winnetou měl však skvělý plán. Radil se o něm ještě odpoledne s ombudsmanem Klekí - petrou.  Ten jeho plán schválil s tím, že neporušuje žádnou z pasáží  Listiny základních práv a svobod. Ujistil ho také, že žádný audit nevyzní v jeho neprospěch. A když už mu ombudsman věnoval svůj čas, probral s ním i privatizaci puebla, kterou plánovali s moderátorem Old Shatterhandem na podzim. Z dividend chtěli financovat společnost s ručením omezeným na výrobu mučících kůlů a akciovou společnost, zabývající se průzkumem veřejného mínění indiánů na problematiku zdravé výživy s důrazem na zdravou střevní mikroflóru. Oba předpokládali, že jejich cool nápad bude pro všechny přínosem. A plánovali jej uvést do povědomí pod heslem:  ,,Žij zdravě - vyměň tomahavk za motyku a konečně pracuj!“

Podnikatel  Winnetou tedy všechny obeznámil se svým plánem. Nikdo ho nepřerušoval – všechny uši poslouchaly s napětím podrobnosti. Pouze lídryné Nšo-či  občas obdivně hlesla své  - ,,Uff, cool!“ Software plánu byl opravdu skvělý. A nebyl náročný na dostupný hardware, kterým byly hlavně tomahavky a nože, kterými je zásoboval Old Firehand prostřednictvím svých dealerů.  Moderátor sice připomenul, že má stále svoji  medvědobijku a henryovku s platným zbrojním průkazem, ale ta by na sebe upozornila hlukem a to nemohli potřebovat…

,,Howgh“ – ukončil lídr svoji řeč. V duchu si představoval, co by řekl bývalý lídr  a majitel kampeličky Inču-čuna. Určitě by mu zdůraznil dohlídnout na to, aby se žádný z forvardů při akci nemýlil a neodmítl nabízenou příležitost… Ale to už obsluha mobilního zařízení (firmy Tam-tam)  oznamovala podrobnosti plánu všem účastníkům v Hyde parku.

Lídr s moderátorem ještě zašli za svým psychoanalytikem a společně vykouřili  tradiční večerní dýmku míru. Tabák samozřejmě již během dne prozkoumal terénní pracovník – zda neobsahuje látky přímo ohrožující lidské zdraví. Poté už se konečně rozešli do svých energeticky nenáročných a zelené technologie podporujících vigvamů a brzy usnuli.

Ráno vstávali časně. Hygieně věnovali jen velmi málo času. Věděli, že Komančové nejsou vůbec čistotní. A Apači tedy musí v nejvyšší možné míře použít všechny v supermarketu dostupné ochranné prostředky. Očistu a následnou nutnou deratizaci provedou až po boji. Byli ready!

Akce proběhla podle plánu. Komanči ukradené pušky se podařilo díky forvardům Apačů ukořistit zpět. K tomu se jim poštěstilo zajmout i Afroameričana, který už zprivatizoval část prérie i se stádem jatečného skotu - bizonů. (Někteří Apači sice tvrdili, že barva jeho kůže není v žádném případě cool, ale playmate Ribanna jim vysvětlila, že tyto poznámky jsou velmi netolerantní k menšinové společnosti. Možná dokonce i rasistické až xenofobní!)   Jeho zkušenosti, které jim u mučícího kůlu určitě velmi rád prozradí, se budou jistě velmi hodit. Nadšení lídrů se ještě zvětšilo, když zjistili, že Afroameričan má zkušenosti i v oblasti kupónové privatizace, na kterou si dělal zálusk především občan Evropské unie Old Shatterhand. Výhledově zamýšlel indiány zasvětit i do Lisabonské smlouvy. Toto další dobrodružství bude ovšem vyžadovat velké playerské schopnosti Old Shatterhanda.

To však byla ještě příliš vzdálená budoucnost…

Autor: Miroslav Moravec | čtvrtek 24.6.2010 17:51 | karma článku: 15,77 | přečteno: 3534x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55