Romové se chtějí na řešení svých věcí a problémů podílet

Známá advokátka Klára Samková přichází s neobvyklým receptem na řešení romské a cikánské problematiky. Obviňuje většinovou společnost z absence státu, určeného pro Romy!

 

 

Sdělit tuto myšlenku do médií někdo jiný, koledoval by si minimálně o nálepku rasista. Nebo i o trestní stíhání. Ale pokud nám to říká Klára Samková, musíme se nad touto alternativou zamyslet.

Cituji z rozhovoru:

,,Židé dostali po válce Izrael, ale Cikáni nedostali nic. Přitom oba národy sdílely za války stejný osud.

Na dobré skutky není nikdy pozdě. Pokud cikánští spoluobčané touží po společném romském státě v poušti - podobně jako židé, proč jim to neumožnit? Dejme dohromady prostředky, které se často zbytečně investují do zdemolovaných bytů, do některých terénních pracovníků, zásahů policie proti demonstrantům a dalších a dalších ,,černých děr“. Tyto peníze Romům pomohou málokdy. Za tyto prostředky jim můžeme ale zakoupit území – kde budou moci žít, aniž by se museli obávat jakékoliv diskriminace. Že by se jim nedařilo v novém domově – nemusíme mít obavy. Romové, aspoň dle hesel, které někdy nosí na transparentech jsou pracovitý národ a chtějí pracovat i zadarmo. A samozřejmě požádejme i OSN o pomoc při této akci.

Romové si naši snahu určitě zaslouží, dovolím si ještě citovat z rozhovoru: ,,Romům chybí domovská kultura. Vietnamec si pustí ve svém obchůdku přes satelit vietnamskou televizi, dívá se přes internet, co se děje doma, čte si vlastní časopisy. Žijí tady, ale domov mají jinde. Nepotřebují nás.

Je všeobecně známo i Romové mají jiný domov – pocházejí z Indie. I když není znám důvod jejich migrace z Indie - indičtí představitelé se jich i tak často zastávají. (Zde bych tedy nesouhlasil s p. Samkovou, která říká, že Romů se žádný velvyslanec nezastane…) Romové mají i svůj jazyk. Ale nejen ten! Dokonce i vlajku a hymnu (Gejľem, gejľem). Přiznám se, že informace o hymně a vlajce jsem doposud neznal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proč se tedy nestěhují zpět do Indie – pokud jim tak schází, ale cestují většinou směrem opačným – tedy západním?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikáni i Romové nežijí ovšem jenom u nás, ale prakticky v celé Evropě. A je otázkou, kolik z nich se jako Rom, či cikán cítí. Neboť romskou národnost při sčítání lidu z nich mnoho neuvedlo. Bude to tedy vyžadovat nejen spolupráci OSN, ale i EU. Bruselští úředníci, kterým se i dobré nápady občas objevují v mozkových závitech si s tím jistě brzy poradí. Pár chytrých hlav se dá dohromady… a problém bude vyřešen.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Moravec | neděle 20.11.2011 17:26 | karma článku: 35,35 | přečteno: 2740x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55