Přistál orel?

Poslední dobou – vzhledem ke kulatému výročí prvního přistání na Měsíci s Apollem 11 – se množí různé domněnky a konspirační teorie.

Sporné stíny.

Apollem se (víceméně laicky) zabývám už delší dobu. Přečetl jsem mnoho dokumentů, zhlédl několik filmů, radil se s odborníky….

Začnu s odborníky – podle nich byl let Apolla 11, vzhledem k tehdejší míře technického pokroku možný. (Všimněte si formulace - ,,byl možný“ !)

Jako protiklad z tábora tvůrců konspiračních teorií – přistání Apolla 11 byl podvod. Na druhé straně se ovšem (většinou ze stejného zdroje) dočtete, něco o projektu Apolla 20.  Jeho americká posádka údajně (i s posádkou z tehdejšího Sovětského svazu) zkoumala přímo na Měsíci velmi staré mimozemské kosmické plavidlo. Obě tyto konspirační teorie se samozřejmě vzájemně vylučují.

Kde je tedy pravda? Nutno dodat, že její hledání není nijak lehké. Argumenty popíračů přistání jsou vesměs docela známé. Uvedu tedy jen některé.

Jedním z nich je vlající vlajka na Měsíci ve vakuu. Zhlédl jsem (m.j.) nedávný dokument ,,Bořiči mýtů“. Zde bylo provedeno několik pokusů, které dávaly za pravdu oficielní verzi. Zvláště pokusy ve vakuové komoře – kdy pomoci mechanických paží pouštěli experimentátoři současně kladivo a ptačí pero a kdy oba předměty dopadly na zem současně – byly velmi působivé. Také vlajka ve vakuu vlála podobně, jako na Měsíci… Jediný podezřelý moment byl ten, že pokusy prováděli přímo v laboratořích NASA. Což vzhledem k tomu – co chtěli potvrdit, či vyvrátit – působí značně nevěrohodně.

Druhým sporným bodem byla snaha vyvrátit námitku ohledně stínů na fotkách z Měsíce, které nejsou rovnoběžné. Vypadá to na nich, že zdrojů světla bylo více. Přitom tam měl být pouze jeden-Slunce. Stále ale nechápu, proč pokus neudělali ,,bořiči“ venku – přímo na slunci. Tam by totiž stíny rovnoběžné byly  – a to i na nerovné ploše. Zastánci přistání totiž často tvrdí, že nerovnoběžnost stínů je způsobena nerovnostmi terénu apod. Experiment byl však prováděn ve velké tmavé místnosti s modelem Apolla 11. Slunce nahradil reflektor. Můžete si to zkusit doma – zde nemůže byt stín rovnoběžný, pokud před zdroj světla umístníme předměty na různá místa vedle sebe!

Zbytek argumentů proti reálnosti přistání Apolla považuji buďto přímo na nesmysl, nebo za těžko prokazatelné.

V poslední době se nově objevují ještě tyto informace:

SSSR by jistě podvod odhalil a nenechal si ho líbit. Snad proto, že údajně neinformoval svět zcela korektně pro změnu ohledně prvního člověka ve vesmíru Jurije Gagarina  – SSSR neprotestoval, neboť s podfukem USA by mohl vyjít na povrch i podfuk jejich.

 (V krátkosti – první na oběžné dráze byl Iljušin ml. Ovšem let se nevyhnul problémům a kosmonaut tvrdě přistál a vážně se zranil. Tento ,,úspěch – neúspěch“ se ovšem nehodil tehdejší propagandě. Byla tedy vypuštěna prázdná raketa a po přistání z ní ,,vystoupil“ už oficielně - Gagarin…Dokument byl vysílán na nejmenované TV stanici.)

Další novou informací je údajná neexistence stop na Měsíci. Japonská sonda Kaguya prý nenašla žádné stopy v prachu ani lunární vozidla po žádné z výprav Apollo. Zde je možné mnoho vysvětlení. Podezřelé se mi zdá hlavně velmi rychlé zveřejnění fotografií, které stopy naopak potvrzují a to ještě ve vysoké kvalitě. Divné na tom je, že je to opět NASA, která tyto snímky zveřejnila. Možná namítnete, že NASA má to nejlepší technické vybavení… Ale jak je vidět z výše uvedeného – mají ho i jiné státy.

Jedna z posledních věcí, které mi vrtají hlavou, je náhlé přerušení misí k Měsíci. Tvůrci konspiračních teorií to zdůvodňují m.j. UFO základnou na odvrácené straně Měsíce. Těžko se asi teď dozvíme pravdu. Ona odvrácená část k něčemu takovému přímo vybízí… V každém případě – proč už člověk (aspoň oficielně) od dob programu Apollo nikdy na Měsíci nepřistál a doposud mu dělá problém pouhé vypuštění raketoplánu? Třeba stále se opakující závada různých úlomků při startu, které mohou poškodit zásadním způsobem tepelný štít.! Se 40 lety technického pokroku v zádech ani toto není zatím spolehlivě vyřešeno, i když to zcela zásadně ohrožuje posádku při návratu na Zem! Úlomky se přitom tvoří už na Zemi při startu. A o co je obtížnější přistání až na Měsíci…?

Autor: Miroslav Moravec | pondělí 20.7.2009 18:51 | karma článku: 19,57 | přečteno: 2129x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55