Přehmaty a feminismus na obrazovkách ČT

Již delší dobu sleduji, jak úporně se snaží ČT přiblížit Nově. Přitom jako veřejnoprávní televize, která by se měla převážně financovat z televizních poplatků – by neměla za každou cenu bojovat i za co nejvyšší sledovanost, potažmo o co nejvyšší příjmy z reklamy.

O tom, jak se v médiích všeobecně začínají objevovat převážně anglické výrazy, jsem už psal. Neuběhla dlouhá doba a – ač se to zdá nemožné – anglických výrazů v médiích je čím dál víc. Přitom jsem nezaznamenal případ, kdy by k nim neexistoval plnohodnotný český výraz. Novináři se tak asi snaží zaujmout. Snad svým rozhledem? Škoda, že nezaujmou i znalostí češtiny, jak bych u novináře předpokládal. Nic proti angličtině! Sám jsem toho názoru, že svět by měl mluvit jedním jazykem. A nejrozšířenějším je angličtina. Tedy anglicky. Ale směs, kterou mluví novináři – je paskvil! Která jiná, než ČESKÁ a veřejnoprávní televize by už měla bazírovat na důsledném vyjadřování se ve spisovném českém jazyce?

Nyní se ČT chce  přiblížit ke komerčním stanicím i svým novým kriminálním seriálem – Kriminálka Staré Město. Který jako by z oka vypadl Novácké – Kriminálka Anděl… Ovšem ta měla aspoň částečně úroveň. Už to, že ČT neumí vymyslet ani originální název – naznačuje mnoho.

Již před odvysíláním prvního dílu mě zaujala Zuzana Fialová – představitelka hlavní ,,hrdinky“ seriálu. Prohlásila, že konečně už nebude hlavní hrdinka gynekoložka, ale policajtka. Už toto prohlášení svědčí o tom, že tvůrci seriálu vybrali herečku velmi pečlivě. Je to feministka duší i tělem, stejně jako postava, kterou ztvárňuje. A hned od začátku do konce každého dílu vás o tom nenechá na pochybách. Je nejchytřejší, nejlepší, nejzdatnější, nejrychlejší… Abych byl objektivní, ono jí to ani nedá moc práce, když se kolem ní pohybují policisté, které (až na ojedinělé výjimky – Andy - Matěj Hádek) bych nepustil ani k vyšetřování ztráty třídní knihy, natož řešit složitý kriminální případ. Úplným extrémem je potom její – víceméně trapný šéf, který by snad vynikl jako velitel Pomocné stráže VB… Ostatně podobný názor na něho má i další hrdina plukovník Baron, jehož hraje Milan Lasica.

Ale vraťme se k hlavní ,,hrdince“ Zuzaně Krausové. Je rozvedená a ,,stará“ se o syna. Tedy stará se hlavně o to, aby se starala její maminka a její bývalý manžel. Jako vděk jim budiž neustálé plísnění a výčitky – co vše udělali špatně. Já jsem znám v okolí tím, že každému říkám to – co si myslím. I své matce. Mnoho lidí mi vyčítá, že jsem k ní drzý… To – co si ovšem Zuzana Fialová ve své roli dovoluje ke své filmové matce (hraje Emília Vašáryová), by mě nenapadlo ani ve snu.

Zcela nepochopitelně se zachovala v zatím posledním díle. Zuzanin bývalý manžel neměl (jednou!) čas odvézt Adama domů z kroužku. (Sama Krausová nemá na dítě čas prakticky nikdy, ale u ostatních pokládá za povinnost omluvit se i v zaměstnání a čas mít vždy!) Otce tedy hodlá ,,potrestat“ tím, že vlastnímu synovi zakáže pěvecký kroužek… Podivný přístup matky k vlastnímu dítěti!

Je hezké, že policistka má ráda své povolání a že se snaží. Horší už je, že zcela zanedbává péči o syna. Opravdu ,,vzor“ všech matek! Dělejte kariéru a jednou za čas omrkněte dítě…

Stále nemohu pochopit, co na ni chlapi v seriálu vidí. Údajně je neodolatelná. (Její sexuální život se ovšem scvrknul pouze na nepochopitelné koketování s bývalým manželem – nepolepšitelným sukničkářem…) Já bych se jí na ulici raději obloukem vyhnul. No, každý má jiný vkus….

Autor: Miroslav Moravec | úterý 19.10.2010 17:33 | karma článku: 25,45 | přečteno: 2132x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55