Potopa světa - k zamyšlení...

Medardova kápě, čtyřicet dní kape. Lidová pranostika vztahující se k 8. červnu se naplňuje…

Tak záplavy jsou opět tady. Napsáno o nich bylo a jistě ještě bude hodně článků. Já bych se chtěl věnovat spíše potopě světa.

Různé klimatické změny a přírodní katastrofy provázely lidstvo odedávna. Jednou, asi z nejhorších, byla potopa světa. Zprávy o ní můžeme nalézt jednak v Bibli (pro kritiky z řad těch, kteří tvrdí-že v Bibli jsou pohádky – bych doporučil přečíst Svitky od Mrtvého moře, které jsou mnohem starší a jejich obsah koresponduje s obsahem Bible), jednak také v Eposu o Gilgamešovi.  Tisíce let se tento příběh traduje po celém světě v několika stovkách příběhů.

I značná část vědců se přiklání k pravdivosti tohoto příběhu. Já se o různé záhady zajímám od dětství. Konkrétně od doby, kdy u nás vyšla první knížka Ericha von Dänikena – Návrat do budoucnosti. Přečetl jsem ji jedním dechem a rozhodl jsem se, že záhadám musím přijít na kloub. Jak správně předvídáte, zatím se mi to moc  nepodařilo. Moje ,,bádání“ bylo – zvláště do roku 1989 velmi svízelné. V dnešní době  je k dispozici množství literatury a hlavně neomezený přístup k internetu. Horší je to samozřejmě s přístupem k vykopávkám, či mnoha záhadným místům na Zemi. V tomto se musím spolehnout na převzaté zdroje.  Není však lehké vyznat se v přílivu informací. Zvláště pak – když jedna popírá druhou, většinou dle vnitřního přesvědčení autora.

Nedávno jsem viděl v televizi dva filmy. Jeden o objevu Noemovy archy a druhý právě přímo o potopě světa. Vystupovalo zde mnoho vědců. Ti, kteří potopu  potvrzovali, předkládali i svoje teorie příčin. Jedna z nejzajímavějších a údajně nejpravděpodobnějších příčin byla voda, která se nacházela v obrovském množství pod zemským povrchem. Vysvětlila by se tím nejen obrovská potopa naší planety, 40 dnů trvající déšť, ale i vznik komet apod. Mohl bych o tom psát dlouho. Nechci se zde ale pouštět do žádných výkladů a popisů, nejsou podstatné. Chtěl bych zdůraznit něco jiného.

Pokud tedy někteří vědci připouštějí, že potopa světa byla – řekli sice ,,A“, ale neřekli ,,B“! Jakým zázrakem (pokud vylučují zásah Boha, či mimozemšťanů) se Noe  o události dozvěděl? A to ještě v takovém předstihu, aby mohl postavit Archu a nalodit do ní svoji rodinu i zvířata…?

Autor: Miroslav Moravec | sobota 4.7.2009 8:48 | karma článku: 13,08 | přečteno: 1381x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55