Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odpočinek v kriminále?

Věznice praskají ve švech. V současné době si ve věznicích odpykává trest asi 22 tisíc lidí, je jich o 3 500 více než začátkem loňska. Věznice jsou naplněny asi na 117 procent, někde i na 130 procent. Počet zaměstnaneckých míst se ve vězeňské službě má příští rok snížit o 105, ač žádala o navýšení o 337 lidí. Tak zní strohá zpráva ČTK.

Valdice

Mnoho našich spoluobčanů si myslí, že vězni si chodí do kriminálu tzv. odpočinout. Nechci se lidí páchajících trestnou činnost nijak zastávat. Ono do vězení se může dostat prakticky každý z nás. Stačí nehoda v automobilu, tzv. nepřiměřená obrana – pokud vás někdo přepadne, nebo pouze když do někoho ve zlosti byť jen trochu strčíte. (To se stalo kdysi mému kolegovi – kdy osoba – které dal facku – upadla tak nešťastně, že se těžce zranila. A kolega šel ,,sedět“.) Jsem pouze proti trestu smrti. Jednak z důvodu omylu (a že jich vyplouvá díky DNA na povrch hodně), jednak kvůli justičním vraždám. Hlavně si však myslím, že pár minut strachu před smrtí není trest. Trest je doživotí bez možnosti předčasného propuštění na samotce, o chlebu a vodě.

Nyní se začíná zavádět domácí vězení. Považuji to za dobrý nápad. Je zde menší možnost rozpadu rodiny. Také možnost  udržení si zaměstnání a tudíž velmi nízké náklady státu. Odlehčení přeplněných věznic. Jen pro zajímavost počet předepsaných metrů krychlových na jednoho vězně je 9. Protože v přeplněných vězeních tohoto nelze normálně dosáhnout – nechávají se na noc odemknuté dveře do chodby, která je přístupná pro všechny vězně. (Samozřejmě pouze ve věznicích s dohledem a dozorem.)  Odsouzení si tak nemohou stěžovat u Evropského soudu pro lidská práva.

Možná si někdo řekne, že domácí vězení – není vlastně vězení a nemá tzv. výchovný účinek. Pokud si ale přečtete – co v podstatě znamená vězení s dohledem, zjistíte toto: ,,Odsouzení se ve věznici mohou pohybovat bez omezení, většinou pracují na pracovištích mimo věznici, kde dohled nad jejich činností provádí vychovatel nejméně jednou týdně, v mimopracovní době jim ředitel může povolit volný pohyb mimo věznici k účasti na kulturních a sportovních akcích a bohoslužbách.“ Tedy v domácím vězení je odsouzený sice po práci doma a s rodinou (pokud ovšem nějakou má), ale žádných akcí se nemůže účastnit. Což odsouzený ve věznici s dohledem v omezené míře může.

Také si nedokážu představit situaci, kdyby se ty tisíce odsouzených, kteří se vyhýbají nástupu trestu – v jeden den přihlásili. Kam by byli umístněni? Je to sice málo reálná představa, ale už to – že tito lidé, tím že znovu porušují zákon – zachraňují vězeňství u nás – je velmi tristní.

Ale abych se vrátil k tématu. Většina odsouzených po nástupu do výkonu trestu je povinna pracovat a pracuje. (Bohužel povinnost pracovat mají vězni jen ve státních firmách. Což dost dobře nechápu. Chápal bych, že ne každá soukromá firma je ochotna přijmout vězně.)  Mezi těmi, co nepracují  jsou samozřejmě i nemocní vězni. Dále potom ti, kteří si trest odpykávají ve věznici s ostrahou, či zvýšenou ostrahou. Zde hrozí při práci mimo areál věznice zvýšené nebezpečí útěku. Navíc tyto vězně musí při převozu i práci někdo neustále hlídat. Tato ostraha potom chybí ve věznici, nehledě na to, že zaměstnanců je i tak málo. (A jak je vidět z citované zprávy v úvodu – bude to ještě spíše horší, než lepší.) Takže zaměstnat nebezpečné recidivisty je celkem problematické. Navíc náklady na jejich hlídání mohou převýšit částku, kterou vězni prací vydělají. Já navíc upřednostňuji model některých zahraničních věznic. Zde žije vězeň sám na cele a práci má pouze za odměnu. Pobyt jednoho vězně u nás vychází relativně docela levně. Na den cca 33 euro. Pro porovnání v SRN je to 130 euro!

Co se týče stravy, mnoho lidí si myslí, jak dobře se odsouzení ve věznici mají. Dám vám menší hádanku. Krmení služebního psa vyjde na den na 100Kč. Kolik myslíte, že stojí stravování na den u jednoho odsouzeného? Je to 45Kč! Tedy žádný hodokvas to asi nebude…

Doba se po listopadu 1989 změnila. Změnilo se i vězeňství. Ale pobyt za mřížemi není zdaleka takový, jak si mnoho lidí myslí… Snad by se měly zlepšit podmínky ve vyšetřovací vazbě. Zde jsou podle zákona (někdy i ve skutečnosti) nevinní lidé. Ale podmínky zde jsou údajně podstatně horší než ve vězení. Co k tomu dodat…?

Autor: Miroslav Moravec | pátek 26.2.2010 17:40 | karma článku: 13,70 | přečteno: 1575x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

Občas čtu diskuse pod některým z článků. Často jsou názory některých našich občanů takové, že mi z nich běhá mráz po zádech a nechce se mi věřit, že by opravdu měl někdo takový názor.

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1018x | Společnost

Miroslav Moravec

Kdo chce být zdravý – jde na poštu

Trápí vás zdraví a zároveň děsí regulační poplatky? Chcete být zdrávi a cítit se svěže? Dle rady většiny lékařů je velmi zdravá procházka. A každý člověk by měl minimálně jednu denně absolvovat. Obzvláště potom svůj nápad doporučuji lidem s nízkým tlakem. Nač brát drahé léky na zvyšování krevního tlaku? (Spousta z nich má navíc vedlejší nežádoucí účinky!) Na České poště se vám krevní tlak zvedne okamžitě! Stačí pouze vejít dovnitř a podívat se na obrovskou frontu, která se táhne až ke dveřím. Výhodou také je, že sem můžete přijít v kteroukoliv denní dobu a množství lidí čekajících na poštovní služby bude pořád stejné.

12.3.2012 v 21:04 | Karma: 18,94 | Přečteno: 1007x | Společnost

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

Vědci objevili důkazy o existenci "netopýří“ chřipky, oznámil v pondělí v odborném článku americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences . Zvířata se živila ovocem a hmyzem, ale na lidi neútočila. Přesto vědci nevylučují možnost zprostředkovaného přenosu na člověka. Smísí-li se "netopýří" chřipka s běžnější formou, může podle CDC dojít k promíchání genů a vzniku nebezpečnější mutace – cituji z médií...

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1084x | Společnost

Miroslav Moravec

Feministky budou mít vlastní kupé

"Oddíl pro dámy nabízí ženám a dívkám jistotu, pocit bezpečí a dostatek informací o průběhu cesty. Některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži," vysvětlil nám mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

8.2.2012 v 17:43 | Karma: 19,96 | Přečteno: 1051x | Cestování

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

Čím to asi bude...? Už se nemohu dívat ani na večerní zprávy na ČT1. Kdysi ještě částečně přinášející nějaké informace, dnes snůška bulváru... Délka pořadu se prodloužila, ale informací není víc. Pouze se prodloužily některé komentáře a to často o věcech, které většinu lidí těžko budou zajímat. Navíc některé reportáže se s menší obměnou opakují i několik dnů za sebou, aniž by zazněla nějaká nová informace. Nemluvě o tom, že jsou často nepřesné, tedy i nehodnověrné.

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1655x | Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  7:07

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Jsem pravicově zaměřený chovatel zvířat. Zajímající se o vše kolem nás.