Nejezte při sledování ČT

Když Barbora Tachecí udělala z mé, do té doby nejoblíbenější, rozhlasové stanice Frekvence 1 bulvár, žádný větší ohlas to nevyvolalo. Až při ,,přestavbě“ programové skladby Radiožurnálu se vznesla vlna nevole a tento se z větší části vrátil do normálu.

Česká televize to dělá promyšleněji. Bulvarizuje ČT1 postupně… Vedení naší veřejnoprávní televizní stanice – ač částečně placeno z koncesionářských poplatků – bojuje za co největší sledovanost. Potažmo o větší příjmy z reklam. Několikrát už změnila zařízení studia, odkud se vysílají zprávy. Je to jen náhoda, že vždy napodobila styl TV Nova? Asi ne – vždyť styl Novy a bulváru se v České televizi postupně usídluje stále víc a víc. A v průběhu doby  některé redaktory z Novy přetáhla k sobě. Jejich uřvaný komentář se nedal přehlédnout… ,,Velkým vítězstvím“ bylo zaměstnání i Jakuba Železného. ,,Vyhráno“ – ČT má aspoň syna zakladatele Novy - trestně stíhaného a odsouzeného člověka, který nemalou měrou přispěl ke zvýšení zadlužení naší republiky i ztráty mezinárodní prestiže. A měl ještě tu drzost argumentovat tím - že částka, kterou musel náš stát za něj zaplatit – není v poměru k celkovému schodku rozpočtu zase až tak velká…! Jakuba Železného nemám rád. Jeho jízlivý a sebestředný projev, který propaguje sám sebe, se nedá poslouchat, natož se ještě na něj dívat.

I v donedávna ještě seriózním tisku, se začínají objevovat bulvární články, či komiksy. Manažeři těchto médií si neuvědomují jednu věc. Kdo chce sledovat, nebo číst bulvár – ten u něho zůstane. Kdo chce sledovat seriózní zprávy, ten od médií u kterých se tento pochybný styl začne objevovat – uteče. Vedení novin potom v návaznosti na nižší prodejnost zvýší cenu výtisku. ČT se bude dožadovat pro změnu zvýšení koncesionářských poplatků. Možná si říkáte – žádný rozdíl… Ale rozdíl zde je a velký. Zatímco odběr tisku mohu odhlásit a objednat si jiné noviny, koncesionářské poplatky musím platit stále-bez ohledu na to, kterou televizní stanici sleduji. V tom je  obrovská zrůdnost tohoto systému.

Že novináři často sdělují polopravdy, si v dnešní uspěchané době asi hodně lidí už zvyklo. Ne všem věcem musí novinář nutně do detailu rozumět a často plácne nesmysl. Ale že neumí ani počty ze základní školy – to už je snad moc. Před pár dny jsem se dozvěděl, že vláda snížila příspěvek 110 milionů o 10% a příjemci nebude 90 milionů stačit…

Včera jsem se – naneštěstí při jídle, takže mi skoro zaskočilo – opakovaně dozvěděl, že  20% je jedna čtvrtina... No – pokud tak skvěle umí počítat všichni zaměstnanci televize, nedivím se, že se peněz nijak nemohou dopočítat…

Autor: Miroslav Moravec | středa 24.11.2010 18:21 | karma článku: 23,90 | přečteno: 2033x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55