Kopec, který popírá gravitaci - byl jsem tam!

Tak se mi to povedlo – navštívil jsem silnici, kde neplatí některé přírodní zákony!

O silnici , kde je údajně narušena gravitace, jsem slyšel už dávno. Nejenže jsem o ní několikrát četl, zhlédl video, ale bydlí poblíž ní i kamarád, který mi vše potvrdil. Chystal jsem se na toto zřejmě zajímavé místo už dlouho, ale vzhledem k mému časově náročnému způsobu života, se mi to podařilo až nyní. Vyzbrojil jsem se samozřejmě dostupnými měřícími a záznamovými přístroji a byl jsem rozhodnut přijít věci na kloub. V zásadě jsou totiž dvě verze vysvětlení jevu – gravitační anomálie, nebo optický klam.

Den D nastal v sobotu 19.čevence 2009. Dopoledne jsem vyrazil autem za neodkladnými záležitostmi a k večeru už hledal odbočku ze silnice č.35 na cestě z Moravské Třebové do Svitav. Ačkoliv často bloudím a navigátor je pro mě nutností, ,,podezřelé“ místo jsem našel hned. Sjel jsem tedy na odbočku, zastavil…najednou se auto dalo opravdu do pohybu zpět. A to dost velkou a zvyšující se rychlostí! Byl to velmi zvláštní pocit. Popojel jsem několikrát dopředu a auto se samovolně rozjelo zpět i z dalších míst na silnici.

Fascinující bylo i kutálení poloprázdné plastové nádoby od minerálky. Tuto jsem položil napříč na silnici, lehce ji rozpohyboval směrem od silnice č.35 (tedy jakoby z kopce). Nádoba se chvíli kutálela tímto směrem, ale záhy se zastavila a samovolně dala opět do pohybu. Samozřejmě směrem opačným…

Přistoupil jsem tedy k ,,vědeckému“ zkoumání a začal vybalovat všechny svoje přístroje. Provoz zde nebyl velký, takže se nevyskytly žádné větší problémy. Asi polovina vozidel, která po dobu mého měření projížděla kolem byla zde patrně    pouze proto – aby si jeho posádka neobvyklý jev také vyzkoušela.

Jako první jsem použil klasickou vodováhu. Měřil jsem na více místech a výsledek byl nejednoznačný - mírný sklon jedním, či druhým směrem, v jednom místě dokonce vodorovná plocha. V tomto bodě tedy nemohu potvrdit informaci nejmenované TV stanice. V reportáži, která je dostupná i na internetu, položili autoři vodováhu na silnici…..  střih a v záběru zblízka je vidět už pouze bublinu, která ,,dokazuje“ velké klesání vozovky ve směru jízdy od silnice č.35. (Samozřejmě jsem neproměřil celou plochu vozovky, takže teoreticky to možné je.) Z tohoto „ důkazu“ by vyplývalo, že auto opravdu samovolně couvá do kopce. V každém případě bych chtěl zdůraznit, že pokud je zde opravdu nějaká anomálie – vodováha by stejně neměla ukazovat správně.

Druhé v pořadí jsem použil digitální váhy a závaží o hmotnosti 1kg. Váhu jsem nejprve vyzkoušel doma, kde nepředpokládám žádné gravitační anomálie. Vážil jsem raději nejen při vodorovné poloze váhy, ale i v nakloněném stavu a to různými směry. Váha vždy ukázala 1005g. Zcela stejný výsledek se na digitálním displeji ukázal i na zkoumané silnici. Váženo opět na několika místech.

Poté jsem vytáhl tento laserový přístroj:

Nevím – na jakém principu pracuje. V každém případě ukazoval zcela opačně – než ,,ukazovaly“  lidské smysly (a vodováha z nejmenované TV).

Můj cíl byl ovšem jiný – změřit tímto přístrojem silnici z větší vzdálenosti. A to z místa, kde by se eventuální anomálie už neměla vyskytovat. Zde čtenáře asi zklamu. I když použitý přístroj je normálně používán profesionální firmou ve stavebnictví, navíc bylo pod mrakem a ještě jsem měl speciální brýle, které velmi usnadňovaly viditelnost laseru, přesto nebylo možné měření provézt na větší vzdálenost. Laser totiž nebyl viditelný a to už ze vzdálenosti kolem třech metrů. Původně jsem uvažoval o tom, že bych vyčkal do večera, kdy by pozorovací podmínky byly lepší. Nakonec jsem ale tuto možnost zavrhl, neboť i tak bych neměl jistotu, zda se eventuelní anomálie nevyskytuje i na místě, ze kterého bych měřil.

Nemohu tedy zatím s jistotou jednoznačně říct, zda se jedná o anomálii, či optický klam. Úmyslně nepíši o absenci gravitace. Pokud by zde nebyla – předměty, potažmo i vozovka – by se vznášely. Pokud by byla pouze menší, auta by – dle mého názoru stejně do kopce nejela. Proti optickému klamu svědčí pohled z měřeného úseku – směrem k silnici č.35. Pokud by se jednalo o optický klam – měla by být silnice dobře vidět, neboť bychom se dívali z kopce. Ale vozovka vidět není! Je jakoby za obzorem. Jediné možné vysvětlení by potom bylo pouze v případě, že by silnice 35 byla klopená směrem od odbočky – což se ovšem pohledem nejeví jako pravděpodobné. Navíc by klopení muselo být opravdu pod velkým úhlem. Měření na silnici č.35, vzhledem k hustému provozu bylo prakticky nemožné.

Zkoušel jsem auto zastavit na jiné silnici, s podobným úhlem stoupání, jaký ukazovala vodováha při výše uvedeném měření. Auto se mírně rozjelo a asi po jednom metru zcela zastavilo… Obě silnice přitom měly asfaltový povrch.

Jako jednu z dalších možností zjištění pravého stavu vidím změření sklonu odbočky laserovým zaměřovačem s velkým dosahem. Měření by se mělo provézt za tmy a z více okolních míst, aby se vyloučila jakákoliv pochybnost. Pokud se mi podaří najít čas, na uvedené místo se ještě jednou vypravím a pokusím se o nové měření.

 

Autor: Miroslav Moravec | neděle 26.7.2009 13:20 | karma článku: 28,73 | přečteno: 11306x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55