Kam kráčí Paroubek?

Cituji jednu ze zpráv: ,, Poslanci schválili státní rozpočet na rok 2010. Přes nesouhlas vlády přidali miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům, jak navrhovala levice. Premiér Jan Fischer si ještě před definitivním hlasováním posteskl, že poslanci ČSSD a KSČM schválenými pozměňovacími návrhy rozbořili úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty.“

Jak m.j. uvedli ve zprávách na ČT1 – pozměňovací balíčky prošly k údivu samotné ČSSD. Již minimálně jednou byla ČSSD v údivu - když letos sesadila vládu. Jak se tvářil po této ,,výhře“ Jiří Paroubek viděli všichni, jaké veletoče poté prováděl s předčasnými volbami – také.

V posledním čtení se již samozřejmě nemůže zvyšovat schodek státního rozpočtu. Ale ,,naši socialisté“ si umí poradit v každé situaci. Přesouvání peněz z různých kapitol jde – proč tedy část nepřesunout z mandatorních výdajů? Ovšem mandatorní výdaje krátit nelze – tedy budou muset být stejně vyplaceny... Vlk se nažral a koza zůstala celá? Nikoliv, naše zadlužování opět poroste dál a dál. Ne že bych nepřál policistům a hasičům! Proč ale přidávat v době krize např. úředníkům – nechápu. V nynější době se musí uskromnit každý. Nebo je to jinak?

Bohužel musím vznést kritiku i k ODS. Nechápu jaký je PRAKTICKÝ rozdíl – zdržet se hlasování o rozpočtu, nebo pro rozpočet hlasovat přímo. Oba způsoby vedou k jeho schválení! Zdržet se ,,státotvorně“ pouze jako ,,deklarace“ nesouhlasu mi připadá absurdní a zavání to ,,paroubkovštinou“. Nejsem si samozřejmě jist, zda by pro ČR bylo lepší rozpočtové provizorium, či nynější stav. V každém případě rozpočet by se mohl odhlasovat příště a ve stravitelnější podobě. Na druhé straně není jisté, jak by v případě, že by ODS hlasovala proti rozpočtu – zachovala nevyzpytatelná KSČM. Komunisté na jedné straně podpořili ČSSD s pozměňovacími návrhy, na druhé straně pro rozpočet nehlasovali. Je možné, že by ho v případě hlasování ODS proti - podpořili? Těžká odpověď.

Média, předhánějící se v komentářích, zapomínají na jednu věc. Jak se ČSSD zachová po volbách 2010? A je v podstatě jedno, zda je vyhraje – nebo prohraje. (Podstatná stejně bude většina ve Sněmovně.) Bude se vůbec chtít dostat k moci a Paroubek k funkci premiéra? Schodek státního rozpočtu bude ,,utěšeně“ narůstat – to je zřejmé všem. ,,Paroubkovci“ ovšem halasně deklarují svůj zájem zavést Euro co nejdříve. Ne že bych je v tomto názoru podporoval – stačí se podívat, jak dopadli na Slovensku. Ale přijetí evropské měny není pouze zvednout ruku při hlasování ve Sněmovně. To vyžaduje splnit mnoho kritérií. Jedním z nezanedbatelných je podstatně snížit schodek státního rozpočtu, který se ovšem socialistům ,,v zájmu lidu“ daří neustále zvyšovat. Příští vláda bude mít tedy nemalý problém, zvláště pak pro populistickou ČSSD bude těžké kupovat si přízeň voličů a zároveň snižovat schodek. A nebyl to i důvod strachu Paroubka před předčasnými volbami? Evropská komise také nebude nadšena ze zvyšujícího se schodku. O důvod víc, aby se poslanec Paroubek s ČSSD nikam do vlády nehrnul.

Nu kdoví tedy – co nám pan poslanec Paroubek ještě přichystá za ,,milé“ překvapení…

 

Autor: Miroslav Moravec | čtvrtek 10.12.2009 17:46 | karma článku: 21,07 | přečteno: 1770x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55